Nestle Traista cu sanatate

Dezechilibrele nutritionale semnificative la copiii din mediul urban si cel rural determina Nestlé si Fundatia Traditii Sanatoase sa continue programul educational “Traista cu sanatate”

Fundatia Traditii Sanatoase anunta reluarea inscrierilor in programul de formare complementar ”Traista cu Sanatate – Educatie pentru un stil de viata sanatos”, parte din programul cu acelasi nume lansat in 2012 si sustinut de Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare si bauturi.Succesul programului vorbeste de la sine: numarul copiilor obezi din scolile participante din mediul urbana scazut de la 11% in 2018 la sub 7% in 2021.

Pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase in randul copiilor este nevoie de eforturile coordonate ale cadrelor didactice, parintilor si specialistilor din sanatate. Traista cu sanatate ofera posibilitatea formarii cadrelor didactice in domeniul nutritiei si stilului de viata echilibrat prin Cursul de formare,,Traista Cu Sanatate – Educatie Pentru Un Stil De Viata Sanatos’’avizat de Ministerul Sanatatii. Cadrele didactice se pot inscrie aici.

Programul Traista cu sanatate, care anul acesta implineste 12 ani de la lansare, este unicul program de preventie a obezitatii care cuprinde urmatoarele:Disciplina optionala, Traista cu sanatate – Educatie pentru un stil de viata sanatos, bazata pe un pachet educational riguros stiintific;Curs de formare a cadrelor didactice pentru disciplina optionala avizat de Ministerul Educatiei (18-20 CPT) sustinut de reputati specialisti;Consiliere nutritionala gratuita oferita copiilor si adolescentilor cu obezitate de catre specialisti in obezitate.

”Anul trecut, peste 10.000 de copii cu varste de 5 pana la 10 ani din 70 de scoli din cinci judete au participat la activitatile educative din cadrul programului Traista cu Sanatate, initiat la Iasi, in 2012, de Fundatia Traditii Sanatoase. Disciplina optionala ”Traista cu sanatate – educatie pentru un stil de viata sanatos” este propusa la nivel national pentru ciclul de invatamant prescolar si scolar, programul este deschis oricarei scoli sau gradinite din Romania, iar cursul de formare a profesorilor pentru a preda aceasta disciplina complementara a fost avizat de Ministerul Educatiei”, spune Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, initiatorul proiectului „Traista cu sanatate”.

Rezultatele acestui program de nutritie pentru copii se bazeaza pe masuratori efectuate de personal medical angajat in invatamant, prezent in scolile participante. Astfel, o masuratoare antropometrica (inaltime, masa corporala si circumferinta abdominala) efectuata in 2022 pe un numar de 1.500 de copii cu varste intre 5 si 10 ani, participanti in programul ”Traista cu Sanatate – Educatie pentru un stil de viata sanatos” releva dezechilibre majore in statusul nutritional al acestora.

Surprinzator, doar 44% din copiii cu varsta intre 5 si 10 ani din mediul rural au o greutate adecvata pentru varsta si inaltime, in timp ce in mediul urban, ei reprezinta aproape 60% din total. Aproape 33% din copiii din mediul rural sunt subponderali, respectiv 20% din cei din mediul urban. In contrapartida, 8% din copiii din mediul rural sunt supraponderali si alti 15% sunt obezi. In mediul urban, situatia este urmatoarea: aproape 14% sunt supraponderali si aproape 7% sunt obezi.

”Obiectivul acestui optional avizat de catre minister si sustinut prin intermediul initiativei globale Nestlé for Healthier Kids, este formarea unor comportamente sanatoase si prevenirea obezitatii si bolilor cronice, in contextul in care in Romania, ca si la nivel mondial, epidemia de obezitate reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea publica. Suntem mandri sa fim asociati cu un proiect care a devenit model de bune practici pentru restul Europei”, spune Nicoleta Tupita, dietetician autorizat si Manager Nutritie Nestlé Romania, Bulgaria si Tarile Adriatice.

Programul Traista cu sanatate a castigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle for Cities si este recunoscut la nivel international, fiind inclus in reteaua internationala Youth Health Community (YHC), alaturi de programe din peste 10 de tari. In cadrul Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sanatate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai buna activitate de preventie a obezitatii la copii.

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare si bauturi din lume, prin initiativa globala Nestlé for Healthier Kids, s-a alaturat in 2019 proiectului Traista cu sanatate derulat de Fundatia pentru Traditii sanatoase, in calitate de partener principal, urmarind sa sustina adoptarea la nivel national a unui stil de viata sanatos.

Traista cu sanatate este un proiect de alimentatie sanatoasa pentru copii ce are ca misiune formarea la copii si tineri a unor obiceiuri sanatoase privind alimentatia si stilul de viata, promovand traditiile si cultura locala. Obiectivele Fundatiei pentru Traditii sanatoase sunt sa incurajeze adoptarea unei alimentatii echilibrate, sa promoveze activitatea fizica, sa ofere servicii pentru a ajuta pacientii supraponderali sa-si gestioneze greutatea, sa sprijine si sa promoveze actiuni si proiecte de cercetare legate de sanatate, sa cultive si sa promoveze traditii culturale care pot duce la formarea unor obiceiuri sanatoase.

Cum puteti afla toate detaliile privind proiectul de anul acesta?

1. Accesati linkul: https://traditii-sanatoase.ro/campania-2023-2024/
2. Creati-va un cont pe pagina programului Traista cu sanatate (tutorial ”Cum imi creez contul” aici)
3. Logati-va si accesati ”Materiale campanie”.

***

Despre Nestlé
Grupul Nestlé este prezent in Romania din 1995, printre brandurile din portofoliul sau numarandu-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. In Romania, Nestlé s-a implicat si in initiative ecologice si de responsabilitate sociala. In ultimii 3 ani compania a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon pana in 2050.

Inițiativele globale Nestlé
In 2017, Nestlé a luat o serie de masuri pentru accelerarea progresului in vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a actiunilor de imbunatatire a calitatii vietii si contributiei la un viitor mai bun. Printre acestea se numara consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea initiativei “Nestlé needs YOUth” si dezvoltarea activitatilor de management sustenabil al performantei de mediu. Nestlé isi mentine pozitia de lider global in industria de alimente si bauturi prin portofoliul de produse sanatoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evalueaza cei mai mari 25 de producatori de alimente din lume, concentrandu-se pe politicile, practicile si performantele lor legate de nutritie. Pozitia de top conferita Nestlé este recunoasterea angajamentului sau permanent fata de nutritie si sanatate, precum si angajamentul sau de a ajuta la abordarea provocarilor globale ale obezitatii si subnutritiei.

Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care sustin parintii si tutorii sa creasca copii mai sanatosi, de la activitati de cercetare si formulare a produselor pana la servicii de educatie si nutritie inovatoare pentru un stil de viata sanatos. In Romania, aceste eforturi se regasesc sub umbrela programului „Si eu traiesc sanatos – SETS”, initiat de Fundatia PRAIS.

Nestlé needs YOUth
Ambitia Nestlé in ceea ce priveste initiativa globala de tineret „Nestlé needs YOUth” este sa ajute 10 milioane de tineri din intreaga lume sa aiba acces la oportunitati de cariera pana in anul 2030. Aceasta initiativa globala combina si coordoneaza toate activitatile care sustin tinerii din intreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World
Nestlé doreste ca produsele sale sa nu fie doar mai gustoase si mai sanatoase, ci si mai bune pentru mediu. Ambitia Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.