alimente sanatoase

Ce sa manancati si ce sa nu manancati pentru a avea o minte ascutita sau mai bine zis alimente bune si rele pentru creier.

Unul dintre principalele deziderate ale omului modern este de a avea o minte ascutita, o memorie buna si o capacitate mare de concentrare. Sanatatea creierului depinde de mai multi factori, printre care se numara si alimentatia.

Exista o serie de “alimente-minune” care asigura o buna dezvoltare si functionare a creierului. Unul dintre ele este fasolea neagra, o bogata sursa de proteine, magneziu si acid folic, fiind buna nu doar pentru creier, ci si pentru sistemul circulator si sanatatea inimii. Conform unor studii efectuate pe soareci, fasolea neagra poate atenua unele efecte produse de boala Alzheimer.

fasole neagra

Ceaiul de musetel este de asemena bun pentru creier. Este stiut faptul ca, in anotimpul rece, din cauza scaderii expunerii la lumina solara, putem avea dificultati de concentrare si chiar probleme cu somnul. Ceaiul de musetel ne ajuta sa ramanem concentrati pe parcursul zilei si sa ne odihnim bine noaptea.

ceai de musetel

Persoanele in varsta care sufera de lipsa vitaminei D manifesta o degradare a functiilor cognitive. Acest lucru poate fi combatut prin consumul regulat de oua, in special galbenusul, care contine nutrienti cu rol in protejarea creierului.

oua

Grasimea de pe abdomen nu afecteaza doar osatura spatelui, ci si sanatatea creierului, deoarece cauzeaza depuneri de grasime in vasele de sange, unele dintre aceste vase avand rolul de a alimenta creierul. Fructul de avocado, de exemplu, contine grasimi sanatoase care au rolul de a curata vasele de sange si de a conferi senzatia de satietate timp de mai multe ore.

avocado

Somonul salbatic (nu cel de crescatorie) este de asemenea bun pentru creier. Continutul sau ridicat de Omega-3 ajuta la imbunatatirea memoriei. Un efect similar il au si nucile crude. Un alt aliment care imbunatateste memoria este brocoli, fiind bogat in vitamina K.
Alte alimente importante pentru buna functionare a creierului sunt rosiile cherry, afinele, sfecla rosie, spanacul, ceaiul verde si turmericul.

somon salbatic

Exista si alimente care, dimpotriva, afecteaza functionarea creierului, uneori ducand pana la declin mental. Unul dintre acestea sunt briosele din comert. O briosa contine aproximativ 400 calorii si este plina de fructoza, zahar si uleiuri hidrogenate care fac rau creierului si afecteaza memoria.

La fel de nocive sunt si sucurile acidulate din comert, in special cele cu aroma de citrice. De asemenea, asa-zisele bauturi racoritoare fara zahar afecteaza memoria si capacitatea de concentrare.

Desi tonul este considerat un aliment sanatos, consumarea acestuia in exces poate afecta buna functionare a creierului, deoarece prezinta un continut ridicat de mercur. Nici sosul de soia nu este mai prejos, deoarece contine o doza mare de sare. Hipertensiunea cauzata de consumul crescut de sare poate afecta circulatia sangvina catre creier, afectand astfel puterea de concentrare si memoria.

Placintele congelate sunt un alt aliment nociv pentru creier, deoarece majoritatea dintre ele au un continut ridicat de uleiuri hidrogenate. Nici inghetata si nici pizza congelata nu sunt bune, datorita continutului ridicat de grasimi, care are ca efect epuizarea mentala.

Conform unor studii efectuate de Jama Neurology, cartofii prajiti cresc riscul de Alzheimer, datorita blocarii arterelor cu grasime. Gogosile sunt si mai periculoase, datorita combinatiei fatale intre zahar si grasimi saturate continute de catre acestea.

Probabil ca toti am auzit povestile conform carora alcoolul omoara celulele creierului. Nu este o exagerare. Conform unui studiu publicat in The BMJ, chiar si un consum moderat de alcool (6-9 bauturi pe saptamana), pot deteriora creierul, inclusiv atrofia hipocampului.

In concluzie, pentru a avea o minte ascutita si multa sanatate, este recomandat consumul de alimente cat mai naturale si evitarea celor procesate, care au un continut ridicat de zahar si grasimi.

Sursa: https://www.eatthis.com/foods-for-brain/

www.labucatarie.ro va ureaza multa sanatate!