Fructe si legume de sezon

Fructe si legume de sezon: ce sa mancati in luna mai?

Nu stiti ce fructe si legume sunt „in sezon”?

Va oferim o lista cu cele mai bune fructe si legume pentru aceasta frumoasa luna mai.

De ce sa mancam fructe si legume de sezon?

a) Pentru gustul lor: fructele si legumele de sezon se maturizeaza datorita cultivarii lor la soare si vor fi mai gustoase, in timp ce fructele si legumele care sunt extrasezon isi dobandesc maturitatea in timpul transportului.
b) Pentru beneficiile lor nutritionale: daca este recomandat sa mancati in sezon, nu este degeaba. Corpul uman trebuie sa se adapteze anotimpurilor in schimbare pe tot parcursul anului, iar fructele si legumele sunt acolo pentru a-l ajuta. Intr-adevar, produsele de sezon satisfac nevoile nutritionale ale organismului specifice anotimpurilor. Iarna, de exemplu, frigul si lipsa luminii solare fac ca organismul sa aiba mai multa nevoie de vitamina C si substante nutritive. Si ce gasim ca fructe si legume iarna? Legume bogate in minerale (praz, varza, spanac) si citrice (clementine, mandarine, portocale, grapefruit).
c) Pentru impactul ecologic: a manca fructe si legume in sezon este de bine. Si la nivel local este mai bine asa. Pentru a limita impactul carbonului, este de preferat sa favorizam scurtcircuitele si, prin urmare, sa consumam din productia locala. Verificati originea fructelor si legumelor de sezon pe care le cumparati din supermarket, deoarece, din pacate, ar fi putut fi cultivate in sere sau mai degraba cumparate din piete, in stare proaspata.
d) Pentru a proteja mediul: fructele si legumele in afara sezonului sunt in general importate si transportate cu avionul sau cu barca, apoi cu camionul. Aceste trei mijloace de transport sunt destul de poluante pentru planeta. In plus, in ceea ce priveste conservarea produsului, acestea sunt acoperite cu substante chimice, astfel incat sa nu ajunga prea coapte dupa transport, ceea ce reprezinta un alt punct negativ.

Ciresele de mai
Primul fruct de piatra al anului, ciresul ajunge pe rafturi pe vreme frumoasa. Fructul dulce, il puteti manca atat crud sau gatit in placinte sau alte preparate. Are un pic mai multe calorii decat alte fructe, dar este bogat in fibre si potasiu.

Vinetele
Ideale pentru scaderea in greutate, vinetele sunt sarace in calorii si umplutura. De asemenea, contribuie la reducerea colesterolului rau. Sunt bogate in fibre, potasiu, vitamine B si antioxidanti. Vinetele sunt: diuretice, laxative, astringent si antiinflamatoare.

Cititi mai multe pe www.cosultaubio.ro!