Traditii de Paste....de pe la noi

• In Ardeal, cei care merg la slujba de Inviere duc cu ei un cosulet impodobit cu flori in care pun cate putin din toate bucatele ce au fost pregatite pentru masa de Paste. Aceste cosuri sunt insirate in iarba, la iesirea din biserica, si sunt sfintite de preot, dupa terminarea slujbei de Inviere. Mancarea sfintita se imparte apoi la toti cei din familie, la masa de Paste;

• Tot in Ardeal, in unele sate, in saptamana dinaintea Pastelui are loc “strigarea peste sat”. Baietii se impart in doua trupe si se posteaza pe dealuri, de-o parte si alta a satului, si de acolo isi striga unii altora noutati legate de comportarea fetelor din sat prilej pentru multi de-a afla detalii picante;

• In Moldova si in sudul tarii, cojile oualor de Paste se arunca pe o apa curgatoare, pentru ca acestea sa ajunga in Tara Blajinilor (popor legendar avand legaturi cu stramosii) si sa-i vesteasca si pe ei ca a venit Primavara;

• In Transilvania, in Lunea de Paste, baietii stropesc fetele cu parfum. Pentru acestea primesc bani sau oua vopsite;

• Oul rosu, oul colorat este cel mai important simbol al sarbatorilor pascale, intalnit la toate popoarele crestine. In traditia populara romaneasca ouale pentru Pasti se vopsesc in Joia Mare, in unele regiuni sau in Sambata dinaintea Invierii Domnului, in altele. Ouale de Pasti poarta nume diferite, dupa zona in care au fost facute si dupa tehnica folosita pentru impodobirea lor;

• In Bucovina se intalnesc “oua cu margele” unde motivele ornamentale sunt obtinute prin implantarea pietricelelor colorate sau a margelelor intr-un strat de ceara topita care acopera coaja oului;

• In Moldova si Transilvania, oualelor incondeiate li se spune “oua impistrite” si sunt pictate in mai mule culori;

• In Muntenia si Oltenia se numesc “oua scrise”. Se numesc “oua sapate” atunci cand ornamentele sunt obtinute prin incizarea stratului de ceara care acopera oul, “oua impietrite”; “oua muncite” sau “oua necajite” cu referite directa la procesul indelungat si complicat de impodobire care necesita atentie si rabdare la fiecare etapa de lucru.