sfantul ioan botezatorul

Traditii si obiceiuri romanesti

7 Ianuarie, ziua Sfantului Ioan Botazatorul si Inaintemergatorul Domnului este ziua care incheie sarbatorile de iarna. Biserica a randuit sa-l praznuiasca pe Botezatorul Ioan a doua zi dupa Boboteaza. Aceasta este o zi de mare bucurie, este ziua in care este pomenit cel care l-a botezat pe Isus “Sf. Ioan” ce este socotit si patronul copiilor, pe care ii apara si ii scuteste de nenorociri si de moartea inainte de botez. In unele regiuni se tine “iordanitul femeilor” sau “tontoroiul femeilor”. Este o sarbatoare a femielor care petrec, danseaza, beau si canta si nu se ingrijesc de barbatii lor. Se crede ca, in aceasta zi, femeile sunt mai puternice decat barbatii lor. Femeile maritate le “iordanesc”, cu apa rece, pe fetele tinere ca sa-si afle mai repede ursitii si sa se marite. Daca intalnesc pe ulita un barbat, acesta este “iordanit”, stropit cu apa la rau sau la o fantana. Pentru a scapa, barbatii le dau femeilor vin ca sa petreaca. Tot in aceasta zi, femeile se duc la moasa din sat cu daruri, colaci, panzeturi si vin. Moasa le asteapta cu un colac mare, din care imparte la fiecare cate o bucata. Dupa forma bucatii de colac femeile ghicesc daca vor mai avea copii si daca acestia vor fi fete sau baieti. Se mai spune ca cine nu se veseleste in aceasta zi, va fi trist tot anul.

Gospodinele aduc la slujba de la biserica bucate pregatite in casa: colaci cu stafide si miere, painici, cozonaci, branza, oua. Tot aici se sfinteste vinul care se bea la masa, de obicei vin alb si se impart im primul rand saracilor pachete cu mancare si vin alb si apoi celor care poarta numele de Ion, Ioana, Oana.

In acesta zi nu se bea vin rosu deoarece aminteste de martirajul Sf. Proroc Ioan. In familiile in care au murit rude in conditii suspecte se fac pomeniri la biserica: se citeste pomelnicul cu numele celor decedati si se dau pachete cu preparatele preferate ale acestora.

O alta traditie respectata este “Cumetria femeilor”. La aceasta sarbatoare traditional participa tinerele neveste care se intalnesc cu cele casatorite de mai multa vreme. Acestea din urma impartasesc din experienta lor de familie, astfel incat cele proaspat casatorite sa aiba o casnicie fericita. Finalul intalnirii se incheie cu o petrecere la care participa purtatoarele numelui de Ioana. La aceasta petrecere, nu se beau bauturi alcoolice. Femeile sarbatorite impart prietenilor de familie covrigei cu ou, o delicatesa specifia pentru unele zone, apoi se bea o bautura din flori de tei care se numeste teiata, un asa zis tonic pentru trup si suflet.

Din aceasta zi, timp de trei zile, casa se stropeste cu agheasma, mai putin baia. In tot acest timp va arde si o candela, pentru ca in acea familie sa se ia doar decizii intelepte, iar discutiile sa nu degenereze in tensiuni sau gesturi necugetate. Toata lumea trebuie sa fie vesela. In caminele in care familia nu se bucura, va domina tristetea pana la sfarsitul anului.

In Transilvania si Bucovina exista traditia numita “Udatul Ionilor”. Astfel ca, in Bucovina, sarbatoritii trebuie sa aiba la poarta un brad frumos impodobit si trebuie sa dea o petrecere cu lautari, in timp ce in Transilvania, sarbatoritii sunt purtati cu mare alai prin sat, pana la rau, unde sunt botezati, purificati prin stropirea cu apa.

La Multi Ani tuturor sarbatoritilor acestei zile! Sa fie cu sanatate si cu multa bucurie si voiosie! Asa sa va fie tot anul in care tocmai am intrat!

Sursa foto: http://calendarulortodox.ro