salina turda

Sanatatea inainte de toate, spunem adesea! Ea se intretine sau se mentine si acordand atentie curelor balneare si heliotermale.

Va prezentam, ca tot a inceput sezonul, trei lacuri sarate din Transilvania numai bune pentru un sfarsit de saptamana relaxant sau pentru o cura completa de sanatate.

SOVATA – judetul Mures, una dintre cele trei destinatii, este renumita datorita Lacului Ursu – denumit astfel pentru ca seamana, ca forma, cu o piele de urs. Este cel mai mare lac heliotermal din lume si singurul din tara caruia i se cunoaste data exacta de formare – 27 mai 1875 , momentul cand a avut loc prabusirea de teren care l-a generat. O alta curiozitate este vegetatia bogata care-l inconjoara, comparativ cu alte lacuri sarate unde, in jur, plantele sunt destul de modeste. Fenomenul se datoreaza depunerilor de sol vulcanic, cu strat argilos de suprafata, care formeaza malurile bogate in nutrienti.
Apa lacului are proprietati recunoscute in tratarea afectiunilor reumatice, endocrinologice si cardiovasculare. Deci, relaxare cu folos!

lacul ursu

SARATURA DURGAULUI – judetul Cluj, se afla situata la nord de orasul Turda. Atestat documentar de prin anii 1769-1973, complexul de la Durgau cuprinde sase lacuri, dintre care doar doua sunt amenajate si cu taxa: Strandul Durgau si Lacul Ocnei ale caror ape sunt indicate in tratarea afectiunilor degenerative reumatice si afectiunilor nervilor periferici. Mult mai renumita in zona este Salina Turda. Nu o ratati! Este un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare, dar si una dintre cele mai uimitoare zone de agrement, renumita deja in lume. Are in dotare, tobogane, terenuri de minigolf, baschet, bowling si un debarcader cu barcute, toate in subteran. Aerosolii de aici sunt un tratament ideal pentru astm, rinite si sinuzite. Aceasta in timp ce va jucati un bowling. Este locul ideal de tratament pentru copii. Se trateaza, respira, fac aerosoli jucandu-se. Stim ca n-au rabdare!

salina turda 1

OCNA-SIBIULUI – judetul Sibiu, situata la 17 km de oras este cunoscuta pentru apele sale vindecatoare, namolul sapropelic si aerosoli. Are cel mai adanc lac antropogen din Romania, Lacul Avram Iancu – 132,5 m. Cele 12 lacuri sarate de aici s-au format in urma prabusirii sau dezactivarii fostelor mine de sare din zona. Il secondeaza Lacul Fara Fund, declarat rezervatie naturala. Cea mai mare salinitate din tara este a Lacului Brancoveanu – 310gr/l. In Ocna exista si un complex balnear permanent unde se fac aerosoli si impachetari cu namol, doua hoteluri, restaurant. Caracteristicile apelor sarate si namolului de aici includ tratarea afectiunilor reumatice si ginecologice. Aerosolii fie in aer liber, fie in sanatoriu trateaza afectiuni respiratorii, astmul, bronsitele.

ocna sibiului

Pentru sanatate si timp liber, trei idei ca ”sarea-n bucate!

Si-o atentionare: baile saline sunt mai putin indicate persoanele cu alte afectiuni cronice grave sau celor cu hipertensiune.

Sursa foto (Sovata): travel.ro
Sursa foto (Salina Turda): travel.ro
Sursa foto (Ocna Sibiului): http://www.stiridesibiu.ro