modalitatea de preparare a ceaiului

Tipuri de ceai chinezesc

In functie de gradul de procesare a frunzelor plantei “camellia sinesis”, exista 5 categorii de ceai: negru (fermentat integral), oolong (fermentat partial), verde (nefermentat), alb (nefermentat, cu frunzele culese mai devreme de la plante tinere), Pu-erh (vestejit si oxidat).

Un alt tip de ceai apreciat de chinezi este ceaiul galben (o categorie individuala de ceai); este un ceai rar din cauza procesului elaborat de obtinere.

Modalitati de preparare a ceaiului in China

Spre deosebire de Japonia, unde Ceremonia Ceaiului se axeaza pe crearea unei atmosfere relaxante, in China se pune accentul pe prepararea produsului.In functie de tipul de ceai folosit, pentru prepararea ceaiului chinezesc se poate utiliza un Gaiwan, o colba de ceai sau un ceainic din lut Yixing (detalii in materialul anexat).

Secretele prepararii ceaiului chinezesc

Inainte de a incepe prepararea ceaiului trebuie clatite toate accesoriile de ceai cu apa clocotita. Este in acelasi timp o traditie si incalzeste ustensilele ceea ce determina o infuzare mai buna si pastrarea temperaturii ceaiului pentru mai mult timp. Vasul in care se prepara infuzia este foarte important. Vasele de argila semiporoasa sunt cele mai indicate deoarece aroma se simte din plin. Sunt recomandate, de asemenea, vasele din portelan, sticla si, in anumite cazuri, de metal. Servirea se face in cesti, in pahare sau direct din vas (in cazul unui gaiwan).O regula general valabila pentru prepararea ceaiului este ca nu se pune apa clocotita peste ceai si nici nu se fierb frunzele de ceai. Facand acest lucru riscati sa “il ardeti”, distrugand enzimele si elementele nutritive.Cu cat temperatura apei de infuzare a ceaiului verde este mai scazuta (60 sau 50 grade Celsius), cu atat timpul de infuzare poate fi mai lung si aroma va fi mai puternica, fara ca ceaiul sadevina amar.Indiferent de tipul de ceai preparat, prima infuzie de ceai nu se se bea ci se arunca deoarece este folosita pentru a spala frunzele de ceai care sunt prelucrate manual si pentru a le elibera aromele.Standarul chinezesc este sa se foloseasca 5 g de ceai pentru o singura preparare fiind un standard chinezesc. Infuzarea ceaiului se realizeaza timp de maxim 2 minute. Daca se lasa ceaiul la infuzat un timp prea indelungat risca sa devina amar. Pentru primele infuzii se foloseste un timp foarte scurt (cateva secunde) marind acest timp o data cu numarul infuziilor pentru a ajunge la 1-2 minute. Ceaiul chinezesc trebuie servit doar din cupe mici. Prima infuzie de ceai proaspat preparat este foarte aromata si luminoasa. Dupa prima cupa de ceai bauta se face o mica pauza. Ceaiul de inalta calitate rezista intre 6 si 10 infuzii iar ceaiul Puer poate avea chiar mai multe infuzii.

Legendele ceaiului chinezesc

Ceaiul fiind foarte important pentru civilizatiile asiatice, exista numeroase legende despre descoperirea sa. O legenda populara chineza spune ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul in timp ce bea dintr-un bol cu apa fierbinte la umbra unui copac, in anul 2737 i.Hr. Cateva frunze s-au scuturat in bolul imparatului, facand culoarea apei sa se schimbe. Shennong a sorbit din ceai fiind placut surprins de aroma si de proprietatile revigorante ale bauturii.

”Ceremonia ceaiului” a fost prezentata in cadrul programului de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. In aprilie si mai, Restaurantul partener al proiectului a fost Nan Jing.