cartofi

Cartofii sunt, in prezent, una dintre cele mai populare legume, fiind cultivati in peste 120 de tari si consumati zilnic de peste un miliard de oameni.
Cartofii isi au originea in America de Sud, regiunea Muntilor Anzi. In perioada precolumbiana, in zonele aflate azi in Chile, Peru, Ecuador si Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. Alaturi de orez, grau si porumb, cartofii reprezinta o importanta sursa de energie alimentara.
Aceste legume sunt bogate in amidon, vitamina C, vitamina B6, fibre, fosfor, fier, zinc, proteine si potasiu, insa contin si substante toxice – glicoalcaloizi (solanina si ciaconina), care au rolul de a proteja planta, gasindu-se in special in frunze, germeni, vlastari si fructe.
Atunci cand tuberculii sunt expusi la lumina, in interiorul lor creste continutul de glicoalcaloizi, concentratiile cele mai puternice aflandu-se imediat sub coaja. In concluzie, daca au fost tinuti cartofii la soare sau in lumina, este indicat sa fie gatiti la temperaturi de peste 170 °C, pentru a distruge partial aceste substante.
Cartofii au un continut ridicat de amidon, care se pastreaza si dupa ce cartoful mancat a trecut prin stomac si intestinul subtire. Aceasta substanta protejeaza impotriva cancerului de colon, scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor si creste satietatea.
Cartofii pot fi gasiti in comert intr-o mare varietate de tipuri: cartofi roz, cartofi galbeni, cartofi violet, cartofi dulci,etc. Ei pot fi preparati in multe feluri: in coaja sau fara coaja, intregi sau taiati bucati, cu sau fara condimente.
Nu este indicata amestecarea cartofilor noi cu cei vechi, deoarece timpii de gatire sunt diferiti.
Atunci cand se folosesc pentru gatit cartofi congelati, trebuie consumata toata cantitatea care a fost dezghetata, pentru ca recongelandu-i isi vor pierde din proprietatile nutritive.
Cartofii mai pot fi folositi si in prepararea unor bauturi precum vodca.
Cartofii ar trebui curatati astfel incat sa se ia un strat cat mai subtire de sub coaja, pastrandu-se astfel substantele nutritive. Dupa curatare, se pastreaza in apa rece in care s-a adaugat un strop de otet sau suc de lamaie, pentru a impiedica reactia amidonului cu oxigenul din aer catre va conduce la innegrirea lor.
Pentru a fi pastrati in conditii optime, cartofii ar trebui depozitati in spatii intunecate, bine ventilate si sa aiba o temperatura constanta de aproximativ 4 °C. Daca se doreste pastrarea pe o perioada scurta, este recomandat sa fie tinuti la temperaturi de 7-10 °C.
In cazul in care aceasta temperatura va scadea sub 4 °C, amidonul din cartofi se va transforma in zahar, astfel ca tuberculii vor deveni mai dulci.
Zonele verzi care apar pe unii cartofi, mugurii si mustatile trebuie curatate inainte de a fi consumati.
Cartofii nu trebuie tinuti niciodata in acelasi sac / ladita cu ceapa, deoarece gazul eliminat de cele doua tipuri de legume va accelera alterarea lor.