Chiftelute daneze Frikadeller

Chiftelutele daneze fac parte din seria „Gusturi nordice / gourmet Scandinav” – reteta recomandata de Kuma.

Chiftelute suedeze? Nu, daneze! Care ar fi diferenta? Pai in primul rand carnea de porc adaugata la chiftelutele daneze Frikadeller le face mai pufoase si mult mai gustoase! Frikadeller este considerat de danezi fel de mancare national, fiind preferata acestora pentru cina, dar si pentru un pranz delicios.

Reteta a fost prima data mentionata in jurul anului 1280 intr-o carte de bucate scrisa de mana.Tot reteta de Frikadeller este trecuta si in manuscrisul original al preparatelor daneze – FrøkenJensenskogebog- un secret bine pazit, aflat in centrul orasului Copenhaga, in subsolului frumosului Castel Rosenborg, ce adaposteste si o impresionanta colectie de arta, mobilier si decoratiuni.Chiftelute danezeIngrediente chiftelute daneze, Frikadeller:

  • 350 g carne de vita tocata;
  • 150 g carne de porc tocata (cat mai macra posibil; in Danemarca carnea tocata de porc are 8-10% grasime);
  • 1 ou;
  • 1 ceapa mica, tocata fin sau rasa;
  • 14 ceasca de lapte;
  • 14 ceasca de fulgi de ovaz;
  • 14 ceasca de pesmet sau faina;
  • 3lingurita de sare;
  • 2 lingurite de piper negru (se poate adauga mai mult daca doriti mai picant);
  • 4 linguri de unt.

Mod de preparare chiftelute daneze, Frikadeller:

Amestecati impreuna toate ingredientele intr-un bol si framantati compozitia bine cu o lingura sau mixer. Pentru a obtine consistenta corecta este important ca toate ingredientele sa fie bine amestecate si sa se inmoaie putin.

„Frikadeller” devin cu atat mai bune cu cat compozitia se framanta mai mult si daca se lasa amestecul sa se odihneasca apoi, cel putin 1 ora, in frigider – inainte de a se framanta din nou si de a fi utilizat. Formati chiftelutele  de marimea dorita.

Incalziti o tigaie anti-aderenta mediu-fierbinte. Daca vedeti ca se lipesc prea mult, adaugati putin unt in tigaie (nu ulei). Intoarceti chiftelutele cu o furculita odata ce au inceput sa se rumeneasca. Intoarceti-le la fiecare 4 minute sau fiti atenti sa nu se rumeneasca prea tare. Gatiti aproximativ 12-15 min pana sunt bine facute.

Serviti alaturi de cartofi fierti sau piure, cu un sos alb pe baza de smantana, si salata de sfecla rosie.

Reteta recomandata de logo Kuma