verdeturi de primavara

Daca mergeti la piata, cu siguranta va veti bucura ochii si simturile cu o multitudine de verdeturi specifice primaverii. Pe langa rolul lor in bucatarie, ele au multe beneficii pentru sanatatea noastra.

Leurda

leurda

Este una dintre cele mai depurative si detoxifiante plante ale primaverii. Se spune ca este cautata de ursi si o mananca imediat ce ies din hibernare. De la leurda se folosesc mai ales frunzele verzi si bulbul. Frunzele se aduna primavara, inainte de inflorirea plantei, in lunile martie –aprilie. Bulbii se recolteaza toamna si se folosesc in loc de usturoi.

Frunzele verzi sunt bune in salate, presarate pe paine cu unt, adaugate in supe, cand acestea sunt fierte déjà sau in piureuri de legume. Se pot folosi si la prepararea piureurilor, fierte, impreuna cu urzici sau spanac. Oparita, leurda se poate pastra si la congelator.
Leurda are efecte extraordinare de imbunatatire a memoriei, ameliorare a tromboflebitelor, prevenire a accidentelor vasculare, a gripelor si a afectiunilor respiratorii. In acest sens, se foloseste sucul proaspat extras din frunze, tinctura si vinul de leurda.

Pentru vinul de leurda, fierbeti timp de 5 minute intr-un litru de vin alb, doi pumni de frunze verzi de leurda, taiate marunt. Lasati apoi vasul acoperit, la racit. Strecurati vinul si indulciti-l cu miere, dupa gust.

Pentru tinctura de leurda, umpleti o sticla de 2 L cu frunze proaspete de leurda, taiate. Turnati deasupra rachiu de fructe sau de cereal, pana cand sunt acoperite toate frunzele. Lasati sticla la soare timp de 2 saptamani, agitand-o din cand in cand, apoi strecurati si depozitati in sticle mai mici de culoare inchisa.

Papadia

papadia

Este o importanta sursa de vitamine si minerale, usor de gasit primavara. Creste in aproape toate zonele tarii. Radacina de papadie contine colina, o substanta care regenereaza si detoxifica ficatul, iar frunzele contin multa vitamina A si minerale si sunt diuretice, in timp ce tijele florale sunt depurative. Se culeg inainte de deschiderea florilor. Florile de papadie contin lecitina. Mugurii florali, recoltati foarte devreme, cand nu depasesc 5 mm, se oparesc cu apa sarata si apoi se amesteca cu frunze de ceapa si se folosesc la prepararea omletei care este vitaminizanta, preparata astfel.

Cresonul sau nasurelul

creson

Cresonul sau nasturelul are frunzele cu gust usor piperat si de aceea sunt folosite crude, mai ales in salate proaspete. Trebuie culese inainte de inflorire, pentru ca, dupa aceea, devin amare.

Nasturelul contine mai multe substante detoxifiante, depurative si in acelasi timp previn aparitia unor substante carcinogene, ce pot cauza aparitia cancerului. Sucul proaspat de nasturel este indicat in frictionarea pielii capului, pentru a preintampina caderea parului. De asemenea, este un leac foarte bun in tratarea dischineziilor biliare si a constipatiei. Nasturelul detoxifica foarte bine ficatul si vitaminizeaza.
Frunzele proaspete se folosesc la prepararea salatelor si se pot presara, taiate marunt si stropite cu ulei, pe tartine.

Urzica

urzica

Urzica este folosita in alimentative si in medicina traditional inca din Antichitate.
Hipertensiunea, anemia, afectiunile renale, hepatice, cardiac, tulburarile de circulatie, asmtul, reumatismul, obezitatea, cancerul sunt numai o parte dintre afcetiunile care se trateaza sau se amelioreaza cu urzici. Foarte bogate in minerale si vitamine frunzele de urzici proaspete se folosesc in salate, piureuri, unt de verdeturi. Frunzele se recolteaza primavara devreme sau toamna tarziu.

www.labucatarie.ro va ureaza o primavara frumoasa, cu multa sanatate!