Ingrediente:

  • brozbe – napi (pot fi inlocuiti cu sfecla rosie);
  • un ciolan sau carne de porc;
  • faina Gold Maya;
  • ulei;
  • piper si sare dupa gust;
  • smantana (pentru servire);

Mod de preparare:

Se curata brozbele de coaja si se rad pe razatoarea de mere. Se calesc impreuna cu putina ceapa. Peste brozbele rase se adauga apoi un ciolan crud sau carne de porc si se caleste impreuna pana se inmoaie carnea. Se presara cu faina Gold Maya ca la ciuspais, adaugandu-se in mancare dupa gust putin piper macinat si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucatarului

Pentru o culoare placuta a mancarii si avand in vedere ca napii se gasesc mai greu, in prepararea ”Mancarii de brozbe” se poate folosi sfecla rosie in loc de napi; mancarea va avea o culoare foarte ”apetisanta” insa va pastra gustul dulceag ca si in cazul in care ar fi fost folositi napi.

Mod de servire:

In mancarea gata preparata, cand este servita se mai poate adauga smantana, pentru un gust dulce-acrisor.

Ce sunt brozbele?

Conform Dictionarului Edimologic Roman (1958-1966) termenul broajba/ broajbe cu variantele sale brojba, bro(a)sba, bro(a)zba, brojbe, bro(a)sbe, bro(a)zbe inseamna nap, find imprumutat din cuvantul sarb ”broskva” ce inseamna „gulie”.

Conform vocabularului botanic ”Plantele cunoscute de poporul roman”aparut in 1906 (autor ZACH. C. PANTU), la inceputul secolului 20 termenul ”Broajbe/”Brozbe” si derivatele sale erau folosite cu sensul de napi, napi porcesti, napi curecesti si rapita.

In prezent, cuvantul ”brozbe”/”broajbe” etc. este folosit cu diferite sensuri, in diferite zone ale tarii desemnand legume cu aspect sferic, din familii apropiate: semnifica sfecle sau napi in judetul Hunedoara (pe Valea Jiului:brozbe vacesti = sfecla furajera, brozbe de mancare = napi iar in satul Barastii Iliei brozbe = sfecle), are sensul de varza (in Moldova), gulii (in Ardeal – M-tii Apuseni) sau rapita (in alte zone). In Maramures broazbele sau brozbutele au sensul de sarmale si de capatani.

”Brozbele” cu semnificatia ”napi” se gasesc destul de rar in acest moment, fiind cultivate in zone restranse din Banat (zona Caransebes-Resita) si din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului).

Despre Brebu Nou

Comuna Brebu Nou (comuna ce are in componenta doua localitati: Garana si Brebu Nou) este comuna cea mai mica din Romania, fiind situata in Judetul Caras-Severin (Banat).

Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele muntilor Semenic, in vecinatatea statiunii Trei Ape.

Reteta culinara veche din Banat “Mancare de brozbe” este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat). Reteta culinara banateana a fost obtinuta cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com)