struguri

Vita de vie creste aproape in toata lumea, in stare salbatica sau cultivata, pe dealuri, la malul marii sau la campie. In alimentatie, de la viata de vie se folosesc strugurii, lastarii tineri, carceii si frunzele in stare proaspata sau conservata.

Strugurii, se consuma atat in stare proaspata (si sunt foarte sanatosi) sau ca si garnitura in diferite preparate culinare. Pentru a fi pastrati o perioada mai mare, strugurii pot fi congelati.Dupa cum foarte bine stiti din struguri puteti prepara vin, must, sucuri, dulceturi si compoturi, iar din strugurii fara samburi, prin uscare, puteti obtine stafidele. Din semintele de struguri se poate prepara un ulei foarte gustos si foarte sanatos. Acest ulei este foarte fin si se foloseste la salate si la prepararea mancarurilor fara foc. Semintele prajite si macinate pot inlocui cafeaua.Lastarii tineri si carceii ii puteti folosi la acrirea ciorbelor, in supele de legume si la salate. Cu ajutorul frunzele oparite puteti prepara sarmale delicoase. Calitatea strugurilor si deci si a vinurilor obtinute din acestia depinde in primul rand de tipul de sol pe care creste vita de vie, de temperatura aerului, de umiditate si de conditiile de mediu. Abia apoi intervin factorii ce tin de tehnica prepararii vinurilor.

Boabele de struguri contin acizi organici, zaharuri, vitaminele complexului B, saruri minerale, mai ales calciu, potasiu, siliciu, magneziu, fier, fosfor. In compozitia chimica a strugurilor se gasesc si taninuri si elemente rare, cum ar fi rubidiul, extrem de valoroase pentru buna functionare si formare a sangelui.

Strugurii tonifica si curata organismul de toxine! Rezultatele unei cure de struguri se vad dupa 2, 3 saptamani. Cura este intineritoare si actioneaza pozitiv asupra rinichilor si ficatului, prevenind litiaza si asupra intregului aparat digestiv, asigurand detoxifirerea si buna functionare a acestuia.