Fascinanta poveste a unor leacuri vechi de 100 de ani care se prepara si astazi la Braila
Intr-o epoca in care industria medicamentelor a luat avant, iar la fiecare colt de strada gasiti cel putin o farmacie, exista un loc la malul Dunarii unde inca se mai pastreaza traditia fabricarii medicamentelor ca acum mai mult de o suta de ani.
Este din categoria “Stiati ca” in centrul Brailei se afla farmacia care nu are nevoie de furnizori, pentru ca toate tratamentele sunt preparate din plante care cresc in gradina?
„Leacurile noastre sunt ca o mancare sau o prajitura facuta in casa“, ne spune Ion Bobaru, unul dintre ultimii spiteri din tara, cel care prepara cu mana lui leacuri din strabuni si care a relansat ideea „farmaciei de familie“.
Nascut intr-o comuna din judetul Teleorman, visul sau cel mai mare a fost sa se faca agronom. Ion Bobaru a fost la un pas de a-asi indeplini acest vis, insa s-a indragostit de farmacologie, ceea ce avea sa devina mai mult decat o meserie: viata sa. A baut apa de Dunare si nu a mai parasit Braila. Odata ajuns aici, s-a indragostit de mirosul de salcie, de gustul sarailiei si n-a mai vrut sa plece. „Nascut si crescut la tara, dorinta mea initiala a fost sa ma fac agronom. In liceul agricol, absolvit pe langa plantele de cultura folosite de oameni in alimentatie si in hrana animalelor, am studiat si dusmanii acestor plante, buruienile. Pentru agronomi, buruienile sunt o pacoste. Pentru farmaciști si omul bolnav, o binefacere.“ Intamplarea face sa citeasca, dupa absolvirea liceului, o carte de popularizare a stiintei, intitulata „Buruieni de leac“. „Aceasta a schimbat gandirea in realegerea profesiei mele si asa am hotarat sa ma fac farmacist.“ Hotararea de a renunta la meseria de agronom in favoarea celei de farmacist nu a regretat-o niciun moment. Ba, mai mult, si-a atras intreaga familie, cu mic, cu mare, in tainele unei meserii pe cale de disparitie. Bobaru i-a impartasit visul, dar si tainele meseriei, fiului sau, Liviu, si el tot farmacist, si unei echipe foarte tinere cu care lucreaza si care doreste sa se perfectioneze in „tainele adevaratei farmacii“.
Nu am promovat farmacia, ci ea pe mine
„Faltis“ a fost a sasea farmacie deschisa in Braila, in anul 1894, si de atunci functioneaza fara intrerupere. Pana la nationalizare s-a numit Farmacia „Doctor Davila“, apoi, simplu, Farmacia nr. 12. In anul 1992, Ion Bobaru a cumparat cladirea si a renovat-o, pastrandu-i insa istoria si povestile. „Este intr-adevar un muzeu, dar viu. Se lucreaza pe aceeasi masa si cu foarte multe ustensile si aparatura de pe vremea lui Faltis, cel care a si infiintat farmacia“, continua povestea Ion Bobaru. Cladirea care adaposteste farmacia este inregistrata ca monument istoric.
In anul 2014 Ministerul Culturii acorda Farmaciei Faltis o „Diploma de onoare“ pentru „succesul eforturilor de salvgardare a valorilor arhitecturale, bibliofile, tehnice si de mobilier traditional“. „Parafrazandu-l pe Marin Preda, pot spune, fara nicio teama de a gresi, ca Ion Faltis a fost unul dintre cei mai iubiti farmacisti romani de la inceputul secolului trecut. Sunt foarte legat de aceasta farmacie. Nu eu am reusit sa o promovez, ci ea m-a promovat pe mine. Eu nu am facut și nu fac decat sa duc faima acestei farmacii create de farmacistul Faltis.“
Un produs traditional trebuie sa aiba si o poveste
Ion Bobaru are toate editiile Farmacopeei Romane (n.r. – manual ce contine descrieri si indicatii pentru cele mai importante substante farmaceutice), de la 1862 incoace. A fabricat, de mana, sute de medicamente. Pentru cea mai valoroasa farmacopee, cea scrisa de Voda Cuza, a platit o „caruta de bani“. „Unele retete le-am gasit in arhiva farmaciei, pe altele le-am descoperit in diferite formulare farmaceutice vechi. Prepar si astazi niste pastile de supt mentionate in Farmacopeea Romana, editia I, de la 1862, scrisa de farmacistul brailean C.C. Hepites, farmacopee aprobata de domnitorul Al. Ioan Cuza.“
Remediile pe care le fabrica spiterul in laboratorul propriu sunt retete vechi, unele de peste o suta de ani. La inceput, medicamentele aveau exclusiv origine vegetala sau minerala. Dupa anii 1900, odata cu dezvoltarea chimiei, au aparut medicamentele de sinteza, care domina astazi piata farmaceutica. „Preparam retete ce au la baza plante medicinale sau formule vechi care au trecut proba timpului. Noi le consideram tratamente traditionale. Un produs traditional, culinar sau medicamentos trebuie sa aiba o vechime, o istorie, o poveste. Toate preparatele noastre au in spate o vechime, o intamplare sau o poveste.“
70% din produsele farmaciei sunt solicitate si livrate bolnavilor din intreaga tara.
Este nevoie de responsabilitate cand recomanzi un leac
L-am intrebat daca, dincolo de povesti si istorie, dincolo de pilule si creme tamaduitoare, se teme ca ar putea fi acuzat de unii sau de altii de monopol. „Se poate vorbi de un monopol, dar nu provocat de mine, ci de retinerea farmacistilor de a nu se implica suficient in acest domeniu. Mi-as dori sa aflu ca in Romania sunt multe farmacii care au in portofoliu cat mai multe preparate productie proprie. Dar ca sa faci ce facem noi, iti trebuie o anumita pregatire teoretica si experienta practica si sa-ti asumi responsabilitatea fata de cel suferind atunci cand ii recomanzi produsele tale. Este mult mai comod sa te limitezi sa eliberezi doar medicamente preparate de altii. Lupta cea mare intre farmacii, in racolarea de noi clienti ori bolnavi si fidelizarea lor se bazeaza pe discounturi, pe eliberarea de carduri si nu prin ceea ce ar putea face practic farmacistii. Dar mie mi se pare prea putin.“
Citeste continuarea pe https://zaina.ro/
Storyteller Andreea Tudorica