Cum se folosesc rosiile in bucatarie?
Crude, la salate, ca si garnituri pentru pizza si paste, in sosuri. Sunt fierte, coapte in cuptor sau pe gratar, stoarse pentru prepararea sucurilor sau combinate cu zahar sau miere pentru prepararea gemului sau a dulcetii. Pentru gem sau dulceata se folosesc atat rosiile coapte cat si gogonelele. Cu alte cuvinte, se preteaza la orice forma de gatire, oricat de simpla sau pretentioasa ar fi reteta.
Rosiile se pastreaza numai la temperature camerei. Daca sunt tinute la frigider, isi pierd gustul si savoarea, devenind tari si seci. Daca nu sunt bine coapte, este recomandat sa le puneti in pungi de hartie maronie si in cateva zile se coc.
Pentru a inlatura pielita, coaja, se face la baza lor o taietura cu un cutit ascutit, apoi se scufunda rosiile in apa clocotita pentru 2 – 3 secunde. Se scot din apa si se curata usor de pielita.
Plantele, ierburile aromate care se potrivesc cu rosiile sunt busuiocul, mararul, tarhonul, usturoiul si cimbrul.
Rosiile contin 150 mg% sare, de aceea este indicat sa nu adaugati sare in salatele la care le folositi sau in mancarurile preparate. Puteti adauga, in schimb, plante si ierburi aromate: tarhon, busuioc, coriandru, cimbru.
Cotorul verde al rosiei trebuie eliminat, pentru ca este usor toxic, fiind bogat in solanina, o substanta ce se regaseste si in cartofii tinuti in soare.