Sarbatoarea Pascala reprezinta cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii si, bineinteles, este cea mai asteptata, mai ales de copii. Aceasta sarbatoare este insotita de aceleasi simboluri si semnificatii in intreaga lume, dar fiecare tara, regiune, sarbatoreste prin obiceiuri si traditii diferite, in functie de specificul locurilor.

Descoperiti Traditii de Paste din intreaga lume!

Traditii de Paste in Finlanda

Aici copiii, imbracati frumos, cu fetele murdare de funingine si cu capatele acoperite de esarfe, incaleca cozi de matura si cersesc pe strazi. In unele parti ale Finlandei de Vest, se aprind focuri mari chiar in Duminica Pastelui, o traditie nordica care rezulta din convingerea ca flacarile alunga vrajitoarele ce zboara prin aer in perioada dintre Vinerea mare si Duminica Pastelui.

Traditii de Paste in Polonia

Aici se prepara o paine traditionala de Paste. Legenda spune ca daca barbatul, capul familiei, participa la prepararea acestei paini traditionale, mustata acestuia se va albi si aluatul nu va creste. De aceea, tuturor barbatilor din Polonia le este interzis sa participe la pregatirile Pascale.

O alta traditie poloneza mai veche de secolul al XV-lea este Śmigus-Dyngus, cunoscuta si ca „Lunea uda”. Aceasta este sarbatorita in prima zi de dupa Paste. Consta in udarea din plin cu apa si baterea usoara cu crengute de salcie a fetelor de catre baieti. In urmatoarea zi, se inverseaza rolurile, iar fetele sunt cele care uda si bat baietii cu  crengutele de salcie. Cand se crapa de ziua, baietii se strecurau in casele fetelor, inainte ca acestea sa se trezeasca si le cereau oua. Daca nu primeau oua incondeiate erau stropite din plin cu apa. Unoeri, fetele erau luate pe sus cu tot cu patul in care dormeau si erau aruncate direct in apa unui lac sau rau. In trecut toata aceasta batalie cu apa avea ca simbol atragerea ploilor pentru o recolta mai bogata, dar acum acesta traditie este mai mult o distractie.

Traditii de Paste in Haux, France

De Paste, in orasul Haux, din Franta, in fiecare an, se prepara o omleta gigantica, folosindu-se la prepararea ei peste 4500 de oua. Aceasta este pregatita la ora pranzului, intr-un vas urias, amplasat in piata centrala si are ca scop hranirea unui numar de pana la 1000 de persoane. Legenda spune ca aceasta traditie este de pe vremea lui Napoleon. Acesta impreuna cu armata lui, calatorind prin sudul Frantei, s-au oprit undeva in sud, intr-un mic orasel si a mancat omleta. I-a placut atat de mult, incat a ordonat locuitorilor oraselului sa adune oua si sa prepare o omleta uriasa pentru toata armata lui.

Traditii de Paste in Corfu, Grecia

In Corfu, in dimineata zilei de Sambata, oamenii arunca oale, tigai si alte obiecte de ceramica de la ferestrele lor, zdrobindu-le pe strada. Se spune ca obiceiul deriva de la  venetieni, care in ziua de Anul Nou arunca toate obiectele lor vechi. Altii cred ca aruncarea vaselor saluta primavara, care simbolizează noi culturi ce vor fi colectate in noi vase.

Traditii de Paste in Norvegia

Incepand cu joia mare si pana a doua zi de Paste, oamenii isi petrec timpul in familie si citand romane politiste. Traditia spune ca acest obicei de a citi romane politiste de Paste a inceput in anul 1923 cand un editor de carte a promovat noul sau roman  cu crime pe primele pagini ale ziarelor.

Traditii de Paste in Verges, Spania

In orasul Verges din Spania, in Joia cea mare se organizeaza anual un „dans al mortii”, si anume o parada pe strazile orasului medieval. Toti participantii poarta costume speciale, iar procesiunea se incheie cu defilarea unor personaje costumate in schelete ce poarta cutii pline cu cenusa. Acest dans incepe la miezul noptii si se desfasoara timp de trei ore, uneori prelungindu-se pana la primele ore ale diminetii.

Traditii de Paste in Cehia, Ungaria si Slovacia

In Cehia, Ungaria si Slovacia, de Pasti exista un obicei foarte ciudat care spune ca femeile sunt plesnite de catre barbati cu palmele sau biciuite peste fese, in Lunea mare. Biciurile se fac manual din ramuri de salcie, decorate cu cateva panglici la unul din capete. Aceasta biciuire este simbolica si potrivit legendei, desi pentru femei nu este deloc amuzant, ele trebuie plesnite peste fese pentru a ramane sanatoase si frumoase tot anul.