Pizza cu scoici




Ingrediente pentru aluat (pentru 6 portii):

• 800 g faina Arpis 550;
• 40 – 80 g drojdie;
• ½ l apa calda.

Ingrediente pentru umplutura:

• 500 g scoici din conserva;
• 1-2 cepe;
• sare;
• piper;
• 250 g rosii;
• verdeata (patrunjel sau ce va place);
• 100 g cascaval ras.

Mod de preparare Maia:

Amestecati 60 g faina Arpis cu 40 g drojdie si ½ l apa calda. Presarati putina faina, acoperiti cu un prosop si tineti la dospit, la loc cald, timp de o ora.

Recomandarea specialistului: Dospirea aluatului se reduce la jumatate de ora daca se dubleaza cantitatea de drojdie si se pune maiaua intr-un loc efectiv cald, dar specialistii nu recomanda asta.

Mod de preparare Aluat (pentru o pizza):

Puneti intr-un vas mare restul de 740 g faina Arpis. Faceti o adancitura in care puneti maiaua, dupa care amestecati, adaugand sare si apa calda, treptat, atat cat e necesar ca aluatul sa fie elastic, moale si in acelasi timp solid. Aluatul bine framantat trebuie sa faca bule si sa se desprinda de vas. Acesta se imparte in in 6 portii, se pune pe masa presarata cu faina Arpis, se acopera si se lasa la dospit cel putin o ora.
Aluatul nu trebuie sa fie prea gros; nu trebuie sa fie mai gros de 34 mm, iar la mijloc trebuie sa fie mai subtire ca pe margini. In timpul coacerii, marginea se va inalta mai mult si va forma un fel de rama. Pizza este gata cand are marginea inaltata, aluatul este de culoare maro – aurie si la suprafata prezinta gaurele maronii. Acestea se formeaza dupa plesnirea bulelor de aer, produse de caldura din cuptor.

Recomandarea specialistului: Bucatile de aluat se vor indinde prin lovire cu palma, pentru a elimina dioxidul de carbon care s-a format la dospire si care poate influenta negativ procesul de coacere.

Mod de preparare umplutura:

Caliti ceapa tocata, adaugati scoicile (scurse de sucul in care au fost conservate), rosiile cojite taiate marunt, sarea, piperul.

Mod de preparare pizza:

Ungeti cu ulei o tava, intindeti aluatul cu mana (asa cum spuneam mai devreme) astel incat sa imbrace fundul si peretii tavii.
Cand sosul (de la modul de preparare umplutura) a scazut suficient, intindeti umplutura pe aluat. Decorati cu verdeata si presarati si cascaval ras si introduceti la cuptor pana cand aluatul este de culoare maro aurie.

Sfatul specialistului: Daca va place, in umplutura puteti adauga 1-2 fileuri de heringi, bine zdrobite.

Daca nu doriti sa preparati si celelalte 5 portii de pizza cu scoici, puteti sa va lasati purtati de imaginatie si sa creati combinatii in functie de gusturile Dvs.

Va recomandam cateva variante:

Pizza cu alune si nuci: in locul umpluturii de scoici puteti adauga alune, nuci si branza (este recomandat sa folositi o branza moale; de exemplu mozzarela)

Pizza cu alune si nuci

 

 

 

 Pizza napoletana: aluatul se garniseste cu felii de rosii, putin cimbru uscat si mozzarela; in loc de cimbru puteti pune frunze de busuioc sau ambele; dupa gust puteti adauga si cateva felii de usturoi; inainte de a se baga la cuptor se stropeste cu ulei de masline;

Pizza napoletana
Pizza cu ciuperci sau dovlecei: caliti 60 – 80 g ciuperci sau dovlecei, taiate felii sau cuburi, impreuna cu un catel de usturoi si 1-3 linguri patrunjel tocat. Presarati ciupercile sau dovleceii peste aluat, stropiti cu ulei de masline si bagati la cuptor.

Pizza cu ciuperci sau dovlecei
Pizza cu ceapa, ardei si telina: presarati peste aluat ceapa si ardeii taiate, in proportie de 2/3 ceapa si 1/3 ardei (puteti folosi ardei de mai multe culori, pentru aspect). Inainte de a introduce la cuptor, stropiti cu ulei de masline.

Pizza cu ceapa, ardei si telina
Pizza cu cartofi si ciuperci: Fierbeti cartofii, curatatii de coaja si taiatii felii, nu prea subtiri. Maruntiti ciupercile, caliti-le putin, in apa, cu usturoi pisat si patrunjel; adaugati sare si piper. Presarati peste aluat mai intai feliile de cartofi si apoi presarati uniform ciupercile. Inainte de a le introduce la cuptor stropiti cu ulei de masline.

Pizza cu cartofi si ciuperci

 Reteta culinara recomandata de Arpis!