Muntele Athos Grecia

Muntele Athos, Grecia / Sursa foto: BBC.com

Asa cum se stie, pelerinajul este practicat in toate religiile lumii.

Pentru crestini renumite sunt: Muntele Athos, Medjugorje, Roma, Lourdes, Ierusalimul, Santiago de Compostela. Pelerinii evanghelistii luterani , spre exemplu se intalnesc la Loccum- Volkenroda, iar musulmanii, la Mecca.

Muntele Athos, Grecia

Muntele Athos din nordul Greciei este unul dintre cele mai importante locuri pentru religia crestina ortodoxa. Aici se gasesc peste 20 de manastiri si schituri unde traiesc calugari ortodocsi. Face parte din Patrimoniul Modial UNESCO. Pe teritoriul Muntelui Athos este interzis accesul femeilor.

Ierusalim, Israel

Ierusalim Israel

Sursa foto: BBC.com

Desi nu primeste la fel de multi vizitatori ca alte locuri de pelerinaj din lume, Ierusalim este legat de radacinile religioase ale iudaismului si ale religiei crestine si islamice. Pentru crestini acest loc este asociat cu „Cina cea de Taina” „Rastignirea” si „Invierea lui Isus”. Pentru poporul evreu Ierusalimul este capitala eterna, locul „Templului lui Solomon” si a „Cetatii lui David”. Pentru musulmani acest oras este locul unde profetul Mohamed s-a inaltat la cer.

Vatican, Italia

Vatican Italia

Sursa foto: edicusano.it

Vaticanul este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din lume, cu puternice legaturi cu istoria si religia crestina, in special cea catolica. Este un oras-stat suveran, ce se gaseste in orasul Roma. Este de asemenea si sediul papalitatii. Catedrala Sfantu Petru este cel mai important obiectiv al Vaticanului. Aceasta a fost ridicata pe locul unde se crede ca a fost rastignit si ingropat Sfantul Petru.

Lourdes, Franta

Lourdes Franta

Sursa foto: TripSavvy

Pentru catolici Lourdes este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj. Este renumit pentru aparitiile Fecioarei Maria din 1858 in fata Bernadettei Soubirous, o saraca fata de cioban. Au fost raportate 18 astfel de aparitii la Grota Massabielle. Astazi este un sit venerat unde vin peste 5 milioane de pelerini anual. Poate fi vizitat atat pe timp de zi cat si pe tip de noapte, aici tinandu-se slujba in fiecare zi.

Fluviul Gange, India

Fluviul Gange India

Sursa foto: Culture Trip

Anual aproximativ 20 milioane de oameni merg in pelerinaj la Fluviul Gange. Acest fluviu este considerat de catre hindusi sfant, este venerat ca fiind zeita Ganga. Pentru cei mai multi fluviul reprezinta viata si puritatea. Se crede ca oricine se spala in aceste ape este iertat de toate pacatele pe care le-a savarsit de-a lungul vietii. La festivaluri, pe langa scaldatul in apa fluviului, se lasa sa pluteasca petale de flori sau vase de lut cu ulei si fitil care sunt aprinse.

Mecca, Arabia Saudita

Mecca Arabia Saudita

Sursa foto: Agoda

Mecca, cunoscut si ca Ummal Qura este locul cel mai important din religia islamica. In acest oras s-a nascut profetul Mahomed – cel care a fondat credinta musulmana. Conform credintei orice musulman este dator sa ajunga macar o data in viata la Mecca. Pelerinajul catre Mecca poarta numele de Hajj si are loc in ultima luna a calendarului islamic. In centrul orasului, in incinta Marii Moschei se gaseste Kaaba, cel mai venerat sanctuar al religiei musulmane.

Catedrala Fecioarei de Guadalupe, Mexico City

Catedrala Fecioarei de Guadalupe Mexico City

Sursa foto: www.britannica.com

Fecioara de Guadalupe este un titlu al Fecioarei Maria asociat cu o pictura celebra adapostita in Catedrala Fecioarei de Guadalupe (Nuestra Senora de Guadalupe) din Mexico City. Este cea mai mare biserica din lume inchinata Fecioarei Maria si este vizitata anual de aproape milioane de oameni (a doua cea mai vizitata din lume dupa Catedrala Sfantu Petru).

Altarul Ise, Japonia

Altarul Ise Japonia

Sursa foto: Japan Guide

Altarul Ise (Ise Jingu) este un important complex al credintei Shinto din orasul Ise, in sudul insulei Honshu, Japonia. Cunoscut si sub numele de Marele Altar Ise (Ise Daijingu) este un popular loc de pelerinaj si o atractie turistica vizitata de peste 7 milioane de oameni in fiecare an. Exista 2 altare, unul interior (Naiku – dedicat zeitei soarelui Amaterasu, zeita cea mai importanta a religiei Shinto) si un altar interior (Geku – dedicat zeitei Toyouke, zeita agriculturii, alimentelor, hainelor si a caselor).

Numarul locurilor de pelerinaj este mult mai mare, acestea avand semnificatie si inteles pentru grupuri mai restranse sau mai ample de credinciosi. V-am prezentat doar cateva dintre ele.

www.labucatarie.ro va ureaza Vacanta placuta!