vinuri

Intr-un meniu, ordinea servirii bauturilor, nu este intamplatoare.

Sunt cateva reguli ce trebuie respectate:

• Vinurile usoare se servesc intotdeauna dupa bauturile tari (aperitivele);

• Vinurile dulci se servesc dupa vinurile seci;

• Vinurile rosii se servesc dupa cele albe.In ceea ce priveste modul de afectare a vinurilor si a altor bauturi alcoolice in functie de preparatele din meniu  se tine seama de traditii si de posibilitatile de care se dispune.

cum alegem bauturile

In general, se recomanda ca:

  • La aperitive sa se serveasca bauturi specific, cum sunt vinul pelin, vermutul, rachiuri naturale si industrilae si lichioruri;
  • La preparatele de peste, moluste, crsutacee, aspicuri, gelatin, etc, sa se ofere vinuri albe seci sau demiseci (Risling, Feteasca alba, Pinot gri, Traminer, Aligote, vinuri de Odobesti, Dragasani, etc);- La antreuri calde si pescarie cu sosuri sunt indicate vinurile albe slab alcoolizate;
  • Cu mezeluri, carnati si alte antreuri se asociaza vinuri roze usoare;
  • La fripturile din carnuri albe se servesc vinuri rosii usoare;
  • Carnurilor rosii, vanatului si branzeturilor le sunt potrivite vinurile rosii tari;
  • Prajiturile, inghetata si fructele au ca parteneri bauturile dulci , cum sunt vinurile albe dulci, lichiorurile si sampania (mai ales cea semi dulce).

Dintre toate bauturile alcoolice, doar sampania se poate servi la orice preparat prevazut in meniu.