
Pornind intr-o calatorie gastronomica prin Spania, ne-am oprit undeva la Marea Mediterana, in sud estul Spaniei unde ne-a atras atentia vechea fortareata din Alicante, construita pe un varf de stanca, fortareata ce ofera o panorama spectaculoasa a orasului.
Alicante este un oras port foarte important, o statiune turistica, principalul centru comercial si de pescuit al regiunii Valcencia si se intinde in jurul unui golf imens.
Este un oras infloritor, cu un castel foarte frumos si alte cateva locuri istorice. Am petrecut cateva ore placute explorand stradutele orasului vechi, ce prind viata intreaga noapte in zilele de vineri si sambata, am stat de vorba cu localnicii ce ne-au dezvaluit cateva din mancarurile regionale.
Am gustat cate putin din toate, dar am si cerut cateva informatii pentru a vi le prezenta, urmand ca in functie de gusturi si preferinte sa le apreciati, gustati sau recomandati la randul vostru.
Unul dintre produsele cu care se identifica bucataria din Alicante este orezul. Exista si o zicala care spune ca „orezul creste in Valencia si se gateste in Alicante”. Acesta permite prepararea tuturor tipurilor de paella, care se potrivesc cu soiuri de peste, fructe de mare, carne de pui, iepure si melci, carne de porc slaba, legume si aproape orice varianta de conceput.
Provincia are diverse culturi de fructe si legume, care sunt exportate pe întreg continentul. In Alicante exista culturi de fructe tipice zonei, cum ar fi de lamaile, portocalele, perele sau Granada. In toate zonele montane din interior, se gasesc zone mari de migdale in crestere. Alte fructe notabile sunt stafidele, nucile de pin sau maslinele.
Cele mai consumate tipuri de carne in felurile de mancare din zona sunt de obicei carnea de porc si de miel.
Printre supe este cunoscuta in provincie hormigonicos, preparat ca un terci fiert cu bulion si faina.
Provincia are o lunga traditie in productia de ciocolata, industria Chocolates Valor, care furnizeaza restul Spaniei fiind in Villajoyosa.
Ingredientele folosite, din ce in ce mai rafinate sunt la fel de bogate si variate. Cunoasterea temeinica a a calitatii produselor de baza – uleiul de masline extravirgin, de exemplu, sunca, branza de oaie, ansoa, rosiile, fructele de mare sau partea suculenta din miel reprezinta o mostenire traditionala. Gatitul se dezvolta rapid, de la felurile simple si satioase la preparate sofisticate si inventive. Astfel, de la o bucatarie taraneasca de baza, mancarea se dezvolta intr-o paleta gastronomica ampla, servita cu o doza de bucurie tipic spaniola.
Spania este renumita pentru paella si cea mai buna este realizata cu orez de calitate, cultivat in zonele Costa Blanca si Valencia. Exista mai multe varietati de acest fel de mancare de orez, gustoase si ar putea contine fasole Valenciana alba, melci, iepure, crustacee sau peste. Paella este fiarta in mod traditional de barbati si este mancata tot in mod traditional la pranz.
Paella are o culoare de un auriu bogat, datorita adaugarii de sofran.
Turrón-ul este un tip de nuga, inventat de mauri in Jijona. Jijona este acum faimoasa pentru nuga moale care exista intr-o varietate de arome, inclusiv cu nuci, fructe uscate si ciocolata. Nuga din Alicante se face cu migdale si miere. In mod traditional se mananca de Craciun, dar poate fi, de asemenea, transformata intr-o delicioasa inghetata.
Crevetele rosu suculent din Denia este considerat de foarte multi a fi cel mai bun crevete din lume. Acesta poate fi prajit intr-un pic de ulei de masline si usturoi pentru a scoate aroma sau poate fi transformat intr-un deliciu gastronomic de mainile unor bucatari de top. Acest fel de mancare este un pic mai scump, mai ales in preajma Craciunului, dar se poate gusta intr-unul din barurile in care se serveste tapas.
Un alt fel de mancare este Arroz o banda. Acesta este gatit cu un peste mic, ardei si usturoi. Secretul consta in calitatea orezului.
Cunoscute sub numele de bunyols in Valenciano, acestea sunt bile de aluat, practic, prajite, cum ar fi gogosile. Ele pot fi dulci sau sarate. Pe Costa Blanca, ele sunt in mod traditional dulci si date prin zahar.
Olla Churra este o tocana delicioasa si consistenta, facuta cu fasole, legume, carne si carnati. Se fierte incet pentru a scoate in evidenta aroma completa a carnii. Uneori poate contine orez sau cartofi.
O alta parte importanta din bucataria Alicante o reprezinta Salazones. Ele sunt de fapt sarate preparate din peste si ar putea include ton, cod, caracatita sau hamsii. Daca sunteti la prima degustare, cel mai bine ar fi sa le comandati ca parte a unei mese tapas, pentru a vedea daca va plac.
All i pebre este o tocana groasa, foarte gustoasa, delicioasa, cu o aroma puternica.
Esgarrat este un alt fel de mancare de peste popular, mancare la care dulceata de ardei rosu contrasteaza cu codul. Aceste ingrediente sunt combinate cu ulei de masline si usturoi pentru a face o tapas gustoasa. Atunci cand comandati acest fel de mancare, asigurati-va ca aveti paine suficienta pentru a putea manca sosurile delicioase.
In jurul Costa Blanca, pe toate domeniile creste anghinarea. Almoradi este renumit pentru anghinarele sale, care sunt considerate a fi deosebit de bune. Orasul gazduieste anual o fiesta, oferind retete traditionale si noi in onoarea anghinarelor ce cresc pe domeniile orasului.
Multe ingrediente pe care le consideram a fi de obicei spaniol, au fost introduse de mauri cu sute de ani in urma. Acestia au introdus o dieta bogata in arome noi si interesante. Influentele maure in bucataria spaniola au inceput cu ierburile si mirodeniile.
Chimenul, scortisoara, nucsoara, susanul, coriandrul si anasonul, toate au devenit parte a pregatirii de zi cu zi de dulciuri, paine, bauturi si carne cu budinca de orez (Arroz con leche). Regina tuturor condimentelor, sofranul, a fost, de asemenea, introdus de mauri si inca domneste suprem pentru aromatizarea si culoarea, in special a mancarurilor din orez.
Mai multe tipuri diferite de legume au fost introduse de mauri – morcovii, vinetele, anghinarea, spanacul si dovleceii. Felurile de mancare pe baza de linte au fost, de asemenea, un plus binevenit. Citricele, cum ar fi lamaile, portocalele si caisele au fost cultivate de mauri in Spania.
Tot ei au introdus, noi tehnici de preparare a produselor alimentare, cum ar fi pestele in otet. Peste in crusta de sare la cuptor a fost inca o alta traditie islamica adoptata de spanioli.
Nucile si migdalele au fost importate tot de la mauri. S-au plantat in Spania plantatii de migdale vaste ce sunt in crestere si in zilele noastre. Primavara, valea din regiunea Alicante este plina de flori de migdale, iar parfumul este superb.
Exista si un basm popular vechi, datand din vremea maurilor care spune povestea sultanului Ibn Almundin. Acesta dorea sa-si faca frumoasa sotie Gilda, sa zambeasca mai mult. Ea a fost un sclav al sultanului si atunci cand s-a indragostit de ea, a eliberat-o in scopul casatoriei. Gilda venea dintr-o tara departata din nord si isi dorea zapada.
Atunci, sultanul a cerut sfatul unui poet, iar acesta i-a spus ca trebuie sa-i aduca zapada pentru a o vedea zambind. Atunci a plantat in jurul castelului migdali, iar cand acestia au inflorit, peisajul parea acoperit sa zapada si, frumoasa Gilda a zambit din nou. Aceasta este legenda despre cum au fost introduse migdalele pentru prima data in Peninsula Iberica.
Trestia de zahar a fost introdusa in Spania tot de mauri. Introducerea migdalelor si a trestiei de zahar a revolutionat patiseria in Spania. Multe sate mici au prajiturile lor traditionale, speciale, bazate pe migdale sau nuci de pin.
In Alicante produsele de panificatie si produsele de patiserie abunda. Productia si cererea de inghetata este mare. Exista o varietate de arome: nuga, lapte bezea, lamaie, crema, etc.
Alicante are o productie de vin sub nume propriu. Aceasta a obtinut calificarea de denumire de origine in 1957. Cele doua tipuri de struguri sunt Monastrell si Muscat si sunt, de obicei cultivate in podgorii ce se afla la altitudine medie de 600 de metri deasupra nivelului marii. Vinurile din regiune sunt vinurile dulci. Principala regiune viticola a provinciei este Medio Vinalopó. Aici a fost cel mai apreciat vin din lume in timpul Evului Mediu. Provincia Alicante nu duce lipsa de vinuri sanatoase, cum ar fi albul si trandafiri din cartierul La Marina, rosii din Vinalopó si rancios (un vin pentru desert) , vin alcoolizat si dulce, dintre care unele sunt foarte bine cunoscute, cum ar fi Fondillón vin de desert. Productia de vin este importanta in provincie. Una din cele mai populare bauturi este lichiorul de anason, obtinut prin distilare de anason. Un alt lichior celebru in partea de nord a provinciei este lichiorul de cafea, al carui consum este strans legat de mauri si crestini si consta intr-un lichior de cafea produs in regiunea Hoya de Alcoy.
Cu atat de multe minuni culinare si noi metode de gastronomie este usor de vazut cum aceasta perioada a contribuit foarte mult la cultura si bucataria spaniola.
Vezi reteta Turron-ului de Alicante
TAROM va ofera zboruri catre Alicante, incepand cu 4 iunie 2016.
Biletele pot fi achizitionate incepand din 13 ianuarie 2016.
De la 149 Euro*, pentru un bilet dus-intors cu toate taxele incluse, la achizitionarea de pe site, locuri limitate la acest tarif.
Zborurile vor avea urmatorul program, afisat in ore locale:
Luni si sambata
RO 433 21:15 Bucuresti – 00:10 Alicante
Marti si Duminca
RO 434 00:55 Alicante – 05:25 Bucuresti
si www.labucatarie.ro va ureaza calatorie placuta!