
Chiar daca sunt pregatite in anotimpul rece, trebuie sa folositi la aceste gustari de iarna cat mai multe legume si ierburi proaspete, pentru aportul de vitamine si minerale atat de necesar in aceasta perioada.
Gustarile de iarna trebuie sa fie mai condimentate si mai aromate decat cele de vara, cu mirodenii iuti si “calde”pentru ca zilele mohorate si frigul sa poata fi depasite mai usor. Nu trebuie sa lipseasca ghimbirul, chimenul, piperul (in toate variantele si culorile), cuisoarele, nucsoara, scortisoara, ardeiul iute, cardamonul. Aceste mirodenii se asezoneaza perfect cu preparatele de sarbatori – Craciun si Anul Nou. Ele incalzesc organismul si asigura o digestie rapida, chiar si atunci cand consumati mancaruri mai grele sau mai grase.
Gustari sarate
Amestecurile si pastele pentru tartine sarate se intend pe biscuiti sarati, chips-uri, paine neagra sau chifle din faina de secara. Daca aveti felii mai mari de paine, va sfatuim sa le taiati in triunghiuri. Cu cat vor fi mai diverse ca forma, cu atat va arata masa mai bogata.
Prune invelite in bacon
Caliti 2 cepe rase in putin unt, adaugati 2 linguri de nuci macinate, sare, piper si umpleti cu acest amestec prune uscate tinute la rehidratat. Infasurati prunele in felii de bacon si prindeti ruloul cu scobitoare. Puneti la cuptor la 180 °C pentru 10 minute inainte de servire.
Rulouri de sunca cu crema de branza
Amestecati 3 linguri de crema de branza sau 2 linguri de branza de vaci cu o lingura de smantana cu o lingurita hrean ras. Ungeti cu acest amestec o felie de sunca tip Praga, puneti si fasii de castraveti murati si rulati. Prindeti ruloul cu o scobitoare decorative. Pasta din crema de branza o puteti folosi si la tartinele din paine neagra.
Somon cu crema de branza
Amestecati urda dulce sau sarata cu ceapa si marar tocat marunt, asezonati cu piper si ungeti cu aceasta pasta felii de somon. Rulati feliile, puneti-le la frigider si serviti-le dupa cateva ore.
www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna cu voie buna!