ziua mondiala a alimentatiei

Ziua mondiala a alimentatiei (World Food Day) este aniversata pe 16 octombrie, in peste 150 de tari. Aceasta zi, declarata de Adunarea Generala a ONU, are ca scop cresterea gradului de constientizare publica a problemelor privind alimentatia la nivel mondial si consolidarea solidaritatii in lupta impotriva foametei, malnutritiei si saraciei.

Tema editiei din 2014 a Zilei mondiale a alimentatiei este „Familia de fermieri — hranirea populatiei, grija pentru pamant” — si a fost aleasa pentru a sublinia rolul familiilor de agricultori si al micilor fermieri in societate, pentru eradicarea foametei si a saraciei, asigurarea securitatii alimentare si nutritiei, imbunatatirea nivelului de trai, gestionarea resurselor naturale, protectia mediului si realizarea dezvoltarii durabile, in special in zonele rurale. Un alt motiv pentru alegerea acestei teme a fost faptul ca Adunarea Generala a ONU a desemnat anul 2014 „Anul International al Familiei Agricole.”

Familiile de agricultori trebuie sarbatorite, pentru ca intr-adevar ele asigura alimentatia pentru populatie, afirmatia este sustinuta de un Raport GRAIN (o organizatie internationala non-profit, a carei activitate este orientata pentru a sprijini micii fermieri), publicat pe situl organizatiei la 28 mai 2014, si care releva faptul ca fermele mici produc cele mai multe alimente din lume.

De exemplu, potrivit acestui raport, in jur de 56% din productia agricola a Rusiei provine de la ferme familiale, care ocupa mai putin de 9% din terenul arabil. Aceste ferme au productii care reprezinta 90% din productia de cartofi, 83% din legume, 55% din lapte, 39% din carne si 22% din cereale. In Brazilia, 84% din ferme sunt mici si controleaza 24% din terenul agricol, dar pe care ele produc: 87% din manioc, 69% din grane, 67% lapte de capra, 59% din carnea de porc, 58% lapte de vaca, 50% pasari, 46% porumb, 38% cafea, 33,8% orez si 30% bovine. In Cuba, cu 27% din terenul, micii fermieri produc: 98% din fructe, 95% din grane, 80% din porumb, 75% din carnea de porc, 65% din legume, 55% lapte de vaca, 55% bovine si 35% din orez. In Ucraina, micii fermieri lucreaza 16% din terenurile agricole, dar asigura 55% din productia agricola: 97% din cartofi, 97% din mierea de albine, 88% din legume, 83% din fructe si grane si 80% din lapte.

In Romania, potrivit Raportului GRAIN, fermele de familie reprezinta 99% din totalul fermelor, si lucreaza 53% din terenul agricol, cu o medie de 1,95 ha / ferma, iar productia acestora reprezinta: 99% oi, 99% capre, 99% albine, 90% bovine, 70% porci si 61% pasari de curte.

Cifrele impresionante similare sunt mentionate in raport pentru Chile, Ungaria, Belarus, Kenya, El Salvador si multe alte tari.

In Romania noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 acorda o atentie speciala provocarilor si oportunitatilor privind dezvoltarea fermelor de familie si implicit a zonelor rurale din Romania in perioada urmatoare. Mai precis se va acorda o importanta deosebita masurilor de investitii care vizeaza tinerii fermieri.

Ferma de familie este nucleul dezvoltarii agriculturii europene, iar pentru Romania reprezinta viitorul in domeniu, s-a subliniat si cu prilejul Conferintei nationale cu tema „Ferma de familie — nucleu al agriculturii durabile”, organizata recent la Bucuresti, de catre Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din Romania impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Micile gospodarii taranesti / de familie sunt piatra de temelie a productiei de alimente la nivel mondial. Atat in tarile in curs de dezvoltare, dar si in tarile dezvoltate, agricultura de familie este principala forma de agricultura in sectorul productiei de alimente. Agricultura de familie include toate activitatile agricole de tip familial.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate conferinte, seminarii, mese rotunde pentru a intensifica eforturile de protejare a mediul inconjurator, imbunatatirea educatiei, precum si initierea de politici guvernamentale adecvate, care sa contribuie in mod eficient la asigurarea securitatii produselor alimentare. Astfel, se atrage atentia asupra factorilor care reduc siguranta produselor alimentare si productia lor, cauzand foamete sau subnutritie la nivel mondial.

Cu o valoare estimata la 1,02 miliarde de persoane subnutrite din intreaga lume, acest fenomen devine o problema destul de serioasa si impune cautarea urgenta de solutiilor pentru asigurarea alimentatiei la nivel global.

La sesiune a XX-a a Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), de la Roma, din noiembrie 1979, s-a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentatiei la 16 octombrie, data reprezentand ziua infiintarii FAO in 1945, la Quebec. Adunarea Generala a ONU a ratificat aceasta decizie, la 5 decembrie 1980, si a cerut guvernelor si organizatiilor internationale, nationale si locale sa celebreze in fiecare an Ziua Mondiala a Alimentatiei, care a fost marcata pentru prima data in 1981.

Sursa: AGERPRES