
Ziua de 14 noiembrie, este Ziua Mondiala a Diabetului sau Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului. De fapt, este o oportunitate de a creste gradul de constientizare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sanatatii oamenilor. De asemenea, se incearca sa se evidentieze oportunitatile de a consolida prevenirea, diagnosticarea si tratamentul diabetului zaharat.
La nivel mondial, numarul persoanelor care traiesc cu diabet zaharat a crescut de la 108 milioane la 420 milioane in ultimii treizeci de ani. Din pacate, unul din doi adulti nu este diagnosticat sau este diagnosticat prea tarziu cu diabet de tip 2.
Povara bolilor asociate diabetului este foarte mare si in crestere: in doar 20 de ani, mortalitatea cauzata de diabet a crescut cu 70% la nivel mondial.
Diabetul se numara printre primii cinci factori de risc legati de sanatate pentru tuberculoza. Este principala cauza a orbirii la persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 74 de ani. Depresia este de doua ori mai frecventa la persoanele bolnave de diabet decat la pesoanele fara diabet.
Stresul si anxietatea produse de faptul ca persoanele traiesc cu aceasta boala afecteaza negativ evolutia bolii din cauza autoingrijirii insuficiente, a lipsei de aderenta la tratament si a episoadelor de hipo sau hiperglicemie.
Persoanele care traiesc cu diabet au un risc de pana la trei ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor renale sau a cancerului.
Mentinerea nivelului de glucoza din sange bine controlat scade riscul de imbolnavire grava sau deces; din pacate, 50% pana la 70% dintre persoanele care sufera de aceasta boala au niveluri necontrolate de glucoză din sange.
Cresterea factorilor de risc pentru diabet este alarmanta la copii si adolescenti. 32 din 100 de adolescenti si 36 din 100 de copii sunt supraponderali sau obezi, in timp ce 81 din 100 de adolescenti nu fac sport suficient.
Tratamentul pentru diabet si complicatiile acestuia poate fi costisitor si necesita adesea cheltuieli mari. Insulina este esentiala pentru sustinerea vietii persoanelor cu diabet de tip 1 si a multora cu diabet de tip 2.
In multe tari exista lacune in serviciile de asistenta medicala primara si accesul la alte niveluri de ingrijire a acestei boli.
Ce putem face pentru a controla diabetul?
Oprirea cresterii numarului de bolnavi de diabet este posibila si merge mana in mana cu implementarea unor strategii precum:
– Prevenirea diabetului zaharat si a factorilor sai de risc, in special a supraponderalitatii/obezitatii ai a activitatii fizice insuficiente;
– Screening pentru diabet in randul populatiei generale si monitorizarea atenta a populatiei cu risc;
– Imbunatatirea capacitatii de diagnosticare a serviciilor de sanatate pentru diabet;
– Monitorizarea continua a persoanelor care traiesc cu diabet;
– Capacitatea de referire si ingrijire la nivelul asistentei medicale secundare;
– Acces la o educatie de calitate pentru diabet, care garanteaza o pregatire adecvata pentru echipa de asistenta medicala, a persoanelor care au diabet, mediul lor, ingrijitorii, apropiatii si societatea in general;
– Acces facil la medicamente si tehnologii esentiale pentru diabet, inclusiv insulina;
– Sisteme informatice de colectare a datelor pentru monitorizarea si supravegherea diabetului zaharat;
– Schimbarea cauzata de pandemia COVID-19 face esentiala integrarea solutiilor digitale bazate pe dovezi, cum ar fi telemedicina si aplicatiile educationale si de monitorizare in asistenta medicala a diabetului zaharat;
– Ingrijirea diabetului ar trebui sa faca parte din pregatirea si raspunsul la urgentele de sanatate;
– Persoanele care traiesc cu diabet trebuie sa aiba garantata disponibilitatea neintrerupta a medicamentelor lor in situatii de acest tip.
Ziua Mondial a Diabetului a fost celebrata pentru prima data in anul 1991 de catre Federatia Internationala a Diabetului si Organizatia Mondiala a Sanatatii. In acest fel, se atrage atentia asupra problemelor de importanta majora in ceea ce priveste diabetul. In fiecare an, pe 14 noiembrie, campania de Ziua Mondiala a Diabetului se concentreaza pe o tema dedicata care se desfasoara pe o perioada de mai multi ani. Pentru perioada 2021-2023, tema este „Accesul la ingrijirea diabetului – Daca nu acum, atunci cand?”.
La nivel mondial, milioane de oameni cu diabet nu au acces la ingrijirea necesara, desi toti bolnavii au nevoie de sprijin continuu pentru a-si gestiona starea si pentru a evita complicatiile acestei boli (boli cardiovasculare, deteriorarea nervilor, a rinichilor, a vederii, boli ale pielii).
Cu ocazia acestei zile, guvernelor li se solicita sa creasca investitiile in îngrijirea si prevenirea acestei boli.
Diabetul, are anumite componente fundamentale ale ingrijirii:
– Accesul la insulina; desi au trecut 100 de ani de la descoperirea insulinei, sunt foarte multi oameni bolnavi care nu au acces la acest tratament, desi au mare nevoie; de aceea, asigurarea accesului la insulina pentru cei care au nevoie este si ramane o provocare globala. Evident, exista bariere multiple, complexe, incepand de la procesul de productie, distributie, politica de preturi, precum si infrastructura necesara pentru utilizarea adecvata si sigura a insulinei
– Accesul la medicatia potrivita si adoptarea investigatiilor de ultima generatie
– Accesul la automonitorizare; monitorizarea glicemiei este o componenta fundamentala in ingrijirea diabetului zaharat; dar, multe dintre persoanele bolnave nu au acces la echipamentul de care ar avea nevoie; in tarile dezvoltate, persoanele cu diabet au acces la tot felul de aplicatii, gadgeturi si device-uri moderne de monitorizare a glicemiei montate subcutanat care pot monitoriza in timp real nivelul glicemiei; de asemenea, exista tot felul de aplicatii mobile care ajuta pacientii sa faca alegeri sanatoase si sa aiba un stil de viata sanatos. Multe din ele sunt gratuite si usor de utilizat si monitorizeaza in timp real nivelul glucozei din sange.
– Accesul la educatie si sprijin psihologic sunt componente importante pentru o stare de bine; diabeticii au nevoie de educatie continua, dar, nu multi au acces la o astfel de educatie;
– Accesul de alimente sanatoase;
Intotdeauna, atunci cand apare ceva in neregula cu noi, organismul ne da semne pe care, de cele mai multe ori nu stim sa le interpretam sau chiar le ignoram.
Iata care sunt cele cateva semne pentru a depista diabetul de tip 2:
– Senzatie de sete;
– Urinare frecventa;
– Foame constanta;
– Oboseala;
– Afectiuni ale pielii (o serie de eruptii cutanate);
– Vedere in ceata;
– Hemoglobina glicozilata: este o analiza banala de sange care se poate face la un centru de recoltare si care ne ofera informatii despre nivelul mediu al glicemiei in ultimele 3 luni.
Toti cei care au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 trebuie sa faca alegeri alimentare sanatoase, sa isi monitorizeze zilnic glicemia, sa mearga la doctor, sa evite prajelile, alimentele foarte sarate, foarte dulci (sa scoata zaharul din alimentatie) si sa faca foarte mult sport.