Ziua internationala a ciocolatei

In fiecare an, pe 13 septembrie, iubitorii ciocolatei din intreaga lume sarbatoresc ZIUA INTERNATIONALA A CIOCOLATEI!

Da, este o ocazie minunata pentru un rasfat cu multa ciocolata. Dar, de ce sa nu impartasim aceasta bucurie cu cei dragi?

Ziua a fost stabilita de Asociatia Nationala a Cofetarilor din SUA. Ea comemoreaza nasterea lui Milton S. Hershey, un ciocolatier american, om de afaceri si filantrop.

Ciocolata a aparut pentru prima data in Mesoamerica (acum Mexic) in jurul anului 450 i.Hr.
Cuvantul nahuatl „chocolatl”, inseamna „apa fierbinte”, si cuvantul aztec „xocoatl”, inseamna „apa amara”. Acestea sunt radacinile termenului englezesc „ciocolata”.
Olmecii au inceput sa pregateasca ciocolata din boabe de cacao in urma cu aproximativ 4.000 de ani. Ciocolata a fost incorporata in civilizatia mayasa multe secole mai tarziu ca si bautura.

Chiar si acum, in secolul douazeci si unu, oamenii din intreaga lume continua sa iubeasca si sa consume ciocolata intr-o gama larga de arome si forme tentante.

Care este diferenta dintre ciocolata alba si ciocolata neagra?

Ciocolatele sunt intr-o varietate de arome, inclusiv ciocolata alba si ciocolata neagra.
Stiati ca ciocolata alba si neagra difera semnificativ,in afara de arome si culori?
Ciocolata este unul dintre cele mai iubite alimente din lume. Este bogata, decadenta si satisfacatoare si vine intr-o varietate de tipuri diferite, inclusiv ciocolata cu lapte, alba si neagra. Desi toate aceste sortimente au aceleasi ingrediente de baza, ele difera in ceea ce priveste gustul, textura si valoarea nutritionala. Asadar, indiferent daca sunteti pasionati de ciocolata sau daca doriti sa oferiti cuiva aceste delicii dulci, va trebui sa aflati mai multe despre diferentele dintre doua dintre cele mai populare tipuri de ciocolată – ciocolata alba si neagra – astfel incat sa puteti decide cve oferiti sau cu ce va delectati papilele gustative.

Ciocolata alba vs ciocolata neagra – Care este diferenta?

Iata diferentele proeminente dintre ciocolata alba si ciocolata neagra:
Ciocolata alba este adesea denumita „fildesul” lumii ciocolatei. Este facuta dintr-un amestec de unt de cacao, substante solide din lapte, zahar si uneori vanilie, ceea ce ii confera o textura neteda si cremoasa.
• Spre deosebire de ciocolata neagra, care contine un procent ridicat de cacao, ciocolata alba nu contine cacao.
• Are o aroma foarte blanda, care este adesea descrisa drept dulce si untoasa. Ciocolata alba este, de asemenea, mult mai dulce decat ciocolata neagra, cu un continut de zahar care poate ajunge pana la 50%.
• Pe de alta parte, ciocolata neagra este adesea denumita „negrul” lumii ciocolatei. Este facuta dintr-un amestec de substante solide de cacao, unt de cacao, zahar si uneori lapte praf.
• Procentul de substante solide de cacao din ciocolata neagra poate varia, dar este de obicei mai mare decat in ciocolata cu lapte sau alba. Acest lucru ii confera o aroma mult mai puternica, mai bogata, care este adesea descrisa ca fiind amaruie.
• Ciocolata neagra este, de asemenea, mult mai putin dulce decat ciocolata alba, cu un continut de zahar care poate fi de pana la 20%.
• Una dintre cele mai semnificative diferențe dintre ciocolata alba si neagra este valoarea lor nutritiva. Ciocolata neagra este considerata o optiune mai sanatoasa decat ciocolata alba, deoarece contine mai multi flavanoli, care sunt un tip de antioxidant care poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii si la reducerea inflamatiei.
• Ciocolata neagra este, de asemenea, are un procent mult mai mic de zahar si mult mai putine calorii decat ciocolata alba, ceea ce o face o optiune mai buna pentru persoanele care isi urmaresc greutatea.

In concluzie, in timp ce atat ciocolata alba, cat si cea neagra au aceleasi ingrediente de baza, ele difera in ceea ce priveste gustul, textura si valoarea nutritiva. Ciocolata alba este blanda si dulce, in timp ce ciocolata neagra este bogata si amaruie. Ciocolata neagra este, de asemenea, o optiune mai sanatoasa decat ciocolata alba, cu mai multi antioxidanti si mai putine calorii. Indiferent daca preferati dulceata neteda a ciocolatei albe sau aroma intensa a ciocolatei negre, ambele sortimente au propriul farmecul lor unic si pot fi savurate cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate.

Ciocolata cu lichior
Masa de cacao pura (pasta de cacao) in forma solida sau semisolida este cunoscuta sub numele de lichior de ciocolata. Acesta contine cantitati aproximativ egale de unt de cacao si cacao solida, la fel ca boabele de cacao (penitele) din care este facuta. Termenul „lichior” nu este folosit pentru a se referi la o substanta distilata, alcoolica, ci mai degraba la semnificatia antica a cuvantului de „lichid” sau „fluid”.

Ciocolata neagra
Ciocolata neagra este un tip de ciocolata care contine doar unt de cacao si substante solide, fara adaos de lapte sau unt. Ciocolata amara sau ciocolata neindulcita este termenul pentru ciocolata neagra. Compozitia produsului pentru ciocolata neagra poate varia in fiecare tara si pe fiercare piata.

Ciocolata cu lapte
Exista trei tipuri principale de ciocolata alba, ciocolata cu lapte si ciocolata neagra. Cadbury este marca lider de ciocolata cu lapte din Regatul Unit, iar compania Hershey este cel mai mare producator din SUA.

Ciocolata alba
Ciocolata alba este fara substante solide de cacao, dar cu zahar, lapte si unt de cacao. Multe dintre ingredientele incluse in ciocolata cu lapte, neagra si alte ciocolate lipsesc din aceasta delicata ciocolata, de culoarea fildesului. Nestlé, un jucator important pe piata de ciocolata elvetiana si proprietar al fabricii Peter-Cailler-Kohler, a introdus in Europa batonul de ciocolata alba Milkybar (sau Galak) in 1936.

Ciocolata Ruby
Ciocolata ruby este un tip special de ciocolata, de culoare roz sau violet. A fost fondata de Barry Callebaut, o companie belgiana de cacao elvetiană, la 5 septembrie 2017. Are o culoare roz, iar Barry Callebaut spune ca este al patrulea tip natural de ciocolata. Potrivit expertilor in ciocolata, unele pastai de cacao sunt in mod natural de culoare roz sau violet si, prin urmare, ciocolata Ruby este al patrulea tip natural de ciocolata.

Ciocolata raw
Ciocolata raw sau pasta de ciocolata macinata cruda este ciocolata care nu contine aditivi precum zaharurile. Se stie ca acest segment este in crestere rapida in industria de ciocolata. Acest sortiment are concentratii mai mari de nutrienti. Unele studii au aratat ca ciocolata cruda include multi antioxidanti esentiali, minerale, vitamine, proteine, fier si fibre.

Ciocolata Gianduja
Ciocolata Gianduia sau Gianduja a fost inventata la Torino in timpul regentei lui Napoleon. Se face prin amestecarea untului de alune cu pasta de ciocolata atat in varianta simpla, cat si in cea cu lapte. Reteta veche se consumă sub forma de batoane sau ca umplutura pentru ciocolata. Are gust si seamana cu orice alta ciocolata obisnuita, dar este semnificativ mai moale datorita prezentei uleiului de alune.

Ciocolata vegana
Ca orice alt produs vegan, ciocolata vegana este facuta fara niciun fel de produs animal, inclusiv lapte si unt. Gustul ciocolatei vegane este similar cu cel al ciocolatei cu lapte, care se datoreaza laptelui vegetal.

Ciocolata organica
Ciocolata organica este un produs dezirabil din punct de vedere social pentru unii consumatori, la scara in jurul anului 2016. Multi producatori de ciocolata organica isi aprovizioneaza ingredientele din ferme si cooperative de cacao certificate de comert echitabil. Este facuta fara ingrasaminte chimice sau pesticide utilizate in cultivarea boabelor de cacao care produc ciocolata.

Ciocolata este o delicatesa multiculturala versatila, savurata dincolo de limitele clasei, varstei, sexului etc. Nu numai ca ne calmeaza pofta de dulciuri, dar elibereaza si substante chimice precum dopamina si opioidele, lasand o amprenta pozitiva si creandu-ne o stare de bine.

In aceasta Zi Internationala a Ciocolatei, nu uitati sa va rasfatati cu aroma ciocolatei preferate!

La multi ani de Ziua Internationala a Ciocolatei!!!