Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt considerati cei mai important ingeri, in Romania existand numeroase biserici care le poarta hramul.
Pe 8 noiembrie, o data cu sfintii arhangheli, sunt sarbatoriti toti ingerii, considerati ca trimisi ai Lui Dumnezeu pe pamant, pentru a le fi oamenilor prieteni si ocrotitori de la nastere si pana la sfarsitul vietii.
Sfantul Arhanghel Mihail
Numele “Mihail” se traduce in ebraica ,,Cine este ca Dumnezeu?’’. El este cel care s-a luptat cu ingerii cazuti, condusi de Lucifer. De aceea, in icoane este reprezentat tinand in mana o sabie de foc. Sfantul Mihail este considerat un inger razboinic, aflat intr-o continua lupta cu demonii.
In popor, se considera ca Sfantul Mihail duce o lupta continua cu diavolii si ii infrange ori de cate ori acestia incearcau sa fure luna si soarele, prilej cu care apar eclipsele. Aceasta lupta va dura pana la sfarsitul lumii, cand va suna din trambita pentru a scoate mortii din morminte si va duce batalia decisiva cu diavolul.
Sfantul Mihail este protectorul direct al calugarilor, al armatelor creatine si al conducatorilor, fiind invocat an slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi si a obtine victoria in lupta.
Sfantul Arhanghel Gavriil
Numele Sfantului Arhanghel Gavriil inseamna in limba ebraica ,,barbat – Dumnezeu’’, continand ideea ca Dumnezeu se va face barbat si isi va asuma firea omeneasca. El este cel care a binevestit Nasterea Domnului si a Sfantului Ioan Botezatorul. Tot el a pravalit piatra de la mormantul Mantuitorului, vestind Invierea Domnului femeilor mironosite.
Arhanghelul Gavriil este mesagerul prin intermediul caruia divinitatea transmite vesti si mesaje omenirii, dar si cel care patroneaza Paradisul. El transmite oamenilor, prin voia Lui Dumnezeu, inspiratie, intuitie si harul clarviziunii.
Sfantul Gavriil este protectorul fecioarelor si al familiei crestine, protectorul mamelor care nasc copii si al calugaritelor. El este reprezentat in icoane tinand crini in mana, simbol al bunei vestiri.
Ziua de 8 noiembrie este considerata granita dintre toamna si iarna. Oamenii din popor credeau ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi, vrea ca iarna si frigul sa vina imediat asupra oamenilor, insa Arhanghelul Mihail are puterea de a opri venirea brusca a anotimpului rece. De aceea, aceasta zi se mai numeste “vara arhanghelilor”, vremea fiind acum mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii.
In ziua de 8 noiembrie este interzis sa se lucreze in casa, in curte sau pe camp. Se crede ca cine nu respecta aceasta interdictie va avea parte de chin in ziua mortii.
In ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pomana pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare. Lumanarile care se aprind la biserica in ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevarate talismane pentru cei care au trecut in lumea de dincolo.
La tara, in aceasta zi, ciobanii faceau o turta mare din malai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a creste fecunditatea oilor. Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se dadea drumul berbecilor intre oi. Daca turta pica cu fata in sus, la primavara fatau toate oile. Daca pica cu fata in jos, era semn rau, de oi sterpe.
Tot in aceasta zi, finii aduc in dar colacei nasilor, un obicei nu chiar intamplator, intrucat la cununie cele doua lumanari tinute de nasi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli Mihail si Gavriil.
Sfintii ingeri se bucura de mantuirea noastra (Luca 15, 10). Ei ne vegheaza si ne indruma pe tot parcursul vietii, ajutandu-ne ori de cate ori ii chemam.
www.labucatarie.ro ureaza La Multi Ani tuturor Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil!