valentine's day

Valentine’s Day se celebreaza in luna februarie, luna, care oricum s-ar numi, in orice limba, semnifica acelasi lucru: luna in care se sarbatoreste Dragostea, luna in care se sarbatoreste ziua Indragostitilor.

Desi a devenit comerciala, aceasta sarbatoare are o istorie lunga si inca invaluita in mult mister.

Mult timp, februarie a fost sarbatorita ca luna a romantismului, dar, sarbatoarea Sfantului Valentin a aparut ca urmare a impletirii armonioase intre mostenirea crestina si practicile pagane din Imperiul Roman. Inainte de crestinarea imperiului, romanii organizau un festival al fertilitatii inchinat zeului roman al agriculturii Faunus, dar si fondatorilor Romei, Romulus si Remus. Acest festival se numea sarbatoarea Lupercalia.

Deschiderea festivalului era atribuita preotilor zeului Faunus, care se adunau intr-o pestera sacra, unde se credea ca au fost crescuti de catre lupoaica, copiii Remulus si Romus. In numele fertilitatii se sacrifica o capra, iar in numele purificarii, un caine. Apoi, blana caprei era taiata in fasii si inmuiata in sangele jertfelor. Se umbla cu ea pe strada si se atingeau recoltele si terenurile agricole, crezandu-se ca acestea erau mai roditoare in anul urmator.

Si femeile erau atinse cu aceasta blana. Si despre ele se spunea ca erau mai feritile in anul ce urma. In aceeasi zi, toate fetele isi scriau numele pe un biletel pe care il puneau intr-o urna, iar baietii singuri, alegeau un biletel si cu fata al carui nume il extrageau formau un cuplu in acel an. De cele mai multe ori, desi pareau organizate aceste potriviri, erau si haotice deopotriva si, se incheiau cu o casatorie.

Cu toate acestea, sarbatoarea Lupercalia a supravietuit o scurta perioada de timp crestinarii Imperiului Roman. Era considerata o sarbatoare pagana. De aceea, la sfarsitul secolului a V-lea, in anul 496, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ziua in care se celebreaza Sfantul Valentin. Pana la momentul acestei sarbatori, existasera doar 3 Sfinti Valentin, iar Papa nu a specificat la care dintre ei se refera, pe care il sarbatoreste, desi, curios lucru, toti au trait in aceeasi perioada si au murit in acelasi fel.

O sa va spunem pe scurt, povestea celor trei Sfinti Valentin

Sfantul Valentin cel dintai

In timpul lui Claudius al II-lea (213-270), in Imperiul Roman, se afla un preot, pe nume Valentin.Imparatul, trebuia sa conduca niste campanii militare sangeroase care necesitau mentinerea constanta a numarului de soldati in armata. Avand in vedere ca barbatii tineri nu puteau fi inrolati deoarece erau legati de neveste si copii, imparatul interzice casatoria. Era ilegal sa te casatoresti, dar, preotul Valentin a continuat in secret sa casatoreasca tinere cupluri. Evident, ca la un moment dat, a fost si descoperit si trimis la inchisoare. Aici, se indragosteste de o femeie oarba, careia ii reda vederea, dar, nu isi poate trai dragostea pentru ca, a fost decapitat chiar in ziua de 14 februarie.

Sfantul Valentin al doilea

In aceeasi perioada, adica in timpul lui Claudius al II-lea, a trait si acest Sfant Valentin, care era episcope pios, in Terni. In timpul unei vizite la Roma, fara sa se stie exact de ce, a fost arestat si intemnitat. In inchisoare, era apreciat atat de gardieni, cat si de insusi imparatul Claudius pe care a incercat sa-l convinga sa renunte la interzicerea casatoriei, motiv pentru care, a fost decapitat, in aceeasi zi a lunii februarie.

Sfantul Valentin al treilea

Legenda acestuia, este foarte asemanatoare cu a primului sfant. Desi imparatul a interzis casatoria, el, a continuat in secret sa oficieze ceremonii de casatorie. A fost prins si aruncat in temnita. S-a indragostit de fiica unui gardian, dar, a sfarsit prin a fi omorat cu pietre si in final decapitat.

Valentin si Valentina

In multe tari occidentale, numele de Valentin a devenit foarte cunoscut din cauza sarbatorii Sfantului Valentin, patronul tuturor indragostitilor.

Pe 14 februarie este Valentine’s Day, sarbatoare care este incet-incet asimilata si la noi, desi in calendarul ortodox este sarbatorita Sfanta Valentina pe data de 10 februarie, iar pe 24 februarie este sarbatorit Dragobetele, fiul Babei Dochia, moment care marcheaza inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste din hibernare.

Stiti cine a fost Sfantul Valentin?

Sfantul Valentin a fost un vestit medic din Roma in perioada imparatului Claudiu al II-lea, cel care le-a interzis soldatilor sa se casatoreasca fiindca nu mai dadeau randament in batalii. Sub binecuvantarea Sfantului Valentin, tinerii se casatoreau in secret. 

  • In Brazilia, ziua iubitului si a iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, cu o zi inainte de Sfantul Anton, patronul casatoriei;
  • In Columbia si Mexic, Ziua iubirii apare in calendar in septembrie;
  • In Marea Britanie, Jack Valentin le aduce copiilor dulciuri si cadouri;
  • In Tara Galilor, pe 25 ianuarie este Sf. Dwynwen, patron al indragostitilor;
  • In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag;
  • In Suedia este numita ziua tuturor inimilor;
  • In Turcia, Sfantul Gregor este sarbatorit in ziua Inimilor Dragi;
  • Valentine’s Day a aparut si in Japonia si Coreea ca ziua ciocolatei pentru indragostiti.

Conform traditiei, de Valentine’s Day indragostitii isi trimit mesaje de iubire prin intermediul unor felicitari speciale cu dedicatii numite valentine.

Ideea a aparut in 1780 in Germania unde cartile postale erau numite “cartile prieteniei”. Astazi sunt numeroase simboluri pe care indragostitii si le daruiesc: cutii de bomboane, ciocolatele si acadele in forma de inima, flori, bijuterii, pernute, brelocuri, diferite obiecte de culoare rosie sau de forma inimii. Mai mult, se practica cina romantica in doi si calatoriile in orasele clasice ale indragostitilor precum Parisul si Venetia.

De unde provine numele Valentin?

Numele „valentin” provine din verbul latin „valere” care inseamna „a fi puternic, a fi sanatos”. Este folosit si in variantele: Valeriu, Vali, Valentino, Tina, Valentiana, Valina, Valerica. Iata cateva celebritati cu acest nume: Valentin Uritescu, Valentina Pelinel, Valeriu Lazarov, Vali Craciunescu, Vali Barbulescu, Vali Vijelie, Valentin Moraru, Valeriu Sterian, Valentino Rossi, Tina Turner, Tina Fey.

www.labucatarie.ro va ureaza o luna a iubirii cu multa bucurie si clipe cat mai placute alaturi de persoana draga!