bautura din soc

E vremea florilor de soc. De aceea, va propunem o bautura racoritoare si parfumata al carei ingredient principal este socul. Socata se prepara din florile proaspete ale acestui arbust, tocmai inflorit in aceasta perioada. Preferata mea este socata obtinuta fara zahar si drojdie. Socata se poate face si din flori uscate, insa dureaza putin mai mult pana incepe sa fermenteze.

Ingrediente pentru socata

• 10-12 flori mari de soc;
• 1/2 kg de miere sau zahar;
• 2-3 lamai mari;
• 8 litri de apa rece;
• 8 g drojdie proaspata (optional);
• 1 borcan de 10 L.

Mod de preparare socata

Spalati bine florile de soc si bagati-le in borcan. Puneti si lamaia bine spalata si taiata felii. Dizolvati mierea sau zaharul in jumatate din apa rece cu ajutorul unei linguri de lemn. Daca adaugati drojdie o puteti dizolva intr-un pahar de apa calduta impreuna cu putina miere (sau zahar) si suc de lamaie si adaugati-o in borcan.

Completati cu restul de apa, dar lasati 2 degete libere la gura borcanului. Acoperiti borcanul cu o bucata de tifon si lasati la loc cald si insorit timp de 3-5 zile, functie de cat de acidulata o doriti.

In fiecare zi amestecati lichidul din borcan dimineata si seara. Daca folositi miere e bine sa infasurati borcanul intr-o carpa de bucatarie, deoarece mierea isi pierde din proprietati la lumina. Este bine sa gustati din cand in cand pentru a nu deveni bautura alcoolica. Cand este gata, strecurati, puneti in sticle de sticla la frigider si serviti rece.

Socata, este o bautura foarte hidratanta si racoritoare. Ii puteti da o culoare mai intensa, usor de caramel, cu ajutorul unei lingurite rase de sofran. Pentru aroma, puteti adauga si una, doua fire de menta.

Aceste cantitati sunt pentru un borcan mare de 10 L, dar puteti pune in cate borcane doriti.

Cateva beneficii ale socului

floare de soc

Datorita proprietatilor sale sudorifice, antiinflamatorii bronsice, de fluidificare a secretiilor bronsice si expectorante, ceaiul de soc este recomandat in tratarea afectiunilor cailor respiratorii: raceala, bronsita, gripa, sinuzita, rinita. De asemenea, proprietatile laxative si diuretice ale acestuia il recomanda pentru combaterea constipatiei si a obezitatii. Avand rol diuretic si sudorific puternic, socul se utilizeaza cu succes pentru eliminarea apei din organism prin urina si transpiratie, in caz de edeme, cistita, colica si litiaza urinara, nefrita. („Socul, o terapie cu savoare, www.farmaciata.ro)

Nu ezitati sa mergeti la medic daca aveti o problema de sanatate!

Nu doar florile se folosesc de la soc (fie proaspete in socata, fie uscate pentru ceai), ci si fructele bine coapte din care se prepara ceai sau dulceata, sirop sau cidru. Fructele verzi sunt toxice.

www.labucatarie.ro va ureaza Sanatate cu bucurie!