Milk

Un litru de lapte contine in medie:

  • 40 gr grasime;
  • 50 gr glucide (lactoza);
  • 34 gr albumine (subsante proteice);
  • 7 gr saruri minerale;
  • 868 ml apa;
  • vitaminele: A, D, E, B1, B6, C, PP, K;

Laptele poate fi consumat ca atare sau ca ingredient in pregatirea unor produse. Pentru alimentatie se foloseste laptele de vaca si in cantitati mai reduse laptele de capra si de bivolita. Pentru obtinerea produselor lactate, industria foloseste lapte de vaca si de oaie.

Pe langa compozitia de mai sus, laptele mai contine enzime, acizi organici, gaze, etc. Laptele contine toate sarurile minerale necesare noilor nascuti, in special saruri de calciu, clorura de sodiu si potasiu, fosfati, citrati, sulf, iod, etc. Datorita faptului ca sunt usor de asimilat, subsantele minerale iau parte la formarea tesuturilor osoase. Depozitarea laptelui se face in frigider pana la temperatura de + 4 ºC.