Stop Arsuri

Stop Arsuri: Anual, in Romania, peste 10.000 de copii sufera arsuri care necesita asistenta medicala de urgenta

Anual, in Romania, peste 10.000 de copii sufera arsuri care necesita asistenta medicala de urgenta, potrivit estimarilor medicilor de la Clinica de Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva si Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu.

O alta cifra ingrijoratoare este legata de cazurile de arsuri grave. Astfel, aproximativ 100 de copii si tineri ajung in fiecare an in situatii critice, care necesita luni, sau chiar ani de internare, pentru tratament si recuperare.

Dat fiind contextul, in cadrul unei campanii de amploare derulata de Clinica de Arsuri, a fost infiintat si Registrul National Unic al Pacientilor Arsi, un instrument digital care permite urmarirea pe termen lung a acestora, indiferent de centrul unde au fost tratati sau de domiciliul pacientului. Registrul National Unic al Pacientilor Arsi este o baza de date unica, nationala, in care vor fi inregistrati pacientii cu arsuri grave, astfel incat toti medicii de specialitate sa aiba acces la dosarul si la istoricul acestora. Astfel, daca un pacient se muta in alt oras sau pur si simplu isi schimba doctorul, noul medic curant va sti prin ce interventii a mai trecut pacientul, ce medicamente a primit, precum si lace proceduri a fost supus.
Intrucat principala cauza a producerii arsurilor la copii este neglijenta sau neatentia parintilor (1 din 4 romani recunoaste ca isi lasa copiii mai mici de 10 ani nesupravegheati in locuinta, potrivit unui sondaj realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta), Clinica de Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu a lansat si platforma de comunicare ”Stop Arsuri” (www.stop-arsuri.ro), o campanie de responsabilizare privind arsurile la copii. Sloganul campaniei este ”Nu fi un parinte fantoma!”, adresandu-se cu precadere parintilor de copii mici, pentru a constientiza si a inlatura pericolele din locuinta, dar si pentru a reactiona corect in eventualitatea nefericita in care copilul lor sufera un astfel de accident.

”Este imperios necesar sa educam parintii in ceea ce priveste pericolul producerii de arsuri la copii. Preventia este vitala, la fel si interventia rapida si corecta, care poate face diferenta dintre viata si moarte, precum si dintre o cicatrice discreta si semne vizibile pentru tot restul vietii.

Mi-as dori ca prin campania Stop Arsuri sa reusim sa reducem aceste cifre si sa prevenim cat mai multe accidente tragice. Copiii trebuie sa se bucure in siguranta de copilarie!”, a declarat Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, cordonatorul campaniei.

Daca majoritatea pacientilor pediatrici cu varsta sub 4 ani, spitalizati cu arsuri, au suferit leziuni prin contact cu lichide fierbinti (65%) sau contact cu obiecte incinse (20%), copiii de peste 4 ani sunt de cele mai multe ori expusi arsurilor prin flacara deschisa, cauzate de jocul cu chibriturile sau brichetele. De asemenea, copiii si tinerii din mediul rural sunt maipredispusi acestui tip de arsuri din cauza implicarii lor in activitati gospodaresti, cum ar fi aprinderea si intretinerea focului, de la varste fragede..

In ceea ce ii priveste pe adolescenti, riscurile de arsuri sunt generate cel mai adesea de comportamentele teribiliste si de provocarile anturajului. Electrocutia ca urmare a tentativelor de a se urca pe garnituri de tren ori jocul cu petardele sunt principalele cauze ale accidentelor la tinerii adolescenti. In unele cazuri rezultatul este fatal, in timp ce in altele raman sechele majore, iar recuperarea este anevoioasa si se intinde pe mai multi ani.

Pentru a intelege mai bine situatia locala, in cadrul campaniei ”Stop Arsuri” au fost realizate o cercetare de piata si un studiu calitativ, din care a rezultat ca majoritatea romanilor nu stiu cum ar trebui sa actioneze corect intr-o situatie de urgenta. Astfel, 54% dintre respondenticonsidera ca sunt neinformati privind acordarea primului ajutor in cazul unei arsuri.

Totodata, o parte din parinti recunosc ca apeleaza inca la leacuri din popor pentru a trata arsurile, ceea ce duce, de multe ori, la suprainfectarea plagilor: 9% au declarat ca au aplicat ulei, unt, miere sau alte produse din gospodarie, iar alte 9% ca nu au aplicat nimic.

Despre campania Stop Arsuri

Intreaga campanie, derulata de catre Clinica de Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva si Arsuri, reprezinta implementarea proiectului ”Dezvoltarea unui model de preventie si interventie inovativ pentru pacientii arsi”, care face parte din programul ”Provocari in sanatatea publica la nivel european EEA Grants 2014-2021”.

Campania a urmarit 3 directii principale si anume: interventiile in comunitatile defavorizate, informarea si educarea populatiei la nivel national si imbunatatirea procesului de recuperare a pacientilor arsi.

Astfel, prin intermediul campaniei, peste 700 sute de familii defavorizate au beneficiat gratuit de truse de prim ajutor in caz de arsura, dar si de instruire din partea personalului medical cu privire la acordarea corecta a primului ajutor.Mai mult, 100 de copii cu arsuri grave au primit gratuit echipamente compresive, unguente si tratament de ultima generatie pentru reducerea cicatricilor post arsura.

Echipa proiectului a ajuns in 20 de localitati din mediul rural in care s-au realizat interventii in comunitatipentru a reduce riscul de arsura, iar 25 de sesiuni de cursuri de prim ajutor au fost realizate in scolile din toata tara. Nu in ultimul rand, 3000 de medici de familie din zone cu acces redus la instruire, au fost informati cu privire la abordarea corecta a arsurilor.

In ceea ce priveste campania de informare, in cadrul acesteia au fost create si distribuite mai multe materiale utile, precum brosuri si flyere, o carte de benzi desenate educative, o revista pentru adolescenti, povesti audio, un documentar, precum si tutoriale video de prim-ajutor, care sa ii ajute pe parinti sa isi protejeze copiii de arsuri in diferite situatii de zi cu zi sau sa intervina corect in eventualitatea unui accident nedorit. Materialele pot fi consultate si descarcate gratuit de pe site-ul oficial al campaniei: www.stop-arsuri.ro.

De asemenea, o comunicare sustinuta se deruleaza si pe retelele de socializare, pe conturile oficiale ale campaniei:
Facebook – https://www.facebook.com/stop.arsuri
Instagram – https://www.instagram.com/stop.arsuri/
TikTok – https://www.tiktok.com/@stop.arsuri

Despre Clinica de Chirurgie Plastica Microchirurgie Reconstructiva şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţa pentru Copii Grigore Alexandrescu

Anual, peste 2000 de copii sunt tratati in cadrul clinicii de Chirurgie Plastica Microchirurgie Reconstructiva şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţa pentru Copii Grigore Alexandrescu, iar alte peste 6000 de cazuri de urgenţa sunt tratate ambulator sau ca spitalizare de zi. Din totalul internarilor insa, 600-800 sunt arsuri, unele de o gravitate deosebit de mare.

Cu toate acestea, rata de supravieţuire in cazul arsurilor tratate la clinica este de peste 99,50%, ceea ce reprezinta o performanţa la nivel internaţional.

In cadrul clinicii sunt tratate si alte urgente si patologii, precum traumatisme complexe cu defecte de parţi moi, despicaturi labio-palatine, sindactilii si alte malformaţii ale mainii, polidactilii, anomalii congenitale de pavilion auricular, tumori de parţi moi si nevi pigmentari.

Clinica este coordonata de Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu, care a pus bazele chirurgiei plastice pediatrice in Romania si a format echipa Clinicii de Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva a Spitalulului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.