
Ingrediente:
- malai 500 g;
- 1 litru apa (sau lapte);
- o lingura de zahar;
- un pahar faina de grau;
- drojdie cat o nuca;
- ulei (sau unt) pentru uns tava;
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
Apa se pune la fiert. Cand da in clocot se opareste malaiul, adica se pune apa fiarta peste cantitatea de malai, se amesteca (sa fie pastos) si se lasa sa se raceasca. Se desface drojdia in putina apa calduta (sau lapte).Cand s-a racit malaiul se adauga cantitatea de faina alba, zaharul,drojdia si sarea. Se amesteca totul foarte bine (trebuie sa curga ca un aluat de clatite, mai gros). Se lasa apoi aproximativ 2 ore la dospit, dupa care se ia o tava sau o forma de cozonac, se unge cu ulei si se toarna compozitia in ea. Se da la cuptor pana se coace. Malaiul copt se serveste la sarmale si la diverse preparate din carne de porc (gen pomana porcului, varza cu ciolan etc.).
SECRET: Pentru a nu se crapa preparatul, acesta se unge inainte de a se da la cuptor cu un amestec de faina cu lapte (ca un aluat de clatite).
De retinut: Malaiul copt este preparat cu apa si ulei in perioada postului. In celelalte perioade ale anului, apa se inlocuieste cu lapte, iar uleiul cu unt.
Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications si a a fost primita de la Adrian Buzoianu, autorul cartii “Retetele bunicului”.
www.labucatarie.ro va ureaza Pofta Buna !
____________________________________
Recomandarea
Pentru aceasta reteta puteti folosi urmatorul produs: Tava cozonac termorezistenta decorata manual Gastrotech