cozonac reteta de acasa

In primul rand, in bucatarie trebuie sa fie cald, sa aveti o stare buna si chef de prajiturit. Altfel, nu va iese cozonacul.

Este o reteta pentru un cozonac pufos, cu multa umplutura si care nu rezista prea mult.

Daca aveti prieteni care nu se pricep sau nu au chef, le puteti face un cadou dulce! Cu siguranta il vor aprecia!

Ingrediente pentru cozonac

• 1 kg faina;
• 4 galbenusuri;
• 4 albusuri;
• 2 pliculete de drojdie;
• 300 g zahar;
• ½ l lapte;
• 9 linguri ulei;
• 1 pliculet de zahar vanilinat;
• 6 linguri de nuca pentru un cozonac;
• 5, 6 linguri de zahar;
• 4, 5 linguri de cacao.
• Zahar vanilinat;
• 130 g Stafide;
• 2 galbenusuri;
• Sare.

Mod de pregatire cozonac

Preincalziti cuptorul la 170°C.

Puneti laptele pe foc si adaugati 1/3 lingurita de sare, zaharul si zaharul vanilinat. Amestecati pana se topeste zaharul, apoi luati de pe foc.

Intr-un vas mare, adaugati faina si faceti o gaura in mijloc in care adaugati cele 2 pliculete de drojdie uscata.

Adaugati 2, 3 linguri de lapte caldut in cuibul cu faina si drojdie si lasati putin se activeaza drojdia.

Intr-un alt bol, frecati galbenusurile cu o spatula si le lasati deoparte.
Puneti uleiul intr-un bol termorezistent si puneti-l pe gratarul de la cuptor, astfel incat sa nu fie rece. Il lasati 1 minut.

Adaugati restul de lapte (care este caldut), putin cate putin in faina in care ati pus drojdie. Framantati pana se face o coca.

Apoi, adaugati galbenusurile si amestecati pana se omogenizeaza.

Adaugati si uleiul (caldut), putin cate putin si amestecati pana se incorporeaza si se termina uleiul. Framanatati bine timp de 20 de minute. Acoperiti vasul cu un servet de bucatarie si lasati-l intr-un loc cald, la crescut, timp de 1 ora.
Intre timp, ungeti tavile de cozonac cu unt si tapetati-le cu hartie de copt atat pe margine cat si pe fund.

Pregatiti si compozitia astfel: bateti albusurile spuma si turnati-le peste nuca. Adaugati cacao, zahar, zahar vanilinat, stafide si gata compozitia.

Cand a crescut aluatul, impartiti-l in doua parti egale.

Ungeti mainile si blatul cu ulei si intendeti cu mana coca, pe care o impartiti din nou in doua parti (cam cat o coala de hartie). Puneti amestecul de nuca pe toata suprafata si rulati. La fel procedati si cu a doua si apoi,impletiti-le si puneti-le in tava.

Procedati la fel si cu partea a doua de coca.

Acoperiti din nou cu un servet de bucatarie si mai lasati la crescut 15 minute.

Bateti 2 galbenusuri si bagati la cuptor, timp de 1 ora, la 170°C (temperatura o alegeti in functie de tipul cuptorului; fiecare isi cunoaste cel mai bine cuptorul). In primele 45 -50 de minute nu deschideti cuptorul.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit!