Cum folositi paharele in functie de tipul bauturii si de ocazie

Putini dintre noi se pot lauda cu o cunoastere amanuntita a tipurilor de bauturi si a paharelor din care se serveste fiecare dintre ele. In afara de clasicele pahare de vin, ne-am obisnuit sa servim bautura, cel putin acasa, din orice tip de pahare disponibile in momentul respectiv. Probabil ca toti ne-am pus intrebarea de ce exista atatea tipuri de pahare, de ce bauturile se servesc din pahare de diferite forme si daca exista un motiv practic in spate, in afara de cel estetic.
Cele mai uzuale tipuri de pahare sunt cele pentru vin, cocktailuri, bere si bauturi calde. Ele pot fi confectionate din cristal, semi-cristal, sticla sau plastic. Un aspect esential este nu doar forma, ci si temperatura paharului in momentul servirii.

Paharele pentru vin

Pentru a savura aroma vinului, este important ca forma paharului sa fie aleasa in functie de tipul de vin. Paharele de vin rosu au dimensiune mare, picior inalt si sunt incapatoare. Cele de tip burgundy au cupa de dimensiune mare, vinul, ocupand o suprafata mare in pahar, elibereaza intens aromele. Cele de tip bordeaux au piciorul mai inalt decat celelalte, iar deschiderea cupei e mai mica, pentru a directiona aroma vinului spre partea din spate a cavitatii bucale.Vinurile rosé si cel alb se servesc reci, din pahare de tip lalea, de dimensiuni mai mici decat cele pentru vinul rosu. Deschiderea redusa a cupei mentine vinul rece si permite pastrarea aromelor care, in cazul acestor tipuri de vin, sunt florale si citrice.
Paharele pentru vin spumant au o eleganta aparte, datorita formei inguste si alungite. Ele sunt semnificativ mai inguste decat cele pentru vin alb, pentru a pastra vinul acidulat si rece mai mult timp.

Paharele pentru cocktail

In cazul cocktail-urilor, nu exista reguli stricte in ce priveste tipul paharelor din care se servesc. Alegerea lor tine mai mult de fantezie si de estetica. Un pahar de cocktail devenit celebru se numeste Old Fashioned, creat special pentru scriitorul Ernest Hemingway. Paharele Coupette sau Margarita sunt inalte ca cele de sampanie, insa cupa lor este in trepte, fiind potrivite pentru cocktailurile cu fructe.

Celebrul Martini se serveste in pahare cu picior inalt si cupa in forma de V.
Lichiorul este servit in pahare Cordial, de dimensiuni mai mici decat cele obisnuite, avand o capacitate de 45 ml. Paharele Highball, fara picior, inalte si inguste, sunt folosite pentru cocktailuri non-alcoolice sau smoothie-uri. Paharele Hurricane, folosite pentru servirea cocktailurilor tropicale, au picior si au o capacitate de aproximativ 500 ml.

Paharele pentru bauturi tari

Paharele pentru lichior au capacitate de maxim 50 ml, sunt joase, cu picior si au cupa in forma de palnie.

Paharele pentru whisky au fost create de Glencairn Crystal Ltd din Scotia, special pentru aceasta bautura. Au capacitatea de 175 ml, insa la servire nu trebuie umplut, cantitatea ideala de whisky fiind de 50 ml. Restul spatiului ramane pentru cuburi de gheata.
Pentru cognac, exista pahare cu bol bombat, deschidere mica si picior scurt, mentinand aroma bauturii si permitand paharului sa fie tinut in mana pentru a fi usor incalzit continutul.

Pahare pentru tuica sunt mici, de 30-50 ml si au peretii grosi, fiind confectionate in general din sticla sau ceramica.Exista si paharele shot-uri (bauturi care se beau dintr-o singura inghititura), similare cu cele de tuica.

Paharele pentru bere

Cele mai uzuale pahare pentru bere sunt halba de bere este cea mai populara. Inalta, cu pereti grosi si toarta, a fost conceputa pentru a mentine berea rece pentru mai mult timp.
Paharul Pilsner, potrivit pentru berile puternic acidulate, inalt si suplu, cu forma conica si deschidere mare, care permite pastrarea indelungata a spumei.

Paharul American Pint are o capacitate de 473 ml si o forma de cilindru care se ingusteaza spre baza. Imperial Pint este un pahar cu o capacitate de 568,2 ml, folosit mai mult pentru berea stout.

Pahare pentru bauturi calde

Pentru bauturi calde, cum ar fi ceaiul sau cafeaua, se foloseste paharul Irish Coffee. Are pereti grosi si toarta, pentru a putea fi usor manevrat. Intr-un pahar de acest tip se pot servi 170-240 ml de bautura calda.

Un factor important in servirea bauturilor este temperatura paharului.

Exista mitul conform caruia orice vin se serveste rece. De fapt, vinul se serveste la temperaturi care variaza intre 4-23 grade Celsius. La temperaturi mici, aroma vinului nu se simte, iar la temperaturi mari compusii care dau savoarea bauturii se elimina prin volatilizare.
Temperatura optima de servire a berii este de 3-7 grade Celsius. Berea se poate servi si dintr-un pahar inghetat, pentru a se mentine rece mai mult timp, insa aroma ei nu se va simti la fel de bine.
In cazul vinului spumant, paharele trebuie sa fie la temperatura camerei. In cazul sampaniei, pentru a se mentine rece, sticla se pastreaza la masa intr-o frapiera cu gheata.
Atunci cand se serveste la masa o bautura, sticla se tine cu mana dreapta si eticheta la vedere. Paharele de vin se umplu pe trei sferturi, umplandu-se din nou doar dupa ce au fost golite.
In paharele de whisky se toarna aproximativ 50 ml si se adauga, optional, cuburi de gheata.

Cuburile de gheata nu se pun direct in pahar – ele se aduc la masa intr-un vas special, urmand ca invitatii sa-si puna singuri gheata in pahar.

Paharele de tuica, in general, se umplu cu bautura.

Berea se toarna tinand paharul usor inclinat, pentru ca lichidul sa curga pe peretii paharului si, astfel, sa nu se formeze spuma in exces.

Ca si pozitionare, paharele se aseaza in fata farfuriilor, spre dreapta. Paharele care nu trebuie sa lipseasca de pe masa sunt cele de tuica, de vin si de apa.
Cupele de vin spumant sunt pastrate pentru sfarsitul mesei si se aduc pe o tava la momentul servirii.

Un alt aspect important este modul in care se tine paharul in momentul servirii bauturii.
Paharele de vin alb si rosu se tin de picior, pentru ca mana sa nu incalzeasca bautura. Paharul de cognac, dimpotriva, se tine in palma, pentru a incalzi bautura.
Paharele de cocktail se tin de picior.

Indiferent ca este vorba despre o iesire la restaurant sau o masa in familie, o buna cunoastere a tipurilor de pahare si a modului in care se serveste fiecare bautura ne permite sa ne comportam intr-un mod elegant si sa savuram la maximum gustul fiecaruia.

Articol recomandat de

 

 

Ionescu Catalina :