Specialistii recomanda consumul a cel putin 48 de grame de cereale integrale zilnic , cu toate acestea romanii le consuma doar de 2 sau 3 ori pe saptamana.
Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare si bauturi din lume, si divizia sa de cereale de mic dejun Cereal Partners Worldwide CPW au sarbatorit Ziua Internationala a Cerealelor Integrale.Se estimeaza ca dietele sarace in cereale integrale sunt responsabile pentru trei milioane de decese in fiecare an. Cele mai multe dintre aceste decese sunt rezultatul bolilor cardiovasculare sau al diabetului de tip 2. Pe langa beneficiile clare pentru sanatate, consumul de cereale integrale poate avea un impact semnificativ si pozitiv asupra sistemului medical si in ceea ce priveste sanatatea populatiei.
Cu ocazia Zilei Internationale a Cerealelor Integrale, expertii in nutritie si dezvoltare durabila s-au reunit pentru a discuta despre importanta cerealelor integrale in crearea unor sisteme alimentare mai sanatoase, mai durabile si mai reziliente la nivel mondial. Programul Alimentar Mondial/World Food Programme si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) se alatura acestei initiative pentru a evidentia impactul pozitiv pe care cerealele integrale il au asupra sistemelor alimentare.
Conform unui studiu realizat de Nestlé in colaborare cu agentia de cercetare MASMI, romanii cunosc beneficiile cerealelor integrale, cu toate acestea nu le consuma zilnic, asa cum este recomandat. 84% dintre romani stiu ca cerealele integrale sunt bogate in fibre, 69% recunoscand si rolul acestor alimente in reducerea riscului anumitor boli cronice. Doar pentru 36% gustul este una dintre barierele de consum a produselor pe baza de cereale integrale. Cu toate acestea, romanii consuma, in medie, doar de 2-3 ori pe saptamana cereale integrale. Doar 16% consuma cereale integrale mai mult de 5 ori pe saptamana. In randul copiilor, consumul mediu este de 3 ori pe saptamana, 28% consumand de 2-3 ori pe saptamana, 21% de 4-5 ori pe saptamanasi 18% mai mult de 5 ori pe saptamana.
„Scopul nostru este de a face micul dejun mai bun si mai sanatos. De aproape doua decenii, evoluam si ne adaptam retetele pentru a creste cantitatea de cereale integrale din produsele noastre. Astfel, am crescut cantitatea de cereale integrale din cerealele noastre pentru mic dejun cu peste 50% in medie. Cu exceptia Corn Flakes, in toate produsele vandute pe piata din Romania, cerealele integrale sunt ingredientul numarul 1. 100% dintre cerealele pentru mic dejun pentru copii au cerealele integrale ca ingredient principal”,afirma Nicolae Iacob, Business Executive Officer CPW.
„In ultimii 20 de ani, am reusit sa reducem cu 25% continutul de sare si cu 20% continutul de zaharuri din cerealele noastre pentru mic dejun. De asemenea, cerealele Nestlé pentru micul dejun nu contin coloranti sau arome artificiale. Pentru ca suntem cea mai mare companie alimentara din lume, suntem intr-o pozitie unica – suntem pe mesele a milioane de familii in fiecare dimineata. Ii putem ajuta pe consumatorii nostri sa-si creasca aportul de cereale integrale incepand cu prima masa a zilei. Toate cerealele noastre pentru copii sunt imbogatite cu vitamine si minerale, printre care si vitamina D. Multe ghiduri de nutritie sustin ca alimentele fortifiate sunt una dintre sursele importante de vitamina D mai ales in timpul sezonului rece, cand expunerea la soare este limitata”, spune Nicoleta Tupita, dietetician autorizat si Manager Nutritie in cadrul Nestlé Romania, Bulgaria si Tarile Adriatice.
Parteneriatul dintre Institutul National de Sanatate Publica si ROMALIMENTA
In vederea cresterii consumului de cereale in randul populatiei din Romania, Institutul National de Sanatate Publica si ROMALIMENTA (Federatia patronatelor din industria alimentara) au semnat un protocol de colaborare. Cele doua organizatii isi propun sa creeze un context favorabil adoptarii unui comportament nutritional sanatos pentru populatia din Romania, prin identificarea produselor cu un continut adecvat de cereale integrale, conform cu cerintele europene si mondiale de sanatate. De asemenea, cele doua organizatii se angajeaza sa sustina activitati de informare, educare si comunicare in ceea ce priveste prezenta produselor cu cereale integrale pe piata romaneasca.Nestlé, membru Romalimenta, sustine acest demers si se va implica activ in promovarea acestui obicei alimentar sanatos.
Consumul de cereale integrale nu este bun doar pentru sanatatea oamenilor, ci si pentru planeta. In 2019, Comisia Lancet a propus o dieta planetara sanatoasa, bogata in cereale integrale, fructe, legume si saraca in zahar, ulei, grasimi. Ei au sugerat ca acest nou mod de a manca ar putea reduce disparitia animalelor salbatice cu pana la 46%, ar putea opri defrisarile si ar putea reduce cu cel putin 30% emisiile de gaze cu efect de sera realizate pentru productia de alimente.
Despre Nestlé
Initiativele globale Nestlé:
In 2017, Nestlé a luat o serie de masuri pentru accelerarea progresului in vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a actiunilor de imbunatatire a calitatii vietii si contributiei la un viitor mai bun. Printre acestea se numara consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea initiativei “Nestlé needs YOUth” si dezvoltarea activitatilor de management sustenabil al performantei de mediu. Nestlé isi mentine pozitia de lider global in industria de alimente si bauturi prin portofoliul de produse sanatoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evalueaza cei mai mari 25 de producatori de alimente din lume, concentrandu-se pe politicile, practicile si performantele lor legate de nutritie. Pozitia de top conferita Nestlé este recunoasterea angajamentului sau permanent fata de nutritie si sanatate, precum si angajamentul sau de a ajuta la abordarea provocarilor globale ale obezitatii si subnutritiei.
Nestlé for Healthier Kids
Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care sustin parintii si tutorii sa creasca copii mai sanatosi, de la activitati de cercetare si formulare a produselor pana la servicii de educatie si nutritie inovatoare pentru un stil de viata sanatos. in Romania, aceste eforturi se regasesc sub umbrela programului „Si eu traiesc sanatos – SETS”, initiat de Fundatia Prais.
Nestlé needs YOUth
Ambitia Nestlé in ceea ce priveste initiativa globala de tineret „Nestlé needs YOUth” este sa ajute 10 milioane de tineri din intreaga lume sa aiba acces la oportunitati de cariera pana in anul 2030. Aceasta initiativa globala combina si coordoneaza toate activitatile care sustin tinerii din intreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.
Nestlé for a Waste Free World
Nestlé doreste ca produsele sale sa nu fie doar mai gustoase si mai sanatoase, ci si mai bune pentru mediu. Ambitia Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.