pastai de fasole

Cand doriti sa degustati savoarea verii in plina iarna, puteti apela la metodele de congelare simple a legumelor. Fasolea pastai este pretabila unei multitudini de retete: de la fasole cu usturoi si maioneza pana la ciorbita clasica cu afumatura si sos de rosii. Aceasta va poate „salva” o masa pe perioada iernii.

In general, la congelarea legumelor trebuie sa tineti cont de numarul de portii pe care doriti sa-l obtineti. Nu veti pune intr-o singura punga, sa zicem 1 kg de fasole, daca dvs,. gatiti pentru doua persoane. Ideal e sa portionati in pungi, 500 g de pastai pentru un gatit.

Ingrediente pentru patru portii de pastai de fasole congelate

• 2 kg fasole pastai;
• 1 litru apa;
• 1 lingura sare grunjoasa;
• cuburi de gheata (la 1 litru de apa rece, o „portie” de 10-12 cuburi clasice).

Mod de preparare pastai de fasole congelate

Spalati pastaile in apa rece, curatati-le de codite si varfurile ascutite si rupeti-le in bucatele sau taiati-le. Puneti la fiert apa. Cantitatea de apa se stabileste astfel incat pastaile sa fie bine acoperite de lichid in timpul fierberii. Se respecta doar o singura regula: 1 litru apa, o lingura rasa de sare grunjoasa. Cand apa da in clocot, adaugati pastaile de fasole. Opariti-le timp de 5 -10 minute. Nu le fierbeti complet deoarece ele vor mai fi gatite cand se decongeleaza. Separat, pregatiti o oala cu apa rece si cuburi de gheata. Scoateti pastaile oparite din oala cu apa fierbinte cu o sita sau spumiera si, le treceti in apa cu gheata pentru a le stopa fierberea. Daca raman in apa calda ele continua sa se gateasca. Aceasta metoda se numeste clasic „blansare” si are rolul de a pastra textura si culoarea pastailor. Dupa racire, lasati pastaile la scurs intr-o strecuratoare de inox sau alt material inoxidabil. Impartiti-le in 4 portii egale, adica aproximativ 500 g/punga. Cand sunt bine scurse,asezati-le cat mai compact in pungile de congelare, de preferinta cele speciale cu inchidere „fermoar” si care ofera avantajul etichetarii lor.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la pregatirile de toamna!