
An de an, pe data de 16 octombrie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Alimentatiei.
Decizia de a marca aceasta zi a fost luata in cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care s-a desfasurat la Roma, in perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie reprezentand ziua infiintarii FAO in anul 1945, la Quebec, noteaza site-ul, www.fao.org. Scopul instituirii acestei zile este acela de a creste gradul de constientizare asupra problemelor alimentare ce pot aparea pe termen lung, de a promova solidaritatea nationala si internationala in lupta impotriva foametei, a malnutritiei si a saraciei, de a incuraja o atentie sporita asupra productiilor agricole, de a promova un transfer de cunostinte dar si de echipamente catre tarile in curs de dezvoltare, mai ales in sprijinul micilor fermieri, de a incuraja cooperarea economica si tehnica intre tarile in curs de dezvoltare in domenii precum agricultura, silvicultura, piscicultura, nutritie si dezvoltare rurala. Adunarea Generala a ONU a ratificat aceasta decizie in data de 5 decembrie 1980 si a cerut guvernelor si organizatiilor internationale, nationale si locale sa celebreze in fiecare an Ziua Mondiala a Alimentatiei, care a fost marcata pentru prima data in anul 1981.
Cu ocazia acestei zile, se organizeaza o serie de evenimente, cu scopul de a indeplini un alt obiectiv inscris pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, obiectiv care are in plan un program universal de actiune globala in domeniul dezvoltarii durabile, asumat de statele membre ONU la sfarsitul anului 2015. Astfel, Obiectivul nr. 2 (Foamete ”zero”) are in vedere eradicarea foametei, asigurarea securitatii alimentare, imbunatatirea nutritiei si promovarea unei agriculturi durabile, asa cum se arata pe site-ul dezvoltaredurabila.gov.ro.
Marcarea acestei zile evidentiaza importanta actiunilor noastre in conturarea unui viitor sanatos. Conform www.fao.org, in ultimele decenii, omenirea si-a schimbat in mod dramatic obiceiurile alimentare, ca urmare a globalizarii, urbanizarii si a cresterii veniturilor. S-a trecut, astfel, de la o alimentatie bazata in principal pe produse vegetale, bogate in fibre, la o alimentatie bogata in zahar, grasimi si sare, indeosebi mancare procesata, de origine animala. Petrecem din ce in ce mai putin timp acasa, prin urmare ne bazam mai mult pe mancare de tip fast-food sau pe alimente semi-preparate.
Mancarea nesanatoasa si viata sedentara au dus la cresterea obezitatii, nu doar in tarile dezvoltate, ci si in tarile cu venituri mici, unde foametea si obezitatea coexista de multe ori. In prezent, potrivit datelor prezentate pe site-ul www.fao.org, peste 670 de milioane de adulti si 120 de milioane de fete si baieti cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani sufera de obezitate, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, in timp ce peste 820 de milioane de oameni sunt victimele foametei. O dieta nesanatoasa este unul dintre factorii principali de risc ai decesului cauzat de boli netransmisibile, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Obezitatea si alte forme de malnutritie afecteaza una din trei persoane, dar se estimeaza ca pana in anul 2025 vor afecta una din doua persoane. Trebuie avut, insa, in vedere, ca exista solutii accesibile pentru a reduce toate formele de malnutritie, dar acestea necesita o implicare globala.
Anul acesta, Ziua mondiala a Alimentatiei promoveaza adoptarea de masuri, in toate sectoarele de activitate, pentru a oferi tuturor categoriilor sociale din toate colturile lumii posibilitatea de a avea acces la hrana de calitate. Ziua mondiala a Alimentatiei este marcata in aproximativ 130 de state ale lumii, iar in Romania a fost instituita, prin Legea nr 47/2016, Ziua nationala a Alimentatiei si a combaterii risipei alimentare la aceeasi data.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, „studiile arata ca cea mai mare parte a veniturilor cetatenilor romani este utilizata pentru cumpararea de alimente. In acelasi timp, Romania risipeste in fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente”.
Sursa: https://www.agerpres.ro/