Arta aranjarii mesei Set de portelan AZAY

 

Arta aranjarii mesei si decorarea, de la impact visual la placerea degustarii!

Daca in articolul precedent am povestit despre cum sa pregatim o masa cu prietenii, fie un pranz sau o cina, in acest articol vom continua cu asezarea tacamurilor si decorarea mesei.

Cum detaliile fac diferenta, o masa nu este desavarsita fara lingurita speciala de caviar, tacamurile pentru homar sau fructe de mare, cutitul si furculita de transat friptura sau paleta pentru tort. Pentru orice ati pune pe masa, atelierele de specialitate prin furnizori recunoscuti la nivel mondial, au creat tacamul potrivit!

Sunt rare ocaziile cand tinem cont de eticheta atunci cand pregatim masa, mai ales cand asociem aproape totul cu „secolul vitezei” insa este bine sa stim aceste lucruri sau macar sa le pastram vii pentru a le transmite generatiilor viitoare. De ce? Pentru ca cel mai important este sa facem conexiunea intre cum ne pregatim pentru a lua masa acasa dar cum ne comportam si in societate.
Inca din perioada anilor 1500 cand furculita a fost inventata, tacamurile au avut un rol important in arta aranjarii mesei.
Seturile de tacamuri pot avea un continut divers ajungand pana la 124 piese pentru 12 persoane. Fie ca sunt placate cu argint sau din inox de calitate, pentru o impresie cat mai buna, ele trebuie intotdeauna sterse cu o carpa moale de bumbac pentru a straluci.
Servetul nu trebuie sa lipseasca! Este important ca acesta sa fie curat si pliat cat mai bine pentru a oferi usurinta in utilizare dar si un aspect placut. Farfuriie trebuie pozitionate cat mai aproape de marginea mesei, pastrand de regula o distanta de minim 15 cm.
Imaginea va ajuta sa invatati cum puteti aranja tacamurile, dar si farfuriile si paharele.

Arta aranjarii mesei

Evidnet, detaliile conteaza intotdeauna pentru o masa cat mai aspectuoasa. Nu uitati elementele specifice, dar si piesele de decor cum ar fi o vaza, o fructiera sau sfesnice (pastrati o lumina calda in jurul mesei). Trebuie sa pastrati un aspect cat mai aerisit si, de aceea nu incarcati masa. Incercati sa asortati servetele cu fata de masa (de preferat este sa folositi un set sau culori care se imbina perfect). Pas cu pas inventariati tot ce este minim necesar inainte de a va orienta catre platouri si accesoriile pentru servirea mesei.

De multe ori se intampla sa uitam anumite elemente, insa fara probleme se pot adauga la momentul la care va dati seama ca lipsesc. Aceste reguli de baza sunt totusi creeate atat pentru a avea la indemana tot ce ne trebuie dar si pentru un impact vizual care ne indeamna sa ne bucuram de clipele petrecute alaturi de cei dragi sau cand suntem invitati la cina.
Da, toata aceasta arta a pregatirii mesei se aplica de regula atunci cand vorbim despre o cina sofisticata, un „dineu” cum se exprimau interbelicii.

Exista totusi si o varianta mai putin formala, dar care trebuie sa aiba acelasi aspect placut, imbietor pentru savurarea bucatelor. Puteti combina cu succes farfuriile din portelan sau paharele, cu piese vintage si moderne si, cu siguranta, veti impresiona. Folositi cartonase pe care sa scrieti numele invitatilor sau… abrevieri nostime ale numelui daca sunt prieteni apropiati! Fiecare incearca sa isi gaseasca locul cat mai repede atunci cand se aseaza la masa deci un mic ajutor e bine venit. Un mic cadou simbolic sau amuzant poate fi atasat cartonasului.

Cateva sfaturi utile pentru ca prezenta la masa sa fie notata pozitiv de catre invitati:
– pozitionati servetul pe poale astfel incat sa protejati hainele de pete;
– folositi tacamurile de la exterior catre farfurie;
– asteptati ca mancarea sa fie servita tuturor;
– condimentele (sarea si piperul) se vor oferi celorlalti invitati intotdeauna catre partea dreapta;
– tacamurile folosite nu se aseaza pe masa;
– taiati bucati mici de mancare;
– cand ati terminat de mancat, pozitionati tacamurile pe parfurie in partea dreapta.

In articolul urmator veti afla despre „Obiectele care spun povesti”, care ne insotesc pe parcursul vietii datorita calitatii materialului sau de design, pe care le alegem sa ne reprezinte stilul de viata.

Cin Cin!

Un articol de Marius Geavlete, AZAY

Azay