Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana

Premiului Academiei de Ciocolata „Golden Bean” a fost castigat pentru a sasea oara consecutiv, de compania Amedei.

Aceasta a obtinut titlul de cea mai buna ciocolata, cea mai cremoasa textura si cele mai multe arome.

Potrivit Bloomberg, Cecilia Tessieri, proprietarul Amedei, a explicat tehnicile care stau in spatele celei mai delicioase ciocolate din lume.

Exista mai multe etape:

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana1. Calatoria boabelor de cacao

Boabele de cacao sunt aduse de pe plantatiile din Venezuela si Ecuador. Ele sunt alese individual de catre experti in agricultura locala, care monitorizeaza culegerea, fermentarea, uscarea si expedierea acestora. Din America de Sud, sunt trimise la fabrica Amedei din Pontedera, Toscana. Drumul poate dura mai mult de 20 de zile.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana2. Taierea boabelor de cacao

Pentru asigurarea calitatii, Tessieri foloseste un dispozitiv ghilotina pentru a imparti 50 de seminte in jumatate. “Caracteristicile trebuie sa se potriveasca exact” spune Tessieri, o prezenta feminina rara printre ciocolatieri. Aceasta este o parte foarte tehnica a procesului.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana3. Prajirea boabelor

Fiecare boaba de cacao este prajita individual la temperaturi cuprinse intre 80 °C si 137 °C, in functie de tipul boabei, timp de 10 sau pana la 40 de minute. Procesul coacerii are loc manual si dateaza inca din anii 1900. Acest lucru ii confera lui Tessieri mai multa putere in ceea ce priveste controlul calitatii. In acest punct, boabele de cacao pot fi distruse, iar daca supravietuiesc, coaja va fi separata de seminte.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana4. Mixarea

Bucatalele de ciocolatasunt macinate pana se obtine o pasta fina, consistenta, ce se amesteca cu doar trei alte ingrediente: zahar rafinat din trestie de zahar, vanilie si unt de cacao. Amestecul este malaxat timp de 72 de ore intr-o masinarie din anii 1800 – aproape de 10 ori mai mult decat majoritatea tipurilor de ciocolata. „Este ca un masaj lung”, a spus Tessieri.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana5. Formarea ciocolatei

Temperaturile sunt reduse la 29°C , iar ciocolata este turnata in forme de plastic pentru a fi depozitate si transportate.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana6. Produsul final – ciocolata turnata

In ciuda faptului ca, in ultima perioada se cauta din ce in ce mai mult ciocolata cu 80 – 90 % cacao, Tessieri a creat ciocolata cu doar 75% cacao, deoarece spune ea, gustul este foarte intens.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana7. Ambalarea

Pentru a mentine standardele ei, Tessieri supravegheaza toate etapele productiei, pas cu pas, de la calitatea boabelor pana la ambalarea produsului final.
Pe ambalaj este zugravit acest proces de supraveghere.
Spune ea, ca ar trebui sa ne gandim ca la un “couture” al ciocolatei.

Cea mai buna ciocolata din lume se face in Italia, Toscana8. Produsul finit

Produsul finit reprezinta eforturile a trei generatii de femei din familia lui Tessier: bunica ei a fost cea cu inspiratia, iar mama ei a proiectat ambalajul. Produsele pot fi cumparate on-line sau de la magazinele Amedei din New York City.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Bloomberg