
„International Chefs Day” este sarbatorita in fiecare an pe 20 octombrie. Ziua se concentreaza pe educarea copiilor din intreaga lume despre alimentatia sanatoasa. Este, de asemenea, o zi in care bucatarii isi pot transmite cunostintele si abilitatile urmatoarei generatii de bucatari.
Bucatarii din intreaga lume isi folosesc creativitatea si cunostintele pentru a crea si pregati retete pentru toate gusturile. Ei supravegheaza functionarea zilnica a restaurantelor, bucatariilor si au in subordine alti bucatari aflati la inceput de drum. In plus, ei au o multitudine de preocupari legate de alimente. Acestea trebuie sa fie tot timpul proaspete, etichetate si folosite corect, evidand risipa alimentara.
Diferitele tipuri de bucatarii includ:
– Un bucatar executiv – in calitate de manageri pentru mai multe locatii; bucatarii executivi gatesc foarte putin;
– Un bucatar-sef – acesta gestioneaza personalul din bucatarie si controleaza intreaga bucatarie;
– Sous chef – bucatarul care este al doilea in comanda dupa bucatarul sef;
– Chef de Partie – conduce o anumita parte a bucatariei;
– Commis chef – un membru junior al personalului restaurantului care lucreaza sub coordonarea chef-ului care conduce doar o anumita parte a bucatarie;
– Kitchen porter – este cel care ajuta la pregatirea de baza a alimentelor, cum ar fi curatarea cartofilor;
– Dishwasher – este cel care spala toate vasele si tacamurile.
Unii bucatari sunt specializati in prepararea anumitor tipuri de mancare. De exemplu, un bucatar macelar este responsabil doar cu pregatirea carnii si a pasarilor de curte. Un grill chef se ocupa doar de pregatirea gratarului, iar un pastry chef este responsabil pentru crearea deserturilor.
Indiferent de tipul de bucatar, nu este vorba doar de a face mancare. Bucatarii considera profesia lor o arta si o stiinta. Le place sa creeze combinatii delicioase de alimente si vor sa le faca sa arate intotdeauna foarte bine.
Peste 100 de asociatii de bucatari participa la Ziua internationala a bucatarilor, retea care se concentreaza pe aducerea educatiei, concurentei, retetelor si sustenabilitatii autoritatilor in domeniul bucatariei. Aceste asociatii gazduiesc evenimente care promoveaza cariera bucatarilor. La aceasta celebrare globala participa si bucatari din intreaga lume. In ultimii ani, aproape 5.000 de bucatari si-au oferit voluntar timpul si energia pentru a ajunge la 37.000 de copii din 55 de tari. Evenimentele au inclus competitii culinare, prezentari educationale si oportunitati de creare de retele. Unul dintre cele mai importante aspecte ale Zilei Internationale a Bucatarilor este de a sublinia importanta gatirii si a consumului de alimente sanatoase.
Aceasta zi este axata pe educarea copiilor din intreaga lume cu privire la importanta alimentatiei sanatoase, promovarea carierei bucatarilor si contributia la schimbarea comunitatilor locale. In fiecare an, WorldChefs si partenerii lor creeaza diferite teme pentru a ajuta la difuzarea misiunii lor. WorldChefs a inceput cand, in 1920, o federatie de bucatari elvetieni a introdus ideea unei asociatii internationale de bucatari si astfel, in 1928, WorldChefs a fost infiintat la Sorbona, Paris.
Congresele aveau loc o data la cativa ani, iar tarile isi preluau presedintia organizatiei. De peste 90 de ani, WorldChefs a trecut de la a deveni o asociatie la o organizatie mondiala care ajuta la educarea oamenilor despre importanta alimentelor sanatoase.
In 2017, tema WorldChefs a fost ideea unui super-erou sau, mai exact, „Foods For Healthy Heroes”,si inainte era despre arta de a aseza mancarea pe o farfurie sau, pe scurt, de prezentare. Aceasta zi este, de asemenea, folosita pentru a celebra ideea de bucatar ca o profesie nobila in care spera sa transmita cunostintele si abilitatile culinare urmatoarei generatii de bucatari.
In fiecare an, WorldChef’s ofera un set de instrumente, care combina retete si sfaturi de la bucatari din intreaga lume.
Daca aveti copii, o modalitate prin care puteti sarbatori aceasta zi este oferindu-i o bucatarie pentru copii. Nu se stie niciodata; acest lucru i-ar putea inspira sa fie bucatar in viitor! Aceasta este o jucarie atemporala – ceva care nu se va estompa niciodata din punct de vedere al placerii. Motivul pentru care atat de multi copii iubesc jucariile cu rol, cum ar fi bucataria unui copil, este pentru ca ei au in vedere dezlantuirea imaginatiei. Bucataria unui copil ii permite acestuia sa-si imite mamele sau un bucatar de top pentru ziua respectiva – ei simt ca pot gati orice masa doresc si pot fi oricine isi doresc. Acesta este ceva nepretuit pentru copii, deoarece le place sa simta ca pot aborda orice. De asemenea, este o modalitate buna de a-i introduce in lumea gatitului fara riscuri de incendiu si de siguranta. Puteti aprinde o scanteie si o pasiune.
Cel putin, ii vei ajuta sa inteleaga ce face un bucatar si de ce aceasta cariera este importanta si despre asta este, pana la urma, aceasta zi!
Oriunde v-ati afla in lume, veti gasi restaurante exceptionale, care lupta pentru faimoasa „Steaua Michelin”. Recunoasterea de catre inspectorii Michelin denota calitatea rafinata a mesei si au o gama de calificare de la o stea la trei stele.
Dupa cum va puteti imagina, un restaurant cu chiar si o singura stea Michelin va fi bine patronat de clientii care cauta cea mai buna gastronomie. Acesta este topul experientelor culinare. Revizuirea restaurantelor a inceput in anul 1926, iar recenzorii anonimi au fost rugati sa se concentreze asupra calitatii si consistentei mancurilor, ignorand imprejurimile in care era servita.
Este adevarat insa ca majoritatea restaurantelor care au fost premiate cu stele tind sa fie tipurile de mese clasice sau formale, dar nu este intotdeauna cazul. Unele au fost acordate unor unitati mult mai putin formale. S-a decis inca de la inceput ca ar trebui să existe trei clase de stele Michelin, incepand cu nota de o stea.
Puteti crea o lista cu astfel de restaurante de vizitat in orasul vostru sau in orasul pe care va propuneti sa-l explorati in urmatoarea voastra vacanta.
Ce puteti face in aceasta zi?
– Pregatiti o reteta sanatoasa preferata si impartasiti-o cu cei dragi;
– Invatati un copil cum sa faca o reteta distractiva si sanatoasa;
– Urmariti o emisiune de gatit, preferata;
– Organizati o competitie de gatit cu familia sau prietenii dvs;
– Mergeti la restaurantul preferat si multumiti-i personal bucatarului;
– Luati lectii de gatit;
– Poti spune povestea unui bucatar pe care il cunosti / preferi.
Enjoy International Chefs Day!
Lasati-va imaginatia sa zburde in bucatarie!