Coperta Ghid GaultMillau Vinuri Romanesti 2019

Prima editie a ghidului de vinuri include 152 vinuri romanesti de la 63 crame locale

Dupa ghidul gastronomic, lansat in mai 2018, care include 141 restaurante si localuri POP din Bucuresti si alte 5 orase din tara si, care a devenit o referinta pentru piata de gastronomie locala, Gault&Millau anunta lansarea unui nou ghid pe piata locala si anume un ghid dedicat vinurilor romanesti.
Oriunde este prezent in lume, Gault&Millau face recomandari experte si promoveaza produsele relevante pe plan local. Astfel, pe langa ghidul de restaurante care apare in fiecare tara din retea, ghidul de vinuri are o traditie de peste 20 de ani in Germania si Austria.
Ghidul de sampanie din Franta este apreciat de cunoscatorii din domeniu iar ghidurile de bere si, respectiv, ciocolata din Belgia reprezinta un instrument ideal in descoperirea de produse artizanale.
Lansarea ghidului Gault&Millau a vinurilor romanesti va avea loc pe 27 noiembrie, in cadrul unui eveniment dedicate, in care se vor anunta clasamentul si premiile Gault&Millau Romania pentru 2019. In aceasta prima editie a ghidului sunt incluse 152 de vinuri romanesti de la 63 de crame locale.
“Am pornit acest proiect convinsi ca vinurile romanesti sunt la un nivel foarte ridicat si ca merita recunoscute ca atare, atat in tara cat si in afara acesteia. Ghidul Gault&Millau reprezinta o premiera, fiind o selectie a celor mai bune vinuri romanesti plasate intr-un context international prin metodologia si echipa de evaluatori implicati. Speram astfel sa contribuim la promovarea unui produs local valoros si cu un imens potential: vinul romanesc”, declara Stefan Mortici, co-CEO Gault&Millau Romania.
Metodologia ghidului de vinuri romanesti Gault&Millau Romania 2019
Metodologia a presupus trei etape principale, precum si colaborarea cu o echipa de experti locali pentru etapele de pre-selectie si cu o echipa de experti internationali pentru etapa finala, cea de evaluare.
Astfel, in prima etapa s-a realizat o lista lunga a vinurilor romanesti de peste 1000 de referinte cu sprijinul lui Sergiu NEDELEA (somelier) si Robert MARSHALL (consultant, WSET).
Expertii locali au facut apoi o selectie de 220 de etichete in a doua etapa, plecand de la lista lunga de 1000 de referinte. Criteriile esentiale au fost reprezentativitatea soiurilor, specificul local si regional, dimensiunea cramelor, vechimea vinului, disponibilitatea pentru achizitie si consum.
De asemenea, cramele selectate au fost in acest stadiu informate in legatura cu proiectul si vinurile lor incluse in lista propusa pentru evaluare.
A treia etapa, evaluarea, a fost realizata de o echipa de experti internationali formata din Ana SAPUNGIU (Master of Wine), Caroline GILBY (Master of Wine) si Isa BAL (Master Sommelier).
Titulaturile de Master of Wine si Master Sommelier sunt cele mai inalte distinctii pe care le poate obtine un expert in lumea vinurilor (sunt mai putin de 400 de MW si mai putin de 400 MS la nivel international), asigurand astfel cel mai inalt nivel disponibil de experienta si etica de lucru. Pe langa cunostintele tehnice, la fel de importanta a fost selectarea in vederea evaluarii a unor experti fara legaturi comerciale cu producatorii locali de vinuri.
In vederea evaluarii vinurilor, echipa de experti internationali a aplicat metodologia internationala Gault&Millau si a atribuit astfel scoruri aferente fiecarei etichete in urma unor degustari desfasurate in mai multe runde. Degustarile au fost ’semi-blind’, evaluatorii nestiind etichetele, avand insa la dispozitie informatii despre varietatile de struguri din vin si despre anul de productie.
Scorurile minime de intrare in ghidul de vinuri romanesti Gault&Millau au fost de +80/100 pentru vinurile POP (accesibile, cu un raport bun calitate/pret, pret sub EUR 10) si +84/100 pentru segmentul principal din ghid (productie recenta & etichete mai vechi). Dintre cele 152 de vinuri de la 63 de crame locale incluse in selectia 2019, 130 de vinuri sunt in segmentul principal iar 22 de vinuri POP, acoperind astfel o gama extinsa de soiuri, metode de vinificatie, regiuni geografice si ani de productie.

Despre Gault&Millau – Ghidul Galben

Gault&Millau este primul ghid international gastronomic care a intrat pe piata romaneasca.Ghidul a fost publicat mai intai in Franta acum 50 de ani de doi jurnalisti pasionati – Henri Gault si Christian Millau – si s-a facut cunoscut prin sustinerea reprezentantilor noii bucatarii franceze precum Paul Bocuse sau fratii TroisGros. In timp, ghidul a cunoscut un success international, Gault&Millau fiind acum prezent in peste 30 de tari si 6 continente.In Romania, Gault&Millau a publicat in mai 2018 primul ghid local gastronomic – o selectie de 141 restaurante si localuri POP din Bucuresti si alte cinci orase din tara. Atat ghidul, cat si premiile anuntate la gala de lansare a acestuia au devenit o referinta pentru piata de gastronomie locala.