
Salata de boeuf, o salata extrem de bogata si satioasa preparata de romani ca aperitiv la orice masa festiva. Este se pare inspirata din „salata Olivier” dupa numele bucatarului belgian Lucien Olivier. Reteta originala s-a pierdut, se stie doar ca: „cuprindea delicatese scumpe, carne de vanat, raci si mazare. Numerosi bucatari din tot estul Europei au inventat retete asemanatoare, dar inlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine precum carnea de pui sau de vita (boeuf insemnand carne de vita in limba franceza)” (conform wikipedia.ro).
Ingrediente pentru salata de boeuf
• 1 kg cartofi;
• 250 g carne de vita;
• 300 g castraveti murati;
• 300 g morcovi;
• 200 g patrunjel radacina;
• 100 g telina radacina;
• 350 g mazare verde din conserva;
• 2 oua;
• 300 g gogosari in otet;
• 300 ml ulei de floarea soarelui;
• Sucul de la 1/2 lamaie;
• 40 g mustar dulce;
• sare;
• piper.
Mod de preparare salata de boeuf
Fierbeti carnea in apa cu sare, iar cand e pe jumatate fiarta puneti morcovii, patrunjelul si telina. Le fierbeti bine si pe acestea. Le scoateti, le lasati la racit si taiati in cubulete cat mai fine. Fierbeti cartofii in coaja, curatati-i, lasati-i la racit si taiati-i cubulete. Taiati si castravetii cubulete si stoarceti in mana de zeama pentru a nu fi prea apoasa salata. La fel procedati si cu gogosarii, dar fara a-i stoarce. Mazarea o scurgeti de zeama si o clatiti bine cu apa. Puneti toate ingredientele intr-un bol adanc si adaugati sare si piper dupa gust. Amestecati bine. Pastrati o jumatate de castravete, o fasie de gogosar, ce altceva va inspira, pentru ornat, la final.
Mod de preparare maioneza
Separati galbenusurile de albusuri. Puneti galbenusurile intr-un castron, adaugati putina apa rece (o lingurita), putina sare, putin ulei, mustarul si amestecati cu o lingura de lemn. Continuati pana terminati intreaga cantitate de ulei, acesta fiind picurat treptat, in jet subtire, in tot timpul in care amestecati. Este important ca ingredientele sa aiba aceeasi temperatura, altfel maioneza se poate taia. De asemenea se taie daca turnati prea mult ulei dintr-o data. Puteti remedia prin adaugarea de zeama de lamaie si putina apa rece. Pentru a fi mai pufoasa, puteti dilua cu putina apa minerala si continuati amestecarea. Cand ati obtinut o crema uniforma maioneza este gata si o puteti adauga peste legume si carne. Pastrati cam 1/3 din cantitatea de maioneza pentru a orna salata.
Asezati salata pe un platou, acoperiti cu un strat de maioneza si ornati cu legume, dupa inspiratia fiecaruia.
www.labucatarie.ro va ureaza spor la gatit si Pofta buna, cu voie buna!