lapte de bou

Ingrediente:

  • 4 cani de seminte de dovleac, decojite;
  • un litru de apa/ lapte;
  • sare.

Mod de preparare:

Fierbeti apa / laptele. Intre timp, prajiti semintele de dovleac la cuptor si apoi macinati-le pana obtineti o faina fina. Aceasta se adauga in apa clocotita sau laptele clocotit si se amesteca pana se obtine o pasta groasa. Se adauga sare si se mai fierbe la foc mic inca 10 minute.

Secretul bucatarului

Pentru a nu afuma ”Laptele de bou”, mestecati permanent pe durata prepararii.

Pentru ca ”faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, macinati cat mai fin aceste seminte prajite.

Mod de servire

Se pregateste o mamaliga tare din malai Gold Maya. Se lasa sa se raceasca si se taie felii. Se serveste ”laptele de bou” cu felii de mamaliga (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucati de mamaliga in ”laptele de bou”).

Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal).

Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.

In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.

In alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.

Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta Buna !