braga din cereale

Braga, este o bautura ajunsa la noi prin filiera turceasca si armeneasca. Pe vremuri, era nelipsita din pravaliile bucurestene. Dar, puteti reinvia pentru cateva momente farmecul unor timpuri disparute.

Va impartasim reteta si va puteti surprinde familia si prietenii cu o bautura de casa delicioasa!

Braga din amestec de cereale

Ingrediente pentru braga din amestec de cereale

• 1 kg amestec cereale (grau, orz, secara, mei, porumb, etc) in cantitati egale;

• 2 kg malai;

• 5 L apa.

Mod de preparare braga din amestec de cereale

Spalati cerealele si puneti-le intr-un vas, acoperite de apa. Acoperiti vasul cu un servet si tineti-l la loc cald pentru a facilita incoltirea cerealelor, care poate sa dureze 1-2 zile. In fiecare zi spalati cerealele intr-o strecuratoare si puneti deasupra lor alta apa mai calduta, nu rece. Cand cerealele au incoltit, strecurati-le de apa si puneti-le in strat subtire pe o tava, la uscat, la soare. Dupa uscare, macinati-le prin rasnita. Veti obtine o pudra de malt pe care amestecati-o cu malaiul. Faceti din acest amestec o mamaliga mai vartoasa, amestecand incontinuu, pentru a nu se forma cocoloase. Turnati mamaliga fiarta intr-o tava, lasati-o la racit si taiati-o in patrate cu latura de 10 -15 cm. Tineti tava la cuptor, la foc iute, pana cand mamaliga se rumeneste, apoi lasati-o la racit. Rupeti turtele in bucatele si puneti-le intr-un vas mai mare. Turnati peste ele 5 L de apa fiarta si racita putin. Acoperiti vasul cu un stergar si tineti-l la cald pentru a fermenta. Dupa 2, 3 zile, braga este gata. Puteti s-o strecurati.

Sfat: Dupa ce ati baut toata cantitatea, peste mamaliga de cereale mai puteti turna inca o data apa calda, dar mai putin ca prima data si anume  3, 4 L. Braga se poate prepara si daca folositi doar graul si malaiul, fara alte cereale.

Amestecul de mai multe cereale aduce un spor de arome, de vitamine si minerale.Pentru a scurta timpul de fermentare, puteti adauga 10 g de drojdie frecata cu putin zahar in vasul cu cereale.