usturoiul

Usturoiul este originar din Asia unde a inceput sa fie cultivat inca de acum 8000 de ani, fiind apreciat atat pentru calitatile sale alimentare, cat si pentru virtutiile medicale. A fost pretuit si in Antichitate. Egiptenii il puneau in mormintele faraonilor, alaturi de alte bogatii si il consumau frecvent, mai ales atunci cand aveau munci grele. Muncitorii care au lucrat la ridicarea piramidelor primeau cate 3 catei de usturoi, in fiecare dimineata. Si soldatii romani mancau usturoi, mai ales inaintea luptelor, si credeau ca, daca isi ung trupul cu usturoi, vor avea noroc in lupta. Evreii si grecii il considerau un medicament minune. Hipocrate il recomanda pentru subtierea sangelui si pentru deranjamente digestive. Aristofan a scris ode in cinstea usturoiului in care ii lauda calitatile, iar arabii il recomandau contra turbarii si a muscaturii de sarpe. Mai tarziu, in epoca medievala s-a crezut ca ar fi un bun remediu impotriva ciumei si de aceea se consuma in cantitate mare, mai ales in perioada epidemiilor care au decimat populatii intregi.

Usturoiul contine: 138 calorii, la 100 g in stare proaspata, 6 g protide, 28 g glucide, zinc, potasiu, siliciu, fier, mangan, vitamina C, vitamina B, sulf si multe principia antibiotic, alicina si garlicina fiind cele mai importante.

Proprietatile usturoiului

Este unul din cele mai puternice antibiotice natural. Este antiseptic intestinal si pulmonar. Este tonic si energizant, purifica sangele, scade colesterolul, e reechilibrand glandular, vermifug, aperitiv si hipotensiv. Consumul de usturoi este un mijloc sigur de prevenire a cancerului. Aproape ca nu exista boli care sa nu poata fi tratate sau ameliorate cu ajutorul usturoiului. Intern, usturoiul este indicat in profilaxia si tratamentul bolilor infectioase, in afectiuni pulmonare, digestive, diabet, astm, astenii, hipertensiune, tulburari circulatorii, varice, hemoroizi, litiaza urinara, paraziti intestinali, cancer, reumatisme, oboseala cardiac, etc.

Extern, usturoiul ajuta la tratarea plagilor, a eczemelor, a abceselor, a tumorilor albe, a chisturilor, a intepaturilor de insect. Este folosit si in nevralgii, rheumatism, pentru tratarea bataturilor si a negilor.

Exista mai multe sortimente de usturoi: alb, roz si violaceu, in functie de culoarea foilor protectoare. Usturoiul violet este mai rezistent.

De la usturoi se consuma bulbul, adica capatana alcatuit din mai multi catei (bulbi) si frunzele verzi. Este indicat sa se consume mai ales in stare proaspata.
1-2 catei de usturoi pe zi sunt suficienti pentru a asigura un tonus bun si pentru a ameliora anumite boli. Daca se consuma doze mai mari, in functie de metabolismul fiecaruia, usturoiul poate deveni inhibant si nu se obtin rezultatele asteptate.

Nu este indicat femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza, celor care au tuse seaca, sanguinolenta, in cataruri gastrice.

Usturoiul, este la mare cinste in toate bucatariile. Se foloseste pentru impanarea carnurilor, alaturi de peste, legume, da savoare fructelor de mare sau este ingredientul principal al unui sos. In bucataria orientala si in cea asiatica, usturoiul, ghimbirul si ceapa, alcatuiesc renumita “triada de aur” a gusturilor.

Trucuri despre usturoi

• Pentru a scapa de mirosul de usturoi, mancati seminte de chimen, boabe de cafea, patrunjel, cimbru verde sau frunze de telina. De asemenea, puteti bea vin rosu sau lapte.
• Daca vreti ca mancarea sa aiba o aroma puternica de usturoi, atunci, adaugati-l pe acesta taiat in felii. Daca vreti o aroma mai delicate, lasati-I intregi, chiar cu coaja.
• Pentru a fi mai digest, inlaturati partea dinspre radacina a cateilor de usturoi.
• Cand folositi presa manuala, lasati cateii cu coaja. Pulpa de usturoi va trece prin orificiile presei, iar cojile va vor ajuta sa curatati mai usor presa.
• Daca nu aveti presa de usturoi, apasati cateii curatati cu o furculita si apoi frecati pulpa obtinuta cu o lingura de lemn intr-un recipient de lemn sau portelan.
• Daca vreti ca trandafirii din gradina sa miroasa mai puternic, plantati in apropierea lor usturoi. Acesta ii va apara de insecte si de mana.
• Amestecati usturoi pisat in taratele pe care le dati pasarilor si acestea nu se vor imbolnavi.
• Opariti hambarele in care tineti cerealele cu lesie amestecata cu mult usturoi si gargaritele nu se vor apropia de recolta.
Leacuri populare
• Uleiul in care s-au pus catei de usturoi este foarte bun pentru masaje antireumatismale si pentru tratarea ranilor infectate.
• Cataplasmele cu usturoi pisat amestecat cu sare se pun sub pansament pe bataturi.
• Pentru tratarea diareelor rebele amestecati hrean ras cu usturoi pisat si cu otet, in cantitati egale, si puneti preparatul pe crestetul capului, timp de 15 minute.
• 5 catei de usturoi fierti in 200ml lapte se folosesc ca remediu pentru tusea convulsiva.
• In caz de gripa sau raceala puternica se pune cate un catel de usturoi pe talpa goala a piciorului, sub ciorapi de lana.
• 3 catei de usturoi pusi intr-un saculet de panza care este purtat la gat de catre copii ii apara pe acestia de raceli, boli infectioase si paraziti intestinali.

www.labucatarie.ro va ureaza multa sanatate!