Azay, colectia portelan

 

De fiecare data cand avem invitati prietenii apropiati ne gandim cum sa ne reinventam, nu-i asa? Lucrurile nu sunt atat de complicate, insa trebuie intotdeauna sa aducem un plus de imagine si relaxare in jurul mesei atunci cand ne pregatim sa petrecem momente placute alaturi de cei care ne fac viata mai frumoasa.

Pranzul este considerat a fi un bun prilej de a tine legatura vie cu prietenii, fara a fi necesara o pregatire speciala in prealabil. O masa in cadrul careia sunt de preferat mai mult accesoriile de servire simple cum ar fi farfurii de aperitiv, un bol de salata, tavite pentru sandwich-uri, nelipsitele farfurioare pentru desert insotite de un suport etajat pentru prajituri si cestile de ceai sau cafea. Daca avem un tort de casa fresh sau prajiturele atunci cu siguranta copii vor fi printre invitati.

Pranzul nu trebuie confundat cu o cina, masa nu trebuie sa dureze foarte mult, astfel ne putem intoarce la timp catre treburile cotidiene si astfel, sa avem suficient timp sa ne gandim la masa de seara. Daca totusi este weekend atunci pranzul se poate planifica mai tarziu dupa-amiaza, devenind “supper” – asa cum spun englezii. Mai precis undeva in jurul orei 17:00. Mesei i se poate adauga o supiera (o supa crema de legume e potrivita), un platou pentru aperitive, pahare pentru vin sau sampanie, insotite de accesorii pentru servire elegante.

Pentru ocaziile speciale sau evenimente care va marcheaza pozitiv viata, cel mai potrivit este sa organizati o cina care trebuie sa spuna ceva in primul rand despre lucrurile sau obiectele pe care le apreciati si pretuiti. Asa cum traditia din familie – „Setul de masa de la mama!” ar spune multe doamne – ne indeamna sa punem in evidenta piese din portelan ce au pe langa valoarea estetica si o valoare sentimentala, atunci placerea de a le prezenta celor dragi este accentuata. Mai ales ca de cele mai multe ori aceste obiecte sunt transmise ca o mostenire din generatie in generatie.
Cum aranjam masa? In primul rand spatiul trebuie sa fie generos, aerisit si sa puna in evidenta si casa astfel incat invitatii sa se simta bine. Pentru ca o cina presupune un timp prelungit si mai multe feluri de mancare este de preferat sa ne orientam si catre aspectul mesei din punct de vedere estetic. Asadar, o vaza centrala cu flori proaspete, sfesnice sau candelabre cu lumanari, mici obiecte decorative daca vorbim de masa de Paste sau Craciun, o oliviera argintata, o carafa de vin si apa insotita de paharele set sunt elementele de baza in decorarea mesei. In functie de meniul ales farfuriile din portelan vor fi minim trei. De prezentare sau farfurie principala care va ramane pe tot parcursul cinei, farfurie pentru supa (daca este cazul), farfuria pentru cina si farfuria pentru desert.

Azay vibrance

Pentru o cina fabuloasa adaugati si o farfurioara pentru paine si unt. Cu siguranta va impresiona. O legumiera cu capac, un platou pentru peste sau un suport pentru tort sunt piese care pe langa functionalitate de cele mai multe ori au un aspect de design care imbogateste masa deosebit. A! Si sa nu uitam desigur de o tava patrata sau dreptunghiulara care va ajuta intotdeauna ca servirea sa fie cat mai usoara.

Vremurile moderne ne permit sa fim creativi in decorarea mesei folosind elementele mix-and-match in diferite nuante de culori, in special culori vii, translucide, combinand portelanul cu cristalul si obiectele argintate, rezultatul fiind o masa unde invitatii vor simti armonie si relaxare.

Prietenii care s-au simtit bine, intotdeauna va vor ajuta la stransul mesei!

Despre tacamuri si Arta aranjarii mesei va vom povesti in articolul urmator!

Un articol de Marius Geavlete, AZAY

Azay