vegan food

Prezenta mai multor optiuni vegetariene si vegane in meniuri, un imbold pentru reducerea consumului de carne.

Un studiu efectuat in Marea Britanie, citat de Press Association, arata ca, meniurile care contin o varietate mai mare de optiuni vegetariene si vegane pot constitui un imbold astfel incat, oamenii sa aleaga astfel de alimente in locul preparatelor ce contin peste sau carne.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge a constatat ca, prin dublarea numarului de optiuni vegetariene din meniuri s-a redus cu 40% – 80% numarul portiilor din preparate cu carne, fara a fi afectate vanzarile totale.

In cadrul studiului, specialistii au analizat 94.000 de optiuni din meniurile din trei colegii britanice. Oamenii de stiinta au descoperit ca cea mai importanta crestere a interesului pentru preparatele vegetariene si vegane a fost constatata in cazul subiectilor care, inainte de adaugarea mai multor astfel de optiuni in meniuri, au ales in mod constant felurile de mancare pe baza de carne sau peste.

Totodata, studiul a indicat ca nu a existat un „efect de recul”, respectiv alegerea unei cine pe baza de carne dupa pranzul vegetarian sau vegan.

„Trecerea la o dieta care include in proportie mai mare plante este una dintre cele mai eficiente modalitati de reducere a amprentei  asupra mediului prin alimentatie”, a explicat autoarea principala a studiului, Emma Garnett, de la Departamentului de Zoologie al Universitatii Cambridge.

„Inlocuirea unui procent din carne sau peste cu mai multe optiuni vegetariene poate parea ceva evident insa, din cate cunoastem, nimeni nu a testat-o anterior. Solutii ce par evidente nu functioneaza intotdeauna, insa se pare ca aceasta da. Nu spunem ca toate localurile si restaurantele ar trebui sa devina vegane peste noapte. Insa, daca mancarea ar fi (comparata cu) industria filmului, preparatele vegetariene si vegane trebuie sa primeasca rolurile principale, iar cele din carne ar trebui sa nu mai acapareze lumina reflectoarelor”, a spus Garnett.

Concluziile studiului au fost publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Universitatea Cambridge a eliminat deja din meniul cantinelor sale si de la evenimentele organizate carnea de vita si de miel din motive care tin de protectia mediului si a crescut numarul de optiuni vegetariene, noteaza Press Association. Universitatea a anuntat la inceputul acestei luni ca, in urma acestor modificari, universitatea a redus cu 10,5% emisiile de carbon ale departamentului de alimentatie din cadrul Cambridge si cu 33% emisiile de carbon per kilogram de materie prima.

Carnea de vita a fost interzisa incepand din acest an scolar si in campusul Universitatii Goldsmiths din Londra in contextul luptei contra schimbarilor climatice. Masura a determinat o reactie din partea Uniunii Nationale a Fermierilor (National Farmers Union – NFU) din Marea Britanie, care a denuntat „abordarea excesiv de simplista” a Goldsmiths si a incurajat organizatiile private sau publice, inclusiv universitatile, sa sprijine agricultura britanica si sa se aprovizioneze la nivel local.

Sursa: https://www.agrofood.ro