alfredo seafood creveti 2

Conform estimarilor Alfredo Seafood, companie romaneasca de top pe segmentele import, procesare, distributie peste si fructe de mare si lider de piata pe categoria de peste proaspat ambalat, piata de creveti in Romania a continuat sa creasca cu aproximativ 15% in primul trimestru din 2023, fata de aceeasi perioada a anului trecut, urmarind tendinta ascendenta a ultimilor ani.

Astfel, in preferintele romanilor, pe segmentul fructelor de mare, crevetii sunt pe primul loc cu 50% din totalul vanzarilor, urmati de scoici, cu aproximativ 15% si calamar, cu 7%.
Potrivit companiei, consumul de creveti creste in contextul in care consumatorii din Romania au devenit, in ultimii ani, tot mai interesati de o alimentatie sanatoasa, bazata pe diete mediteraneene.

Aceasta tendinta s-a manifestat inca din 2020 si s-a accentuat, in ultimii ani. La nivelul portofoliul companiei, crevetii au fost cele mai vandute fructe de mare in primul trimestru din 2023, inregistrand o crestere cu peste 30% fata de primele luni din 2022. Diferitele sortimente de creveti au cumulat aproximativ 60% din valoarea vanzarilor, urmati de scoici, calamar si caracatita, fiecare totalizand sub 10%.

“Tendinta de crestere a consumului de creveti, pe care am remarcat-o inca din perioada pandemiei, a accelerat in prima parte din 2023. Rezultatele inregistrate de Alfredo Seafood, la nivelul gamei de fructe de mare, in prima parte a anului, se oglindesc si in piata, unde clasamentul vanzarilor este acelasi, ca ordine. Cred ca romanii au devenit mult mai atenti cu ceea ce mananca si mult mai bine informati legat de beneficiile alimentelor pentru sanatate, certificarile de calitate, provenienta si chiar modalitatea de prelucrare a produselor. Crevetii sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente, nu doar gustoase, cu un continut mare de vitamine, proteine, acizi grasi si numeroase alte substante nutritive. In plus, romanii au inceput, inca de acum doi ani, sa prepare tot mai des acasa specialitati pe baza de creveti, pentru ca au constatat, in perioada de restrictii, ca sunt mult mai usor de gatit decat se asteptau”, a explicat Mihai Cristian Darmanescu, fondator AlfredoSeafood si director general Bistromar la Timona.

Potrivit calculelor Alfredo Seafood, la finalul anului 2022, valoarea segmentului fructelor de mare in Romania era de peste 60 de milioane de euro.
Pe plan local, crevetii pot fi gasiti in majoritatea marilor magazine si provin din toate apele marine si oceanice din zonele calde sau temperate. Conform expertilor in domeniu, crevetii de cea mai buna calitate provin din Asia, preponderent din Vietnam, India si Bangladesh, precum si de pe coastele Americii de Sud si sunt atat salbatici, cat si de acvacultura.

Printre beneficiile pe care crevetii le au asupra organismului se numara: reducerea inflamatiilor si imbunatatirea sanatatii inimii, cu ajutorul concentratiei mari de acizi grasi omega-3; aport ridicat de minerale esentiale precum fosforul, seleniul si cuprul, care contribuie la intarirea oaselor, au rol antioxidant si cresc imunitatea; contin vitamine esentiale, precum D si B12, care ajuta la buna absorbtie a calciului si la functionarea sistemului nervos.

logo alfredo seeafood