mirodenii_afrodisiace

 

In Grecia si Roma Antica, mirodeniile earu folosite ca antidot impotriva otravii si veniunului, dar puterile lor revigorante le-au recomandat ca si afrodisiace. Un afrodisiac este o substanta despre care se crede ca mareste apetitul sexual. Cuvantul vine de la numele Zeitei grecesti a iubirii si frumusetii, Afrodita. Arabii aveau “Gradinile parfumate”, hindusii aveau “Kuma Sutra”, fiecare elogiind mirodeniile favorite cum ar fi nucsoara, cuisoarele, cardamonul si ghimbirul, in timp ce romanii preamareau scortisoara si piperul, iar chinezii ghimbirul. De-a lungul anilor, mirodeniile au oferit gusturi intrigante, parfumuri si arome deosebite.

In trecut, afrodisiacele erau folosite pentru cresterea fertilitatii si ca remediu pentru diferite anxietati sexual, cum ar fi teama de “slaba performanta”. Procrearea era un important subiect moral si religios si se credea ca afrodisiacele ajuta atat barbatii, cat si femeile. In Antichitate, se facea o distinctie intre substantele care cresteau fertilitatea si cele care doar cresteau apetitul sexual. In acele vremuri, mancarea nu era disponibila din abundenta cum este astazi, subnutritia ducand la scaderea libidoului si a fertilitatii. Substantele care “prin natura” reprezentau “seminte”, erau automat considerate a avea puteri afrodisiace. Nu a existat niciodata un accord asupra plantelor care sunt afrodisiace sau anafrodisiace (care scad potenta).

Iata totusi mai jos cateva mirodenii despre care se crede ca au “puteri magice”

Anasonul

anason
Este un aphrodisiac foarte popular si cu multe utilizari culinare. A fost folosit ca afrodisiac inca din Grecia si Roma Antica. Se credea ca are puteri speciale si ca mestecarea catorva seminte creste dorinta.

Busuiocul

busuiocul
Se spune ca stimuleaza apetitul sexual si creste fertilitatea. De asemenea, produce o stare generala de bine pentru corp si minte.

Nucsoara

nucsoara
Este foarte apreciata de chinezoaice ca si afrodisiac. In cantitati mari, nuscoara are un efect hallucinogen.

Coriandrul

coriandru
In “1001 de nopti”, se povesteste despre un negutator de 40 de ani care nu putea avea copii si a fost vindecat de o potiune care continea coriandru.

Cuisoarele

cuisoarele
Atat cuisoarele cat si alte mirodenii contin eugenol. Mirosul lui este puternic si aromat, si a fost multa vreme considerat stimulator pentru dorinta sexuala.

Ghimbirul

ghimbir
Acesta contine gingerol, zingiberene si alte substante care intensifica circulatia sangelui si au facut din el o aroma seducatoare in traditiile arabice si asiatice, ajutand la vascularizarea rapida a organului sexual masculin.

Liquorice

liquorice
Chinezii foloseau lemn dulce in scopuri medicinal inca din Antichitate. Esenta plantei, glycyrrhiza, este de 50 de ori mai dulce decat zaharul, iar mestecarea catorva bête se spune ca duce la cresterea iubirii si a dorintei, fiind, in special, stimulatoare pentru femei.

Mugurii de pin

Muguri de pin
Sunt foarte bogati in zinc, un minerak esential in mentinerea potentei masculine, si au fost folositi pentru stimularea libidoului inca din timpuri medievale.

Piper

piper
Contine piperina, care este un stimulant sexual puternic conform credintei antice.

Sofranul

sofranul
Contine picrocrocin, despre care se crede ca are puterea de a provoca senzatii erotice.

Vanilia

vanilia
Contine vanilina, despre al carei gust si aroma se spune ca scot la iveala sentimentele romantice si dorinta.