Istoria Grasse
Istoria oraselului Grasse isi are originea in preistorie, cand amplasamentul actualului oras era deja populat. Orasul dateaza din secolul al VII-lea. In ceea ce priveste originea numelui, exista mai multe variante. Numele ar proveni de la pamantul “gras”, care permite cultivarea florilor. O alta varianta ar fi un derivat al numelui unui bogat proprietar de terenuri, Grassus. Acestea sunt doar ipoteze ce trebuie analizate la modul conditional. Ultima varianta, cea mai probabila: numele latin al dealului din tuf, pe care s-a dezvoltat orasul, „podium grassum” sau „grossum”, de unde a derivat Grassa.
Localitatea este, de asemenea, foarte renumita pentru climatul sau propice vindecarii de astm.
In secolul al XII-lea, Republica Grasse este condusa de “consuli prin harul lui Dumnezeu.” Orasul are legaturi cu Pisa si Genova. Comertul devine, de asemenea, infloritor si orasele au schimburi comerciale. Grasse exporta sapun, ulei si piei tabacite si importa piei brute si arme.
Orasul Grasse a fost mult timp specializat in obtinerea de manusi si piele si, de fapt, localitatea a trecut de la piele la parfum prin intermediul manusilor parfumate, care erau la moda. Initial parfumul era importat, apoi s-a fabricat la Grasse, intrucat cererea era din ce in ce mai mare.
Inceputurile Fragonard
Cu putin timp inainte de primul razboi mondial, Eugene Fuchs, un antreprenor sedus de arta parfumurilor, a decis sa isi deschida propria parfumerie, bazata pe conceptul de vanzare a parfumurilor in mod direct turistilor, care descopereau incantatoarea Riviera Franceza.
Asa cum spuneam intr-un articol anterior, casa de parfumuri Fragonard s-a lansat in anul 1926. Eugene Fuchs, creatorul brandului, a denumit-o dupa numele unui pictor renumit, nascut in Grasse, Jean Honore Fragonard (1732-1806), ca un tribut adus atat orasului Grasse, cat si rafinamentului artistic al secolului al XVIII-lea.
Parfumeria Fragonard, aflata in centrul zonei istorice, este una dintre cele mai vechi din Grasse, dar si din lume.
Fragonard astazi
Afacerea a fost continuata cu succes de 3 generatii, datorita carora parfumeria a fost extinsa in Grasse, dar si in Eze si Paris.
Sub conducerea lui Jean-Francois Costa, parfumeria Fragonard a trecut printr-o expansiune si o modernizare ascendenta. Datorita pasiunii acestuia de a colectiona diverse obiecte de arta, pe anii 70’ a achizitionat o colectie unica de parfumuri clasice, care au imbogatit parfumeria Fragonard si au oferit orasului Grasse o noua dimensiune culturala.
Astazi, fetele lui Jean-Francois Costa, Agnes si Francoise, conduc impreuna parfumeria, dorindu-si ca pe viitor, urmatoarele generatii sa duca mai departe afacerea, adaptand-o permanent cerintelor clientilor.
Casa Fragonard a pastrat metodele traditionale de fabricare a parfumurilor. De fapt, de-a lungul timpului, au ramas aceleasi metode de extragere a parfumului: distilare la rece si distilare la cald. Distilarea la rece se bazeaza pe folosirea grasimii animale, iar distilarea la cald a aparut o data cu inventarea alambicului in lumea araba, in secolul al IV-lea.
Formula parfumurilor este neschimbata, fiind un amestec de materii prime variate, la care se adauga cantitati specifice de uleiuri parfumate, ce lasa o amprenta olfactiva mult mai pregnanta.
Parfumurile sunt obtinute folosind exclusiv produse naturale: flori (predominand trandafirul, iasomia, ylang-ylang, tuberoze, garoafe), frunze (menta, dafin, cimbru etc.) muschi de stejar, piele (pentru aromele destinate parfumurilor masculine, ce amintesc de mirosul pielii din tabacarii, de tutun, santal), condimente (cuisoare, nucsoara, scortisoara etc), citrice (lamaie, portocala, neroli etc) si alte surse naturale.