
Traditie si influente gastronomice grecesti
O calatorie prin Atena, reprezinta nu numai o vacanta relaxanta si de neuitat, dar si o interesanta incursiune prin amalgamul exceptional de traditii grecesti si contrastul dintre febra pregatirii mancarurilor si elementele de divertisment regasite in prezentarea lor, toate acestea definind viata oamenilor din aceste locuri.
Putem spune ca, gastronomia elena defineste atitudinea grecilor fata de viata si de hrana. Ei apreciaza foarte mult calitatea mancarurilor, a gusturilor. Pentru ei, mancarea este un ritual, o experienta care trebuie impartasita si savurata alaturi de familie si prieteni.
Prospetimea si calitatea sunt foarte importante, de aceea bucataria elena are 3 “ingrediente principale” cu care reuseste sa impresioneze pe toti cei care gusta preparatele grecesti: faimosul ulei de masline grecesc, ierburile si condimentele si mai ales folosirea corecta a lor si nu in ultimul rand ingredientele proaspete de foarte buna calitate.
Contactul cu viata de zi cu zi a locuitorilor eleni, traditiile culinare si stilurile bucatariei grecesti stabilite cu mult timp in urma (acum 3000 de ani), retetele culinare pastrate cu sfintenie si adaptate zilelor noastre, constituie o experienta de neuitat.
In antichitate, bucatarii aveau functie juridica, dar, cei mai buni bucatari isi desfasurau activitatea intr-un mod competitiv atunci cand erau angajati in casele celor bogati. Cei mai celebrii bucatari au locuit la manastiri, astfel, putem gasi si astazi manastiri grecesti in care se scriu carti de bucate.
In bucataria elena care este una antica si in care se regasesc foarte multe traditii culinare este importanta combinatia gusturilor: dulce cu acru, cum ar fi miere si otet, sos de peste cu miere, peste si struguri. Bucataria greceasca este asociata cu cea turceasca, deoarece multe retete grecesti se regasesc sub denumire turceasca, bucataria ambelor culturi fiind asociata destul de des. In zilele noastre au fost adaugate si adaptate elemente noi care au generat ceva special in bucatariile grecesti: arome proaspete si sezoniere, ingrediente neobisnuite si deosebite, punandu-se accent pe aromele naturale ale ingredientelor.
Datorita asezarii geografice a tarii, bucataria greceasca combina arta culinara occidentala cu cea orientala, luand astfel nastere feluri de mancare deliciose, dar simplu de preparat.
Atractiile gastronomice din Atena
Desi puternic ancorata in istorie, Atena, ofera pe langa vizite la muzee si situri antice, zone, in care puteti descoperi, hoinarind pur si simplu pe strazi, farmecul si atmosfera tavernelor, locuri de unde se pot cumpara produse traditionale, restaurante unde se pot servi preparate grecesti si nu doar.In Piata Centrala din Atena, la sud de Omonia, pe Athinas, puteti cumpara verdeturi, mirodenii, seminte, masline, branzeturi si alte delicatese.
In apropriere de Piata Centrala, se afla un magazin specializat (Bachar) cu mirodenii si ierburi, folosite atat in bucatarie cat si in medicina. Grecilor le plac deserturile foarte dulci, iar la Aristokratikon se gaseste un magazin cu delicatese (ciocolata si alte tentatii dulci).
Nu trebuie sa uitam de magazinele de bauturi. Exista unul care are propriile sale marci de bauturi spirtoase si lichioruri, dar si o multime de bauturi traditionale grecesti (Brettos).
In apropiere de Syntagma se regaseste un incantator magazin, de mici dimensiuni, dar, care vinde orice produs derivat din seva arborelui de mastic (care creste in Insula Chios): dulciuri, sucuri, cosmetice si alte delicatese. Se spune, ca seva de mesteacan are proprietati benefice asupra sanatatii.Este recomandat sa vizitati si piata Monastiraki (una dintre cele mai aglomerate si mai interesante zone comerciale din Atena) intr-o duminica, pentru a te delecta cu culorile, sunetele si mirosurile locale.
La poalele Acropolelui, se afla Plaka, un labirint de strazi pietonale, cu multe locuri in care se mananca bine, iar atmosfera este animata zi si noapte. Degustarea mancarurilor este un element esential al oricarei vizite in Plaka. Aici exista foarte multe taverne, baruri sau cafenele. Este locul perfect pentru un pranz in aer liber sau o cina placuta, inceputa cu o plimbare, continuata cu o masa tipic greceasca, insotita de o muzica buna si incheiata la o cafea si un coniac savurate afara, in caldura noptii.
Placerea de a lua masa in oras este unul din cele mai atragatoare aspecte ale unei vacante in Grecia. Si calitatea vinului grecesc a crescut considerabil in ultima perioada, astazi vinurile grecesti castigand concursuri internatinale. Unul din cele mai apreciate vinuri este vinul Retsina care trebuie gustat neaparat. Este un vin alb cu o aroma inconfundabila de rasina.
O incredibila varietate de produse locale se regasesc in piata mediteraneeana de pe strada Sofokleous sau pe strada Artidou.
Grecii mananca la ore tarzii: iau pranzul la ora 14.00 si cina la ora 21.00, dar, in zonele turistice se poate lua masa si mai devreme.
Salata de icre de cod, tzatziki, platourile cu mai multe feluri de antreuri ce poarta denumirea de meze sunt printre cele mai apreciate aperitive, iar cea mai cunoscuta mancare greceasca este musacaua. Pestele, carnea de porc, pui sau vita se gaseste cu usurinta peste tot, dar cea mai apreciata ramane carnea de miel.
Gurmanzii sunt atrasi in ultima perioda de o noua abordare a artei culinare grecesti traditionale. Baza multor mancaruri grecesti o constituile legumele si fructele proaspete din piata.
Aperitivul preferat este ouzo (o bautura pe baza de anason care devine laptoasa cand este amestecata cu apa), dar, dupa cina, grecii merg la cafenele pentru un pahar de Metaxa. O alta bautura digestiva, dar foarte tare este raki (asemanatoare cu grappa italieneasca) care se gaseste in diverse soiuri, de la cele mai tari la cele mai fine, dar, continutul de alcool este foarte mare indiferent de soi. Foarte multi greci beau la masa bere in loc de vin.
Taverne si restaurante grecesti – recomandari
Cea mai buna atmosfera de taverna, restaurant, se regaseaste seara, in jurul orei 21.30 si este recomandat sa stai de vorba cel putin o ora dupa terminarea mesei. Acesta este un ritual acceptabil la greci.
In restaurantele grecesti, bacsisul este inclus in nota de plata, astfel ca, nu e nevoie sa mai lasati nimic in plus daca nu doriti sa o faceti.
La restaurant, cand alegeti pestele proaspat dupa gramaj, este recomandat sa intrebati cat costa, inainte de a comanda. Unele soiuri de pesti sunt foarte scumpe.
Pireu, unul din cele mai mari porturi din Mediterana, singura parte din Atena pe care nu o rateaza vizitatorii, deoarece acestia de la aeroport, iau feriborul direct catre una din insule, are un aer cosmopolit si un farmec aparte. Aici, exista multe restaurante elegante, mai ales in jurul portului Mikrolimano, unde iahturile de lux ancoreaza langa barcile pescaresti. Nu trebuie ratat pestele proaspat care nu este ieftin, dar este deosebit de gustos. Portul, este locul perfect pentru un pranz in aer liber, dar si pentru o cina romantica cu vedere catre albastrul Marii Egee de pe fundal.
Chic, dar izolat, la Gerofinikas (in Syntagma) gasiti mancare excelenta, cu influente din Orientul Mijlociu. Acesta este inchis de sarbatorile nationale.Mancarea traditionala de la Mamacas (in Keramikos), ii punea pe locuitorii Atenei pe drumuri, pana in cartierul Gazi. Aici se servesc ardei umpluti si chiftele, preparate, care au un gust pe care nu-l regasesti niciunde in alta parte. Localul este deschis pana tarziu, de marti pana duminica, lunea fiind inchis.
Bucataria gustoasa a Greciei moderne se regaseste in cartierele Thissio si Psirri (la Pil Poul), locuri care ofera si o minunata priveliste asupra Acropolis-ului.
Puteti savura fructe de mare, somon, ton, creveti si homar, intr-o ambianta deosebita, cu servicii ireprosabile, la Melrose (in Omonia). Acesta este inchis in prima duminica din August.
In Monastiraki, la marginea pietei de vechituri se afla un restaurant cu vechime (Hermion), cu locuri atat in interior, dar si in exterior, intr-o superba gradina. Serviciile sunt excelente, iar preturile sunt moderate pentru diversitatea preparatelor grecesti.
Tot in zona Monastiraki se afla un loc simplu in care se puteti lua masa intr-o atmosfera linistita, cu preturi mici si mancaruri gustoase. Aici nu exista meniu. La Sholarhio, caci despre el este vorba, se aduc la mese tavi cu mancaruri diverse, iar clientii isi aleg ceea ce le place si platesc pentru ce au consumat.
Mancare greceasca simpla, puteti savura in cea mai veche taverna din Atena, deschisa in 1865. Specialitatea casei este codul sarat in usturoi, preparat care ii da numele acestei locatii Bakalarakia (in Monastiraki).Daca aveti pofta de placinta de spanac, vinete la cuptor cu branza, pui in sos de lamaie sau alte specialitati grecesti, puteti merge in Kolonaki, la To Cafeneio, un restaurant chic, cu o atmosfera destinsa. Acesta este inchis duminica.
Pe o straduta laturalnica din Plaka, exista un loc foarte popular in randul atenienilor, foarte rar descoperit de turisti, Xinos, in care puteti savura mancare de calitate, puteti asculta muzica pana tarziu in noapte si va puteti bucura de o gradina fermecatoare.
In Omonia, se afla un restaurant popular (Barba Yannis), care are deseori coada la intrare datorita serviciului rapid si meniului limitat de feluri grecesti imbelsugate.
Dupa o vreme petrecuta in Atena, strabatand stradutele, farmecul orasului, al pitelor si tavernelor va incepe sa iasa la suprafata.
TAROM va pune la dispozitie programul de operare pe destinatia Atena
PLECARE | SOSIRE | ZILE DE OPERARE | ZBOR |
BUCURESTI – ATENA | |||
16.30 | 18.10 | 1,2,6* (14.07.2015-24.10.2015) | RO 273 |
18.40 | 20.20 | 5* (12.06.2015-23.10.2015) | RO 273 |
18.40 | 20.20 | 3,4* ( 09.09.2015-23.09.2015) | RO 273 |
18.40 | 20.20 | 7* (19.07.2015-27.09.2015) | RO 273 |
ATENA – BUCURESTI | |||
18.55 | 20.30 | 1,2,6* (11.08.2015-24.10.2015) | RO 274 |
21.00 | 22.35 | 5* (12.06.2015-23.10.2015) | RO 274 |
21.00 | 22.35 | 3,4* (09.09.2015-23.09.2015) | RO 274 |
21.00 | 22.35 | 7* (19.07.2015-27.09.2015) | RO 274 |
(*) 1-Luni, 2-Marti, 3-Miercuri, 4-Joi, 5-Vineri, 6-Sambata, 7-Duminica
si www.labucatarie.ro va ureaza vacanta placuta!