Locuri din Bucuresti in care banii fac un bine

Te-ai gandit vreodata ca ai putea face un bine doar iesind la o cafea cu prietenii? Ei bine, exista locuri in Bucuresti unde o simpla iesire la o cafea sau un ceai ajuta o femeie sa lupte impotriva cancerului, oamenii defavorizati sa aiba un loc de munca sau copii bolnavi sa primeasca ingrijirea de care au nevoie. De aceea, propune-le pritenilor sa va petreceti o dupa amiaza placuta intr-un loc in care banii vostri sunt o a doua sansa pentru cineva.

SanThe Fitoceainarie

Santhe Fitoceainarie

Un astfel de loc se afla pe strada Lipscani, numarul 104, unde o ceainarie micuta si cocheta care, la prima vedere, pare ca oricare alta, va poate oferi o dupa amiaza sau seara perfecta. In spatele perdelelor cu flori roz se ascunde insa un loc foarte special, in care oameni care au esuat in a-si gasi un loc de munca au, in sfarsit, un rost. SanThe Fitoceainarie este prima afacere sociala infiintata de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, prin care persoane din grupuri defavorizate (oameni crescuti in sistemul de protectie a copilului, oameni de etnie roma, femei peste 45 de ani care nu-si puteau gasi un loc de munca,etc.) au fost calificate ca barmani-preparatori de ceai si au un loc de munca stabil. Aici, preturile sunt mai mult decat prietenoase si toate veniturile realizate sunt investite exclusiv in dezvoltarea afacerii sociale si in deschiderea unui al doilea sediu.

Milu Café

Milu Cafe

La Milu Café, un alt astfel de loc, veti descoperi povestea Smarandei Milu Némethi. Ea se lupta de cativa ani cu o forma rara de cancer la plamani, al carui tratament nu este disponibil in tara si care este foarte costisitor. Initial, Smaranda a acoperit costurile tratamentului din donatii de la prieteni si cunoscuti, dar apoi, cand povara financiara a devenit prea grea, a decis impreuna cu sotul ei sa-si deschida aceasta cafenea. Dan Milu, sotul Smarandei, de profesie fotograf, a facut cursuri de barista si acum serveste in fiecare zi clientii micutei cafenele, iar banii pe care ii castiga astfel o ajuta pe Smaranda sa-si plateasca tratamentul si sa-si prelungeasca viata. De aceea, va invit sa petreceti cateva clipe placute alaturi de prieteni, savurand o cafea de calitate pe strada Baratiei, la numarul 33, in acest fel pe langa clipele petrecute alaturi de prieteni faceti si o fapta buna.

Therapy Bistro

Therapy Bistro

Bistroul Therapy, aflat pe strada Sfintii Voievozi la numarul 60, gazduit intr-o superba vila interbelica, este foarte luminos si plin de verdeata. Aici, preturile sunt decente, iar locul are o importanta componenta sociala.Therapy este un proiect ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomaniilor), iar angajatii lui sunt persoane care au dus lupte ani de zile impotriva dependentei de alcool sau de droguri si care acum au o a doua sansa la viata. Mai mult decat atat, aceasta intreprindere sociala serveste produse proaspete si de calitate provenind de la alte intreprinderi sociale din Romania, ajutand la dezvoltarea acestui sector aflat la inceput de drum la noi.Se organizeaza si diferite evenimente in jurul ideii de terapie (terapie prin arta, psihoterapie etc.). Merita sa-i treceti pragul!

Merci Charity Boutique

Aflat pe strada Popa Nan nr.13, Merci Charity Boutique este primul concept store caritabil din Romania. Aici puteti dona obiecte in stare buna si foarte buna, respectiv haine, bijuterii, piese de mobilier, obiecte de décor, carti, discuri de vinyl, iar banii obtinuti din vanzarea lor merg catre persoanele pe care Merci Charity Boutique le sprijina.De asemenea, puteti servi un ceai delicios, iar banii obtinuti din urma vanzarii ceaiurilor si a obiectelor expuse urmeaza sa ajunga la copii bolnavi sau la familii cu venituri mici.Aici puteti merge impreuna cu o prietena sau chiar cu copilul si puteti bea un ceai, puteti cumpara ceva frumos sau de ce nu, puteti face o donatie.

Magazinul caritabil SocialXChange

SocialXChange

Ultimul, dar nu cel din urma este de fapt un magazin care se potriveste foarte bine in peisaj. Este vorba despre SocialXChange, primul magazin fara bani din Bucuresti. Infiintat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 6, acest magazin are o premiza de functionare foarte interesanta.Donatorii, persoane fizice sau juridice (care pot fi de oriunde din Bucuresti) ofera anumite produse (alimente, haine, produse igienico-sanitare, electrocasnice, rechizite, piese de mobilier, jucarii etc.), iar in schimbul lor primesc un anumit numar de puncte. Pentru a primi aceste produse, beneficiarii (care sunt persoane asistate social din sectorul 6) presteaza diferite servicii pentru donatori (calca, transporta diverse materiale, fac curat etc.).Concret, se doneaza un produs alimentar in valoare de 12 lei si se primesc la schimb 6 puncte in magazin, valoare de care puteti solicita, de exemplu, o ora de calcat (care valoreaza 6 puncte).Am fost foarte surprinsa sa aud ca aceasta idee a venit din partea unor angajati ai statului (pe care de multe ori ii acuzam de indolenta) si ma bucur ca un astfel de magazin exista in Bucuresti. Poate, cine stie, ideea o sa fie preluata si de alte sectoare sau orase din tara.Exista doua magazine SocialXChange in sectorul 6, unul pe Calea Crangasi nr. 3 si un al doilea pe strada Lunca Cernei nr. 6A.

Sursa: http://www.inoza.ro/localuri-unde-faci-un-bine/