calea pentru a avea un copil fericit

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii si URSUS Breweries a lansat programul national pentru dezvoltarea competentelor parentale si prevenirea consumului de alcool la adolescenti

Vorbitori

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), CDEP Step by Step, cu sprijinul Ursus Breweries a lansat proiectul ”Rezilienta si prevenirea violentei in contextul consumului excesiv de alcool in randul familiilor din Romania”. Evenimentul a avut loc in contextul celei de-a 30-a aniversari a Conventiei cu privire la Drepturile Copilului, in preajma Zilei internationale a Drepturilor Copilului care se sarbatoreste in fiecare an pe 20 noiembrie.

Proiectul se desfasoara in perioada aprilie 2019 –aprilie 2020 si isi propune prevenirea consumului excesiv de alcool si a violentei in contextul consumului excesiv de alcool, prin dezvoltarea competentelor parentale, promovarea bunelor tratamente si a metodelor pozitive de educatie in randul familiilor din Romania.

Noua serie de evenimente reprezinta o continuare a proiectului “Competentele parentale si prevenirea consumului de alcool” derulat de FONPC, CDEP Step by Step si Ursus Breweries in intervalul iunie 2017 – decembrie 2018, care a a identificat o nevoie foarte importanta pentru viitorul copiilor: aceea de a ajuta parintii sa deprinda competente parentale in scopul prevenirii consumului de alcool la adolescenti. Un alt aspect identificat tine de formarea profesionistilor in domeniul educatiei, pentru a veni in sprijinul parintilor si pentru a colabora mai bine cu acestia in folosul copiilor. La baza programului a stat un amplu studiu dezvoltat de Ursus Breweries, in parteneriat cu Demos Marea Britanie si Institutul de Politici Publice, despre stilurile parentale si felul in care acestea influenteaza dezvoltarea copilului, in special comportamentele de risc cum ar fi consumul de alcool in randul copiilor. Studiul “Stiluri parentale si influenta asupra consumului de alcool la minori” a constatat o legatura intre parintii ‘autoritari’ si o mai mare probabilitate de intampinare a unor probleme cu consumul de alcool de catre copiii acestora.

In cadrul proiectului, in perioada 2017 si 2018, peste 2000 de parinti din Bucuresti si judetele Brasov, Buzau, Cluj si Timis au beneficiat de informatii si consiliere din partea expertilor in psihologia copilului. S-a discutat atat cu parintii, cat si cu profesionistii despre stilurile parentale si cum acestea pot incuraja aparitia sau reducerea comportamentelor de risc la adolescenti.

Peste 187 de educatori, participanti la worshkop-urile din program, au invatat, de asemenea, despre modalitati de a-i sprijini pe parinti in relationarea pozitiva cu copiii lor si in abordarea problemei consumului de alcool.

Atat parintii, cat si profesionistii care au participat la atelierele de lucru din cadrul proiectului si-au exprimat dorinta de a fi ghidati in dezvoltarea unor abilitati si competente care sa-i ajute sa abordeze cu cei mici teme sensibile, cum ar fi: consumul responsabil de alcool, alternative la recompense pentru intarirea si stimularea comportamentelor pozitive, stiluri parentale, permisivitatea si toleranta, modalitati de dezvoltare a inteligentei emotionale, abuzul emotional si sexual,dezvoltarea personala a parintilor, drepturile copilului.

”Fiecare copil este diferit si este bine sa stim asta de la inceput, sa-l acceptam asa cum este si sa ne adaptam nevoilor lui. Acest lucru este valabil atat pentru parinti, cat si pentru educatori, profesori, profesionisti care ingrijesc copilul. Un parinte bun este acela care intelege nevoile copilului si care il ocroteste suficient incat sa poata lua cele mai bune decizii si, mai ales, acela care il va ajuta sa devina autonom, independent. Ne dorim sa venim in sprijinul parintilor si al profesionistilor, astfel incat sa avem copii fericiti si adulti eficienti”, spune Daniela Bosca (Gheorghe) – Director Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Daniela Gheorghe FONPC

Detalii program 2019-2020

Programul continua in 2019 in sapte judete din tara (Brasov, Buzau, Salaj, Timis, Satu Mare, Vaslui, Dambovita) si Bucuresti, prin ateliere de formare pentru cresterea competentei profesionistilor din educatie de a lucra cu parintii si cu ateliere de suport pentru parinti. De asemenea, in cadrul proiectului, profesionistii care lucreaza cu parintii au la dispozitie platforma educatieparentala.ro. Aceasta ofera profesionistilor cadrul necesar pentru formarea profesionala si le da posibilitatea de a deveni educatori parentali.
“Sustinerea Ursus Breweries pentru acest proiect este o continuare fireasca a eforturilor constante pe care le intreprindem prin platforma noastra www.desprealcool.ro, atat prin materiale de informare cat si prin programe si initiative specifice menite sa previna un consum abuziv de alcool si consumul de alcool de catre minori, cum este cel de fata. Ursus Breweries continua astfel dialogul cu parintii si reprezentantii comunitatilor mici si mijlocii din Romania pentru a incuraja oamenii sa ia decizii informate in legatura cu consumul de alcool si, de asemenea, sa discute acest subiect cu minorii.”, a declarat Robert Uzuna, Vicepresedinte Corporate Affairs, Ursus Breweries.

Temele abordate in sesiunile de lucru se vor concentra pe abilitatilor de parenting, gestionarea stresului si a furiei, comunicarea eficienta cu cei mici, rezilienta, disciplinare si reguli, prevenirea abuzului sau prevenirea consumului de alcool in familie. In total, aproximativ 10.000 de persoane vor fi informate despre consumul de alcool prin intermediul materialelor promotionale, atelierelor de lucru, intalnirilor cu parintii si profesionistii si al retelelor de socializare.

Incidenta consumului de alcool in randul adolescentilor din Romania

Conform Raportului National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor din Romania, 2017, care citeaza un studiu european, aproximativ 37% dintre elevii repondenti din Romania au spus ca au baut prima oara alcool intre 13 si 16 ani, cu un procent de 8,03% in intervalul 11-12 ani.

In anul 2016, in Romania, consumul de alcool la tinerii de 15 ani era de 31,42%.

Despre FONPC

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil are peste 60 de membri, organizatii active in domeniul drepturilor copilului: educatie, justitie, social, sanatate etc. FONPC este principalul interlocutor specializat al statului in vederea elaborarii si redefinirii politicilor publice pentru asigurarea bunastarii copilului din perspectiva drepturilor copilului, utilizand si dezvoltand intr-un cadru coerent si comprehensiv experienta si expertiza membrilor sai.

Despre CDEP Step-by-Step

Centrul pentru educatie si dezvoltare profesionala Step by Step – promoveaza si implementeaza principiile democratice in educatia si protectia copilului. Abordeaza metode de predare-invatare-evaluare care respecta personalitatea copilului.

Despre Ursus Breweries

Ursus Breweries este cel mai mare producator de bere din Romania. Marcile din portofoliul Ursus Breweries sunt: URSUS, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro,Grolsch, Stejar, Azuga, Pilsner Urquell, Asahi Super Dry,St. Stefanus sI B-Life, alaturi de marca de cidru Kingswood. Pentru mai multe informatii despre Ursus Breweries si programele sale, va rugam sa vizitati: www.ursus-breweries.ro si www.desprealcool.ro.

Desprealcool.ro este platforma Ursus Breweries care incurajeaza consumatorii sa se informeze si sa se bucure de momentele cu prietenii intr-un mod echilibrat si responsabil. Prin intermediul acesteiplatforme, tinerii adulti si consumatorii maturi au la indemana cele mai valoroase resurse si informatiile legate de consumul responsabil de alcool.